От х:

Днес в x:

18 °C

Първата в света мобилна генетична лаборатория джобен формат е факт

Учените от лабораторията Cold Spring Harbor (CSHL) са разработили първия в света мобилен анализатор на генома, ново приложение за iPhone, наречено iGenomics.

С помощта на iPhone и ръчен ДНК секвенсор, потребителите могат да създадат мобилна генетична лаборатория, напомняща на "трикордера" в Star Trek. Приложението iGenomics работи изцяло на iOS устройство, като намалява нуждата от лаптопи или голямо оборудване на място, което е полезно за хората, които работят в условията на пандемия или изследват околната среда.

iGenomics помага, като прави изследванията на генома по-преносими, достъпни и достъпни.

Аспин Палатник (Aspyn Palatnick) програмира iGenomics в лабораторията на доцент Майкъл Шац (Michael Schatz) в CSHL в продължение на осем години, започвайки от 14-годишен стажант - гимназист.

Приложението за iPhone е разработено, за да допълни малките устройства за секвениране на ДНК, направени от Oxford Nanopore. Палатник, сега софтуерен инженер във Facebook, вече има опит в създаването на приложения за iPhone, когато се присъединява към лабораторията Шац.

"Макар секвенсорите да стават все по-малки, липсвааха налични технологии, които да позволят да се изследва ДНК на мобилно устройство. Голяма част от изучаването на ДНК - подравняване, анализ - се извършва на големи сървърни клъстери или лаптопи от висок клас", разказва Палатник.

Потребителите ще могат да анализират ДНК в най-отдалечените места - дори тези без достъп до интернет.

iGenomics скоро може дори да попадне в ръцете на астронавтите.

"Има голям интерес да се направи секвениране на ДНК в космоса. Опитвам се да видя дали има начин да доставим iGenomics там. Има много хора, които се интересуват от него", съобщава Шац.

15-годишният Аспин Палатник изучава основите на геномния анализ в лабораторията на Майкъл Шац в лабораторията Cold Spring Harbor през 2013 г. Кредит: CSHL

Алгоритъмът iGenomics може бързо да картографира ДНК последователностите на вирусни патогени, като грипен вирус или вирус на Зика, и да идентифицира мутации, важни за диагностиката и лечението, пишат Палатник и Шац за разработката си в списание Gigascience. Те също така предоставят онлайн урок за анализ на други вирусни геноми, например от пациент с SARS-CoV-2.

Шац мечтае, че това устройство ще помогне както на специалистите, така и на обикновените граждани.

"Днес всички носим професионални камери в джобовете си, така че не е толкова трудно да си представим през следващите няколко години, всички да носим и собствени ДНК секвенсори на смартфоните си. Има толкова много възможности за измерване на нашата околна среда и издирване на патогени, може би дори даа правим сканиране на себе си", коментира Шац.

Справка: Gigascience (2020). DOI: 10.1093/gigascience/giaa138

The world's first DNA 'tricorder' in your pocket, Cold Spring Harbor Laboratory

Източник: nauka.offnews

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 13.05.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Не мислете за нищо, което ви натоварва и избягвайте хора, които ви създават притеснения. Посветете деня си на приятни занимания, за да се разтоварите от стреса. Направите ли го, ще имате спокоен ден в компанията на обичани хора. Други от вас ще се подготвят за гости от далече или сами ще пътуват.
13 май 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Днес ще берете плодовете на усилията от последните дни. Може да възникнат непредвидени ситуации,но с вродената си интелигентност и находчивост ще се справите с лекота. Вземете инициативата в свои ръце, за да сте сигурни, че ще изкарате една чудесна вечер.
13 май 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днес сте изпълнени с енергия и желание за действие. Захващате се последователно с какво ли не, но успявате да го свършите по-най добрия начин. Затова ви съветвам да използвате момента и да изберете нещо наистина важно за професионалното ви развитие. Ще срещнете съпричастност и доброта, което е добър знак.
13 май 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Имате конкретни планове за този ден и сте твърдо решени да ги свършите, особено ако вече сте били възпрепятствани да го сторите. Добре ще е ако работите съвместно с други хора, които могат да ви бъдат полезни с ценни идеи и съвети. На ваш близък му предстои пътуване, ще ви се наложи да отделите време и за него. Добри финансови постъпления.
13 май 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Чувствате се объркани и се лутате ту в една ту в друга посока. Внимавайте ласкателствата на приближен човек да не ви подведат към необмислени действия. Спокойно можете да избягате от светската суета сред семейството си, което ще ви утеши с непринудеността си.
13 май 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Днес заложете на умението си да общувате. Ще ви донесе възможности за изява на талантите и подготвеността ви. Наред с добрите новини обърнете внимание на здравето си, което може да ви създаде проблеми. Притеснения са възможни и по линия на по-възрастните родители или близки хора.
13 май 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Доверието, с което се ползвате сред колегите си ще благоприятства участието ви в общ проект. Старанието ви е забелязано и в крайна сметка ще се отрази положително на финансите ви. Ще получите предложения, които с времето ще задълбочите в нови позиции. Може би трябва да се ориентирате в тази посока.
13 май 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Прибягвате до изпитани методи, за да постигнете целите си. Нека обаче това не става за сметка на някой, от чиято помощ скоро може да имате нужда. Опитайте се да бъдете в крак с времето, дори ако трябва да пренебрегнете ваши стари прийоми.
13 май 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ако работата ви днес е свързана с контакти, бъдете сигурни, че ще успеете да свършите всичко точно така, както сте го планирали. Радвате се на подкрепата на близките си, които ще ви бъдат от полза със съвети по всяко време. Отношенията ви с любимия човек зависят в огромна степен от вас.
13 май 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Финансовите ви постъпления днес ще ви позволят да си отдъхнете. Разчитайте на приятелите си в евентуален труден за вас момент. Събират ви се доста предизвикателства, но са напълно във възможностите ви. При работа с валута бъдете внимателни. За някои от вас - пътуване в чужбина, или ще сте привлечени от някой, който се връща от там.
13 май 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес сте творчески настроени и съсредоточени в работата си. Сигурни сте в това, което правите и това проличава в добре свършената ви работа. Не се колебайте да използвате познанствата си относно разрешението на сериозен професионален въпрос.
13 май 2021

Хороскоп за Риби

Риби
С професионалният си подход към служебен проблем ще създадете нужната организация и условия за благоприятното му решаване. Не подценявайте качествата и на партньорите си, работете за общите си интереси и живейте в мир със себе си. Не бъдете мнителни, или поне не го показвайте.
13 май 2021
Последни новини