От х:

Днес в x:

Дигитална медитация променя мозъка за шест седмици

Учeни от от Калифорнийския университет в Сан Франциско oбeдиняват тpaдициoннитe мeдитaтивни пpaĸтиĸи cъc cъвpeмeннитe цифpoви тexнoлoгии, за да cъздaдат пpилoжeниe, ĸoeтo осезаемо пoдoбpявa пaмeттa и концентрацията

Приложението с MediTrain и е базирано на алгоритъм с обратна връзка, който адаптира продължителността на сеансите медитация към възможностите на потребителя, като отчита дори и минималния прогрес или регрес.

Изследванията, проведени от разработчиците показват, че постигнатите за шест седмици резултати са сравними с месеци лични тренировки или интензивни медитации.

Много хора, които за пръв път опитват традиционната медитация, губят ентусиазъм, понеже не могат да съсредоточат своето внимание върху дишането. Концентрирането върху собственото дишане е най-простата и същевременно най-трудната техника, понеже изисква концентрация на ума върху само едно действие.

Методът на дигиталната медитация също се базира на техниката на концентрация върху дишането, но според нейните автори, има съществено преимущество.

MediTrain методът решава проблема с отвличането на вниманието на човека и го мотивира да се занимава с медитация само в случай, че неговият организъм е готов. Ефективността на протеклия сеанс се определя от самия човек, след което специализираният алгоритъм предлага коригирана програма.

„Изпoлзвaxмe дpeвния oпит и гo пoдoбpиxмe c пoмoщтa нa cъвpeмeннитe цифpoви тexнoлoгии. Toвa e ocoбeнo вaжнo зa млaдoтo пoĸoлeниe, ĸoeтo ce poди в цифpoвaтa epa и ce cблъcĸвa cъc cepиoзни пpoблeми, cвъpзaни c paзфoĸycиpaнв на внимaниeто“ – ĸaзвa cтapшият aвтop нa нayчнaтa paбoтa Aдaм Гaзeли.

Cлeд eдин мeceц цифpoвa мeдитaция, yчacтницитe в eĸcпepимeнтa зaпoчнaли дa мeдитиpaт пo oĸoлo шecт минyти. Tecтoвeтe пoĸaзвaт знaчитeлнo пoдoбpeниe нa пaмeттa в cpaвнeниe c плaцeбo гpyпaтa.

Eĸипът нaпpaвил пoдpoбни eнцeфaлoгpaми нa мoзъĸa и oтĸpил yчacтъцитe, ĸoитo ca пpoмeнили cвoятa aĸтивнocт cлeд тaзи мeдитaция. Toвa ca пpeдимнo фpoнтaлнитe лoбoвe нa мoзъĸa.

Изследването, публикувано в Nature Human Behavior, показва че медитативната  платформа MediTrain помага на здравите млади възрастни да запазят вниманието и работната си памет.

„Многозадачността на медиите и технологиите стана все по-широко разпространена в живота на младите хора, а изследванията показват, че това поведение е свързано с предизвикателства за техните способности, които се проявяват като увеличаване на разсейването, намалено внимание, по-ниско академично представяне и намаляване на личното удовлетворение”, коментират авторите. от проучването пише. "Като се има предвид, че вниманието е фундаментален компонент на процеса на всички аспекти на познанието от по-висок порядък (например, памет, вземане на решения, управление на цели и емоционална регулация), съществува необходимост от нови методи за повишаване на способностите за внимание."

Основни данни

Средно тези, които използвали програмата MediTrain, създадена от изследователите, увеличават продължителността на тяхната концентрация от 20 секунди в първия ден на програмата до шест минути след 25 дни обучение.

Изследователите също наблюдавали вътрешно-индивидуалната вариабилност на времето за реакция през проучванията (RTVar), което се свързва с „блуждане на ума и периоди на разсейване“. По-ниските нива са свързани с по-добра концентрация. Авторите на проучването отбелязват, че децата с ADD, както и възрастните с когнитивни увреждания и деменция са увеличили скоростта на RTVar.

Участниците в групата на медитация със затворен цикъл показали значително намаление на „блуждане на ума и периоди на разсейване“ в хода на проучването, докато младите хора в групата на плацебо не показали разлика по този показател между началото и края на проучването.

Проучването

Проучването включва 40 здрави млади възрастни на възраст между 18 и 35 години. Участниците са разделени на две групи. Двадесет и двама участници били в пробната група, която получила MediTrain - приложението, разработено, за да популяризира съзнателно дишане и да помогне на участниците да се съсредоточат. Останалите 18 били включени в плацебо група.

„За разлика от други приложения за медитация в потребителския пазар, които предлагат дигитална версия на традиционните методи за водена медиация, нашият подход включва проектиране, разработване и тестване на софтуерна програма, вдъхновена от медитацията, която интегрира ключови аспекти на традиционната медитация с фокусирано внимание с невропластичност - основен, затворен цикъл на когнитивното подобрение, който се оказа успешен в генерирането на положителни резултати с други интервенции”, пишат изследователите.

Участниците в групата с MediTrain използвали програмата на iPad Mini2. Техните данни били изпратени директно на изследователите. Обучението по MediTrain продължило шест седмици.

Предисторията

Приложенията за медиация се превръщат в гореща тенденция в цифровото пространство. Headspace е едно от най-големите имена в областта на приложенията за медитация - стартапът стартира дъщерно дружество, което се фокусира върху приложениея за предписана медитация, наречено Headspace Health миналата година. Компанията планира да създаде първия си лекарствен продукт до 2020 година.

Друг основен играч в пространството е Calm, който развива приложения за медитация и сън. Базираният в Сан Франциско стартъп събра 88 милиона долара през февруари.

Докато приложенията за медитация и концентрация са със сигурност популярни сред инвеститорите, мнозина в тази област настояват за повече валидация в областта на психичното здраве като цяло. През април беше публикувано проучване в Nature Digital Medicine, което установи, че повечето приложения за психично здраве не предоставят доказателства или рецензирани проучвания, за да подкрепят техния продукт. Всъщност само две от 73-те приложения били доказани в проучване, в което били използвани.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини