От х:

Днес в x:

35 °C

Преизчисляване на инвалидността за ТЕЛК до 11-ти юли

Кашата, която доведе до много недоразумения при изчисляване на процента инвалидност в ТЕЛК решенията, на хората с повече от едно заболяване, довело до инвалидност, е на път да се разплете.

Само преди дни ви разказахме за случай на човек от Хасково, който очевидно не е в състояние да работи, но поради новата методика на изчисления за ТЕЛК, която влезе в сила в началото на август миналата година, процентът инвалидност му беше намален от 52 на 40, инвалидната му пенсия отпадна и той остана без доходи.

Ситуацията в немилост, в която е изпаднал в момента 64-годишният Хартюн Тютюнджиян, може да бъде коригирана. Той да получи нова степен на инвалидност, адекватна на състоянието му и пенсията да му бъде върната.

За целта обаче мъжът трябва да подаде заявление-декларация в Регионалната здравна инспекция в Хасково за ново изчисление на процента инвалидност. Срокът за това вече тече от 11-ти юни, от когато е в сила новата Наредба за медицинската експертиза. Крайната дата за подаване на документа е 11-ти юли. Този едномесечен срок важи само за хората в ситуацията на Тютюнджиян- които са били освидетелствани или преосвидетелствани от ТЕЛК в периода от 3-ти август 2018 година до влизане в сила на промяната.

Преосвидетелстването става възможно с приетите от правителството в началото на юни тази година промени на Наредбата за медицинската експертиза. Чрез тях се прецизираха текстовете за определяне на крайния процент трайно намалена работоспособност при хората с повече от едно заболяване, всяко от които води до увреждане. Целта на промените е постигането на по-пълно съответствие между оценката на трайно намалената работоспособност и обективното здравословно състояние, обясни директорът на РЗИ в Хасково д-р Соня Димитрова.

В случая е необходимо да бъде подадено само заявление-декларация по образец за преразглеждане на медицинската експертиза, самото експертно досие ще бъде предадено на съответния ТЕЛК по служебен път, посочи д-р Таня Николова, която отговаря за медицинските дейности в РЗИ-Хасково.

Хората, които пропуснат едномесечния период за подаване на заявление за преразглеждане, ще вървят по канален ред за освидетелстване, уточни д-р Димитрова.

Над 1500 души в Хасковска област са хората, които ще се възползват от възможността да получат преосвидетелстване в едномесечния срок, смятат в РЗИ.

Красимира Славова

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

 • 1
  ИК
  и какво от това
  4 -3
  22:50, 28 юни 2019
  Ротарианецът Любчо Атанасов пак ще си върлува и пълни гушката. Докога този некадърник ще се разпорежда в ТЕЛК??
 • 2
  Ед
  ЕДИН
  1 0
  23:04, 29 юни 2019
  При 100% инвалидност колко лв.трябва да е пенсията за инвалидност ?
  Познавам семейство в което жената има 100% инвалидност а получава само пенсията си за прослужено време и трудов стаж,без една стотинка за инвалидност.На съпругът и плащат някаква сума за придружител и това е?
  Пишете хора,който е запознат...

Хороскоп за 18.09.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Справяйки се с текущ проблем, не решавате нещата си веднъж за винаги. Нужно е време и го съзнавате, за това ще запазите спокойствие и ще продължите работата си. Ще откриете чувствата си към някого, с когото ви свързват общи интереси и с това ще ускорите развитието на връзката си.
18.09.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Денят ви ще е ползотворен и приятен. Наистина се преуморявате с работа, но пък си заслужава. Ще бъдете оценени и скоро ще имате предложения за промяна на работното място. Финансовите приходи ще са добри, а и се радвате на доверието на хората към вас. Изненадайте близките си с нещо интересно.
18.09.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Имате твърде много работа и малко време, за да се занимавате с въпросите, несвързани с работата ви. Подхождате недостатъчно сериозно към определени въпроси, което впоследствие може да се окаже пречка за вас. Вслушвайте се повече в съветите на хората, с които работите, особено на по-опитните от тях. Срещате се с интересни хора, които ще обогатят познанията ви.
18.09.2019

Хороскоп за Рак

Рак
На юристите и работещите в правната сфера им предстоят успешни изяви. С действията си ще помогнете на някого да възвърне вярата си в себе си, както и да подобри социалното си положение. Ще ви вълнуват преживяванията с някой, с когото имате връзка. Бъдете честни в отношенията си, в противен случай очаквайте сътресения.
18.09.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Някои от вас днес ще се откажат от свое намерение, въпреки че рискуват с това да заслужат много учудени погледи от околните. Просто сами осъзнавате възможностите си за момента и е похвално че не позволявате на ентусиазма се да измести реализма. Опитайте се да отделите повече време за любимия човек, дори да ви се наложи да пренебрегнете професионален ангажименти.
18.09.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Успехи очакват онези от вас, които се занимават с търговски дела. Реализирате печалби, които отдавна очаквате. Спокойно можете да помислите за инвестиции в близко бъдеще. Сътрудниците ви ще останат доволни от вас, вие също има от какво да бъдете доволни в общата ви работа. Изисквате прекалено много от човека до себе си и това може да го обърка.
18.09.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Изберете най-важното и върху него съсредоточете енергията, за да постигнете максимума в работата си днес. Почти са изключени ситуации, с които не бихте могли да се справите. Очакват ви приятни срещи с близки хора и запознанства с нови приятели. За много от вас - финансови придобивки.
18.09.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Упоритостта в работата ви ще дава своите резултати. Ще се радвате на заслужено признание и материални придобивки. Няма да ви липсва настроението, независимо от поведението на околните. Бъдете толерантни към човек от обкръжението ви, който има свои проблеми и не присъства край вас.
18.09.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не си създавайте излишни неприятности, като се задълбочавате в проблем, не заслужаващ толкова внимание. Ако работите в екип ще увеличите ефективността на работата си и ще останете всички доволни. Ще се радвате на приятна изненада от страна на близък човек, с когото не сте се срещали от дълго време.
18.09.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Действайте разумно и обмислено, не бъдете прибързани и импулсивни. Задачите на работното място изискват добра организация и дисциплина. Ще получите помощ от малко познати за вас хора и това ще укрепи вярата ви в доброто.
18.09.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Очаква ви спокоен ден и разтоварване от напрегнатата ви работа в последно време. Имате с какво да се похвалите и в личната сфера. Възможно е да продължите да си сътрудничите с хората, с които сте работили досега, от което само можете да спечелите. Вечерта ви очаква особено приятна среща.
18.09.2019

Хороскоп за Риби

Риби
Ентусиазирани и с настроение ще работите за собствения си просперитет. Предприемчивият ви дух няма да срещне прегради, те сами ще отстъпят пред него. Ще впечатлявате и ще привличате много хора за делото си. Ако ви остане време не пропускайте занимания със спорт и разходки.
18.09.2019
Последни новини