От х:

Днес в x:

Трудовите злополуки с фатален край в Хасковска област намаляват

Изображение 1 от 4

    Трудовите злополуки в хасковска област намаляват през последните години. Констатацията направиха днес от Инспекцията по труда в Хасково на Областния съвет по условия на труд.

    37 са злополуките на работното място през 2018 година. Със смърт са завършили седем от случаите. Най-много инциденти са станали в сектор промишленост.

    Общо през годината инспекторите по труда са направили 962 проверки по спазване на трудовото законодателство. 310 от инспекциите с в областния град Хасково, посочи главният инспектор от областната ИТ Георги Анастасов. Той коментира, че според анализа 72 % от констатираните нарушения са на организацията за осигуряване на здравословни условия на работа в предприятията. Като тенденция инспекторите по труда отчитат, че в малките предприятие в региона нарушенията за здравословен и безопасен труд се отстраняват едва след намесата им.

    През изминалата година са направени 120 огледа в сектор строителство. В тази сфера има доста засечени нарушения-работа без каски, неукрепени стълби и скелета, работниците са често без укрепителни въжета. Сред нарушенията е и липсата на контрол по обектите от преките началници. Засечени са нарушения и при които заварчици на строителната площадка нямат правомощия да извършват тази дейност.

    53 от нарушенията, констатирани през годината са за работа на официални празници, без адекватното заплащане в такива случаи. А от ИТ отчитат и ръст на забавянето на заплащането при извършването на извънреден труд.

    След като Комисията изслуша доклада на Инспекцията по труда, членовете й поднесоха цветя пред паметната плоча на загиналите при трудови злополуки, която се намира отстрани на фасадата на НАП. Поводът е предстоящия Международен ден на загиналите при трудови злополуки, който се отбелязва на 28 април.

    Председателят на Съвета д-р Стефка Здравкова пожела занапред работодателите да изпълняват все по-стриктно ангажиментите си към работниците, а в доклада трудовите злополуки да отсъстват като статистика.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини