От х:

Днес в x:

Трудовите злополуки с фатален край в Хасковска област намаляват

Изображение 1 от 4

  Трудовите злополуки в хасковска област намаляват през последните години. Констатацията направиха днес от Инспекцията по труда в Хасково на Областния съвет по условия на труд.

  37 са злополуките на работното място през 2018 година. Със смърт са завършили седем от случаите. Най-много инциденти са станали в сектор промишленост.

  Общо през годината инспекторите по труда са направили 962 проверки по спазване на трудовото законодателство. 310 от инспекциите с в областния град Хасково, посочи главният инспектор от областната ИТ Георги Анастасов. Той коментира, че според анализа 72 % от констатираните нарушения са на организацията за осигуряване на здравословни условия на работа в предприятията. Като тенденция инспекторите по труда отчитат, че в малките предприятие в региона нарушенията за здравословен и безопасен труд се отстраняват едва след намесата им.

  През изминалата година са направени 120 огледа в сектор строителство. В тази сфера има доста засечени нарушения-работа без каски, неукрепени стълби и скелета, работниците са често без укрепителни въжета. Сред нарушенията е и липсата на контрол по обектите от преките началници. Засечени са нарушения и при които заварчици на строителната площадка нямат правомощия да извършват тази дейност.

  53 от нарушенията, констатирани през годината са за работа на официални празници, без адекватното заплащане в такива случаи. А от ИТ отчитат и ръст на забавянето на заплащането при извършването на извънреден труд.

  След като Комисията изслуша доклада на Инспекцията по труда, членовете й поднесоха цветя пред паметната плоча на загиналите при трудови злополуки, която се намира отстрани на фасадата на НАП. Поводът е предстоящия Международен ден на загиналите при трудови злополуки, който се отбелязва на 28 април.

  Председателят на Съвета д-р Стефка Здравкова пожела занапред работодателите да изпълняват все по-стриктно ангажиментите си към работниците, а в доклада трудовите злополуки да отсъстват като статистика.

  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 03.04.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Срещате неочаквани трудности в работата си. Грешки на ваши колеги усложняват задачата ви и ви създават допълнителни ангажименти. Това обаче едва ли ще се отрази на доброто ви настроение, което днес изглежда непоклатимо. Инвестирани неотдавна средства ви носят първите дивиденти. Перспективите в тази насока са много добри.
  03 апр 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Възможно е днес да се почувствате неуверени в някое свое действие, но не бива да позволявате това да диктува поведението ви. Добре ще е ако споделите притесненията си със свой близък и чуете и неговото мнение. В личен план сте доволни от отношението към вас. Не изпитвате трудности в общуването си с различни хора, което ви прави доста популярни на място на което попадате.
  03 апр 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Добри възможности се откриват пред онези от вас, които си търсят работа. Вашите способности ще бъдат достойно оценени и това значително ще повиши самочувствието ви. Трябва повече да вярвате в себе си и в късмета си.
  03 апр 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Умението да предизвиквате ентусиазъм у хората е едно от най-големите ви богатства. Начинът да развиеш най-доброто у един човек е, като го цениш и насърчаваш. Не критикувайте, а вярвайте в стимулите. Ако нещо ви хареса, одобрете го от сърце и бъдете щедър в похвалите си. Денят е подходящ за сделки с недвижими имоти. Бъдете внимателни, ако шофирате.
  03 апр 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  В общуването си с другите създавате приятна атмосфера. Ще се справите с предизвикателствата на работното място, каквито и да са те. Не поставяйте под съмнение факт, в който вече сте се убедили. Служебен разговор ще подобри настроението ви и ще направи бъдещето да изглежда по-добро.
  03 апр 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Динамиката на деня ще повиши емоционалната ви възбудимост, което може да се отрази неблагоприятно на отношенията и работата ви днес. Запазете добрия тон и аргументирано излагайте тезата си, от това ще зависят успехите ви. Модерното ви мислене и излъчване допълнително ще благоприятстват изявите ви.
  03 апр 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Ще споделите намеренията на човек от обкръжението си и заедно ще се насладите на компанията си. Сродната ви енергия ще направи и повече, възможно е успешно сътрудничество, нова любов или друго хубаво изживяване. Отпуснете се и мислете позитивно. Бизнесмените ще се поздравят с финансови придобивки.
  03 апр 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Настоятелно ще занимавате околните с личните си вълнения. Повечето от тях са въображаеми, затова не се учудвайте, ако околните не разбират за какво говорите. Ще бъдете полезни на близък, който има проблем, и вие бихте могли да му бъдете полезни. Покупка на ново жилище или отдаване под наем ще обсебят вниманието на някои от вас.
  03 апр 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Днес се посветете на нещата, в които сте силни и ще спечелите. Имате всички предпоставки за успех, както и за прозорливо вникване в бъдещите си реализации. Включете в работата си и хора, на които разчитате и може да им се доверите. Заедно ще постигнете по-бързо напредък.
  03 апр 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Промените на работното място могат да събудят у вас различни чувства. Учете се от всичко и не спестявайте добри думи за хората около себе си. Фактите ще бъдат по-силни от всеки опит да омаловажат приноса ви към конкретно събитие и ще ви помогнат да осъзнаете по-добре мястото си.
  03 апр 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Прекалено емоционални сте и това може да ви попречи в осъществяването на плановете ви. Срещите ви с различни хора ще засилят увереността ви и ще внесат повече яснота в делата ви. Обърнете внимание на интимния си партньор, особено, ако сте го наранили. Незабавно му се извинете и направете нещо специално за него.
  03 апр 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Прекалено много прибързвате в действията си днес, което може да въвлече в погрешна посока. Ако навреме се осъзнаете и започнете да се вслушвате в съветите на околните, едва ли ще има нещо, което да ви притесни. Налага ви се да се борите с твърдоглавието на ваш роднина, но в крайна сметка с много такт и разбиране ще успеете да се справите.
  03 апр 2020
  Последни новини