От х:

Днес в x:

Влошено качество на водата в димитровградски район – проблемът е разрешен

Изображение 1 от 2

    Димитровградчани, живеещи в района на къщите зад църквата „Св. Димитър“ се оплакаха, че преди месец водата, течаща от чешмите им да променя вкусовите си качества и да мирише на лошо.

    Хората изчакали няколко дни, да не би промяната да се дължи на някакви ремонтни дейности на местното ВиК, но проблемът останал. Тогава засегнатите започнали да недоволстват и сигнализирали на институциите.

    След като от ВиК – Димитровград разбрали за проблема, реагирали и направили химичен анализ на водата в чешмите на хората. Резултатът показал отклонения от показателите на водата, предоставяна във димитровградската ВиК мрежа. Служители на водоразпределителното дружество предположили, че в градската канализация се влива вода от друг източник и предприели проверка в района.

    При проверката открили, че проблемът идва от частен двор на ул. „Георги Иванов“, където имало изграден хидрофор. По някакъв начин той бил свързан с градската водопреносна мрежа за питейна вода и връщал вода в тръбите на ВиК. Установено било, че кранът на хирфорната системата не бил затворен, а възвратните ѝ клапи били повредени и вода от хидрофора се вливала обратно в тръбите за питейна вода, което причинявало и влошаване качеството на водата на съседните къщи.

    От ВиК – Димитровград коментираха, че проблемът вече е решен, няма място за притеснение на живеещите в района. От водното дружество коментираха, че много дворове по селата, а и в града, вече имат хидрофори. Те трябва да черпят вода от собствен водоизточник /кладенец/.  

    Хидрофорите се водят на отчет във ВиК, а собствениците на такива системи трябва имат съзнание и непрекъснато до проверяват за изправността им, за да не се стига до подобни случаи, коемнитираха експерти.  При явни признаци на влошено качеството на водата и съмнения, най-добре е гражданите да сигнализират ВиК, съветват от дружеството.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини