От х:

Днес в x:

Кърджалийски актьори участват във филм за Наим Сюлейманоглу

Изображение 1 от 3

    Наши театрали са в основния актьорски състав на филм за живота на Наим Сюлейманоглу. Филмът се подготвя от турската страна и е с работно заглавие „Наим Сюлейманоглу – Джобния Херкулес“. Това съобщи директорът на Театрално-музикален център – Кърджали, Гълъб Бочуков, след завръщането на трупата от Международния фестивал „Хиляди въздишки – един глас“ в град Коня, Република Турция. Там съставът на музикален театър „Кадрие Лятифова“ към ТМЦ-Кърджали представи „Езоп“ на автора Гилерме Фигейредо. Режисьор е Гълъб Бочуков, сценографията е на Томиана Томова-Начева, хореограф е Веселина Арабаджиева. Преводът на турски език на сценичната адаптация на пиесата е направен от Гюлшен Расим. Това е десетото издание на фестивала. Тази година на сцената се представиха актьорски състави от Турция, както и трупи на театри от Гърция, Македония, Босна, Азербайджан, Иран, Казахстан, Косово и др.

    В Деня на детето, който в Р Турция се отбелязва на 23 април с големи тържества, нашите артисти представиха авторския спектакъл „Аладин“ на режисьора Лео Капон, сценография Вирджиния Петкова. „Представлението беше посрещнато с голям интерес от детската публика“, каза Бочуков. „Изключително забавно за малчуганите беше и включването им в уъркшоп „Магията на куклите“, който показаха нашите актьори“, допълни той. В работилницата, водена от куклоконструкторката Сийка Моллова, нашите театрали разкриха тънкости в различните системи за водене на кукли и други тайни на това изкуство. Децата имаха възможност да участват и в изработването на импровизирани кукли за домашен театър с материали от бита.

    За да гледа вечерния спектакъл, „Езоп“, специално от Истанбул пристигна екип на кастинг агенцията, която е ангажирана с подготовката на филм за живота на Наим Сюлейманоглу, съобщи Бочуков. Кърджалийските актьори направиха пробни снимки и голяма част от ролите вече са поверени на нашенци. „Те ще бъдат огласени обаче след окончателното разпределение и стартирането на снимките в началото на месец юни тази година“, каза директорът.

    Участието на трупата на ТМЦ-Кърджали в международния фестивал и този път премина успешно, не скри задоволството си Бочуков. Получихме покана за следващо участие, както и заявки за бъдеща съвместна работа с колегите от театъра в гр. Коня, допълни той. Предстоят разменни гостувания и семинари на двете трупи.

    Бих искал да изкажа специалните ни благодарности на кмета на Община Кърджали, инж. Хасан Азис за осигурените средства за транспорт на състава ни за участие в международния фестивал, каза Гълъб Бочуков.


     

    ТМЦ-пресс

    снимки:

    1. За бъдеща съвместна работа се договориха ръководителите на театрите в Кърджали и Коня, Р Турция.
    2. Заслужени аплодисменти получиха кърджалийските актьори след представянето на "Езоп".
    3. Детската публика се забавлява със спектакъла "Аладин".
    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини