От х:

Днес в x:

Ново сметище от автомобилни гуми край Хасково

    Ново сметище от автомобилни гуми се образува край Хасково, сигнализира читател на Haskovo.net. Десетки излезли от употреба гуми са изхвърлени в горичка край пътя между хасковския квартал Болярово и село Въгларово, установи репортерска проверка на място. В района има изхвърлени строителни и други отпадъци.

    Там ситуацията е сходна като при тази в бившия ТЕЦ край Хасково, където се образува сметище от стотици стари гуми, уточни подателят на сигнала.

    „Силно се надявам властите да се заемат сериозно и да накажат виновните”, пише още бдителният гражданин, пожелал анонимност. Той настоява за бързи и адекватни мерки от страна на институциите, защото в противен случай сметището край Въгларово скоро може да достигне мащаба на това в недовършената топлоелектрическа централа.

    За сметището в ТЕЦ-а от РИОСВ-Хасково са издали предписание на община Хасково, откъдето трябва да определят общински събирателен център, където да се преместят гумите и/или да бъдат предадени за рециклиране. Кметството има още около месец и половина да се справи с проблема. От администрацията заявиха, че търсят вариант за справяне със ситуацията, но допълниха, че теренът там е частен и това е пречка.

    За сметището между Болярово и Въгларово също очакваме отговор от РИОСВ и от община Хасково за справяне с проблема с незаконното сметище от автомобилни гуми, които са неразградим отпадък. При изгаряне те отделят замърсители във въздуха.

    Работещите в автосервизи също са на мнение, че трябва да се вземат спешни мерки, защото в момента проблемът е, че в Хасково няма пункт за изхвърляне на излезли от употреба гуми.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (10)

    • 1
      Пе
      Пешо
      29 0
      10:05, 1 май 2019
      Тези горички имат назначен горски от общината които трябва да санкционира хвърлянето на боклуци в гората и да ги опазват, къде спят пак?
    • 2
      Пе
      Петров
      22 -1
      10:35, 1 май 2019
      Има изхвърлени гуми и на изоставената карера преди село Гарваново! Намерете кой ги изхвърля тези гуми и го накажете със сериозна глоба. Сто процента е някой от гумаджиите в града, карат камиони с бракувани гуми от европа и квото става го продават квото не става го изхвърлят по такива места!
    • 3
      59
      59598
      1 -9
      11:49, 1 май 2019
      И в Америка така хвърлят и хвърляме , понеже так... Виж коментара
    • 4
      34
      34567
      14 -2
      14:16, 1 май 2019
      Тези от РИОСВ освен предписания друго не могат. Само знаят тук предписание там предписание. Ми заработете си заплатите. Ето ви един пример започнете от така наречените "гумаджийници" виж те имат ли всички договор за предаване на стари гуми ако няма предписание после глоба. Щом се купуват нови гуми старите се изхвърлят. Толкова е лесно. Заработете си заплатите които ви плащаме НИЕ.
      • Гр
        гражданин
        4 -1
        15:50, 1 май 2019
        Колега/колежке, съгласен съм, но мисля че на тези от РИОСВ нямат разследващи права. Техните фукции мисля че се простират до установяване на замърсен район, а разследващите органи като полиция + общинска , ония от КОНТРОЛ , горски и т.н. им предоставят информация а РИОСВ преминават към предписания и наказателни постановления. Наказателно постановление или АКТ се пишат при необратим процес примерно натровена риба, а при замърсяване на обект първо е предписанието за почистване и ако не се вземат мерки от извършителя тогава следва АКТ
        P.S. Извинете ме ако греша!!!
      • 34
        34567
        5 -1
        15:58, 1 май 2019
        Аз колега не говоря да разследват кой е изхвърлил гумите а да не се допуска изхвърляне още от пункта за смяна на гуми да се знае, че негодната за употреба гума ще отиде на екарисаж а не в полята. Това мисля, че е точно тяхна работа.
      • Се
        селянин
        5 0
        18:50, 1 май 2019
        Могат да изискат от пунктовете приемо-предавателни протоколи къде са извозвали гуми, но как могат да са сигурни че там са откарани всичките. Може би до всяка "гумаджииница" да стои по един постови и да ги следи! Аз мисле че закона ни не е измислен както трябва, може би ако закона ги задължава всички гумаджии минимум веднъж месечно да извозват гумите до пунктове по лесно могат да се проследят приемо - предавателните протоколи
    • 5
      Ка
      Катката
      8 0
      17:26, 1 май 2019
      Да ги хвърлят на мотопистата след хасково посока кърджали. Аз шъ ги подреда и шъ си карам моторчето
    • 6
      Ге
      Георги
      2 0
      16:19, 2 май 2019
      Не ви ли омръзна цял месец да дъвчете таз тема.Ако от таз беля имаше голяма далавера,депутатите закон щяха да приемат на мига.Да ама Не,оставили са Вие да се дъвчите.Да Ви е сладко!
      • 79
        7979
        0 0
        18:39, 2 май 2019
        ..
        Поръчкова Статия !!
        ..
        Фирмаджия искаше да слага в Стария Екарисаж инсталация за горене на гуми от Цяла Южна България :))
    Последни новини