От х:

Днес в x:

10 °C

Преизчисляване на инвалидността за ТЕЛК до 11-ти юли

Кашата, която доведе до много недоразумения при изчисляване на процента инвалидност в ТЕЛК решенията, на хората с повече от едно заболяване, довело до инвалидност, е на път да се разплете.

Само преди дни ви разказахме за случай на човек от Хасково, който очевидно не е в състояние да работи, но поради новата методика на изчисления за ТЕЛК, която влезе в сила в началото на август миналата година, процентът инвалидност му беше намален от 52 на 40, инвалидната му пенсия отпадна и той остана без доходи.

Ситуацията в немилост, в която е изпаднал в момента 64-годишният Хартюн Тютюнджиян, може да бъде коригирана. Той да получи нова степен на инвалидност, адекватна на състоянието му и пенсията да му бъде върната.

За целта обаче мъжът трябва да подаде заявление-декларация в Регионалната здравна инспекция в Хасково за ново изчисление на процента инвалидност. Срокът за това вече тече от 11-ти юни, от когато е в сила новата Наредба за медицинската експертиза. Крайната дата за подаване на документа е 11-ти юли. Този едномесечен срок важи само за хората в ситуацията на Тютюнджиян- които са били освидетелствани или преосвидетелствани от ТЕЛК в периода от 3-ти август 2018 година до влизане в сила на промяната.

Преосвидетелстването става възможно с приетите от правителството в началото на юни тази година промени на Наредбата за медицинската експертиза. Чрез тях се прецизираха текстовете за определяне на крайния процент трайно намалена работоспособност при хората с повече от едно заболяване, всяко от които води до увреждане. Целта на промените е постигането на по-пълно съответствие между оценката на трайно намалената работоспособност и обективното здравословно състояние, обясни директорът на РЗИ в Хасково д-р Соня Димитрова.

В случая е необходимо да бъде подадено само заявление-декларация по образец за преразглеждане на медицинската експертиза, самото експертно досие ще бъде предадено на съответния ТЕЛК по служебен път, посочи д-р Таня Николова, която отговаря за медицинските дейности в РЗИ-Хасково.

Хората, които пропуснат едномесечния период за подаване на заявление за преразглеждане, ще вървят по канален ред за освидетелстване, уточни д-р Димитрова.

Над 1500 души в Хасковска област са хората, които ще се възползват от възможността да получат преосвидетелстване в едномесечния срок, смятат в РЗИ.

Красимира Славова

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

 • 1
  ИК
  и какво от това
  4 -3
  22:50, 28 юни 2019
  Ротарианецът Любчо Атанасов пак ще си върлува и пълни гушката. Докога този некадърник ще се разпорежда в ТЕЛК??
 • 2
  Ед
  ЕДИН
  1 0
  23:04, 29 юни 2019
  При 100% инвалидност колко лв.трябва да е пенсията за инвалидност ?
  Познавам семейство в което жената има 100% инвалидност а получава само пенсията си за прослужено време и трудов стаж,без една стотинка за инвалидност.На съпругът и плащат някаква сума за придружител и това е?
  Пишете хора,който е запознат...

Хороскоп за 28.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
От заниманията си ще спечелите, както в духовен, така и в материален план. От вас зависи дали ще постигнете очакваното удовлетворение от работата и срещите си. Преодолейте инерцията си и ще бъдете възнаградени. Любимият човек очаква повече от вас и вие знаете как да го удовлетворите.
28 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днес ще се окажете в центъра на страстите на хората около вас и ролята на техен регулатор като ще ли е точно за вас. Приемате спокойно всяко нещо, случващо се на близките ви и сте в състояние трезво да прецените всяка ситуация. Възможно е обаче това да ви поизтощи, затова не забравяйте навреме да помислите за себе си.
28 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Не разполагате с нужната ви информация и докато не си я набавите, сте възпрепятствани да вземете окончателно решение. Настроението ви ще се подобри и делата ви ще потръгнат напред, за това ще се погрижи доверен човек, с когото имате засилено общуване. Промените в семейството ще ви накарат да се съобразявате с тях.
28 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Материални придобивки ще подобрят настроението ви. Нямате причини да сте недоволни от живота си. Дава ви се добра възможност да успеете, от вас зависи на къде ще насочите интересите и усилията си. Не търсете несъществуващи причини да се оплаквате, има толкова неща, заради които си струва да се живее.
28 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Очаква ви натоварен ден, по време на който ще ви се налага да взимате решенията си в движение. Бъдете готови за всякакви изненади и не смятайте каквото и да било да абсолютно сигурно. Установявате връзка с изключително полезен за вас човек, който занапред много ще ви помага. Предстоят ви приятни мигове с любимия човек, не се лишавайте от тях заради работата си.
28 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Изяви за онези, които се занимават с творческа дейност. Имате изострена чувствителност и това ви помага да усещате и претворявате вълненията си така, че да бъдат интересни за широката публика. Обърнете повече внимание на сърдечната си връзка и не наранявайте човека, дръзнал да търси от вас любов.
28 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ако потърсите път, ще го откриете, независимо на къде сочи той. Съюзите ли се с любовта, ще развиете нови качества и ще станете по-добри. Това е сигурно, работете и за духовното си усъвършенстване, няма да ви липсва подкрепа. В бизнеса са възможни изненади от конкурентите ви.
28 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Добри новини свързани с професионалните ви ангажименти или тези на ваши близки ще ви радват днес. Може да се наложи да промените плановете си за близкото бъдеще и то в желана насока. Откриват ви се нови перспективи и е много вероятно мислите ви да бъдат изцяло насочени в тази насока и въобще да не ви е до забавления.
28 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не пропускайте да поздравите близък човек за успеха му, както и да се погрижите за собствените си дела. Изглаждане на различията помежду ви може да направи чудеса за вас. С приятели ще ви бъде по-лесно да намерите верния тон и в компанията им да се забавлявате вечерта.
28 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Повечето от вас ще се вълнуват от проблемите на работното място. Енергията, която влагате ще направи възможно постигането на целите, а също така няма да ви липсват и развлечения. Любовта е сред темите, които живо ви интересуват и ще й отделите подобаващо място в мислите и постъпките си.
28 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Прекалено емоционални сте и това може да ви попречи в осъществяването на плановете ви. Срещите ви с различни хора ще засилят увереността ви и ще внесат повече яснота в делата ви. Обърнете внимание на интимния си партньор, особено, ако сте го наранили. Незабавно му се извинете и направете нещо специално за него.
28 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Днес ще успеете да се справите с проблем, който сте смятали за много трудно разрешим. Наистина няма да ви е лесно, но вие сте упорити когато се касае за работата ви. Не прибързвайте в решенията си, а разчитайте на подкрепата и съветите на близките си хора. Предстои ви приятно прекарване вечерта, не го пропускайте.
28 фев 2020
Последни новини