От х:

Днес в x:

До 1 000 лв. глоба за късане на блатно кокиче

И през тази година строго забранено ще е късането на блатно кокиче от трите естествени находища на територията, която е под контрола на Регионалната инспекция по околна среда и води в Хасково.
Блатното кокиче е под режим на опазване и регулирано ползване според Закона за биологичното разнообразие.  Вече има издадена заповед на министъра за опазването на билката в района на Хасково. 
 
Eстествените находища на блатното кокиче на територията на областта са защитените местности „Долната ова” в землището на Любимец, „Лозенски път” в землището на Свиленград и природната забележителност „Сазлъка” край с. Бисер. 
През тази година е в сила забрана за ползване на 15 от общо 16-те находища на вида в страната.
 
Опазването на растението е много стриктно, тъй като то съдържа алкалоида галантамин, използван за направата на препарата „Нивалин“, с който се лекуват последиците от ДЦП, както и на други лекарствени препарати. Освен това е блатното кокиче е включено в Червената книга на България като „застрашен от изчезване вид”.
 
Екоекспертите предупреждават, че глобите за късане на кокичето в находищата, за които е в действие заповедта на министъра  са доста солени. От 100 до 1 000 лв.е санкцията за физически лица, дръзнали да откъснат растение, от 200 до 5 000 лв. ще плащат фирмите, които  пристъпят забраната.
Haskovo.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    58
    5879690
    11 -1
    21:35, 2 май 2019
    А ако Ромляни с паспорти ти съберат винкелите на асмата от лозето, заптието пише
    "Неизвестен нарушител"
Последни новини