От х:

Днес в x:

-1 °C

Трудовите злополуки с фатален край в Хасковска област намаляват

Изображение 1 от 4

  Трудовите злополуки в хасковска област намаляват през последните години. Констатацията направиха днес от Инспекцията по труда в Хасково на Областния съвет по условия на труд.

  37 са злополуките на работното място през 2018 година. Със смърт са завършили седем от случаите. Най-много инциденти са станали в сектор промишленост.

  Общо през годината инспекторите по труда са направили 962 проверки по спазване на трудовото законодателство. 310 от инспекциите с в областния град Хасково, посочи главният инспектор от областната ИТ Георги Анастасов. Той коментира, че според анализа 72 % от констатираните нарушения са на организацията за осигуряване на здравословни условия на работа в предприятията. Като тенденция инспекторите по труда отчитат, че в малките предприятие в региона нарушенията за здравословен и безопасен труд се отстраняват едва след намесата им.

  През изминалата година са направени 120 огледа в сектор строителство. В тази сфера има доста засечени нарушения-работа без каски, неукрепени стълби и скелета, работниците са често без укрепителни въжета. Сред нарушенията е и липсата на контрол по обектите от преките началници. Засечени са нарушения и при които заварчици на строителната площадка нямат правомощия да извършват тази дейност.

  53 от нарушенията, констатирани през годината са за работа на официални празници, без адекватното заплащане в такива случаи. А от ИТ отчитат и ръст на забавянето на заплащането при извършването на извънреден труд.

  След като Комисията изслуша доклада на Инспекцията по труда, членовете й поднесоха цветя пред паметната плоча на загиналите при трудови злополуки, която се намира отстрани на фасадата на НАП. Поводът е предстоящия Международен ден на загиналите при трудови злополуки, който се отбелязва на 28 април.

  Председателят на Съвета д-р Стефка Здравкова пожела занапред работодателите да изпълняват все по-стриктно ангажиментите си към работниците, а в доклада трудовите злополуки да отсъстват като статистика.

  Красимира Славова

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 22.01.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Упорството и трудът ви ще се възнаградят. На път сте да финализирате проект с положителен резултат. Добри новини, свързани и с личните ви дела. Предстои ви пътуване или друго вълнуващо преживяване. Ще се впуснете в една авантюра, водени от желанието си за разнообразие и нови емоции, но бъдете внимателни.
  22 яну 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Съвместните ви действия с човека, с когото споделяте и обичате ще са резултатни и напълно ще покрият очакванията ви днес. Като израз на вниманието си към него се погрижете за нещата, които му носят удоволствие. Защото това е любовта, както непредвидима, така и зареждаща с всичко, което е живот.
  22 яну 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Активността ви днес трябва да е налице, защото ви очакват много задачи, които ще трябва да свършите добре. Разчитайте предимно на себе си, околните също са заети със своите си ангажименти. Уреждането на важен въпрос ще погълне голяма част от времето ви, но ще ви открие възможности за бъдещето.
  22 яну 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  По въпроси от личен характер ще пристъпите към изпълнение на конкретни решения, с което ще ускорите придвижването им напред. Професионалното ви развитие налага повишаване на квалификацията при някои от вас. Паралелно с работата ще овладявате и новостите, бизнеса не търпи застой.
  22 яну 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Не ви липсва увереност и това ще ви помогне да се справите със задачите, които стоят пред вас. Бъдете реалисти, задоволявайте се с това, с което разполагате. Не всички от обкръжението ви са искрени към вас, някой може да ви разочарова. Ако внимавате няма да загубите, а ще по мъдреете.
  22 яну 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  С набраната инерция навлизате в добрата форма и това се забелязва от всички. Възможно е да получите отегчение от определена работа, но като цяло денят ви ще е ползотворен. Това няма да ви попречи да мислите за промяна на някои страни от живота си. Ще общувате с лекота с представители на другия пол, ще флиртувате и ще търсите забавления.
  22 яну 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Умората ще отшуми, ако се погрижите лично за себе си. Любими занимания ще подобрят настроението ви и ще направят ролята ви по-значима за някого. Не се колебайте да го посветите в мислите и желанията си, без да ограничавате свободата му.
  22 яну 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Очаква ви наситен с емоции ден. С каквото и да се заемете, бъдете сигурни, че ще прекарате приятно. Чувствате се добре в различни компании, а и хората около вас оценяват присъствието ви. Някои от вас се заемат с непосилни задачи, от които впоследствие ще се откажат. Не е изключено някои от вас да пътуват днес.
  22 яну 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Динамичен ден, който в края си може да стане и уморителен. Ще се поздравите с постигнато разбирателство с хора от обкръжението ви. Други от вас ще засилят общуването си с колеги и познати, помагайки им да подобрят душевното си равновесие. Силни сте и внушавате доверие и надежда, когато го желаете.
  22 яну 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Среща с интересна и привлекателна за вас личност може приятно да обърка плановете ви за деня. Сами преценете как да подходите. Може би деловите ви ангажименти изискват непосредственото ви участие. Каквото и да предпочетете денят ви се очертава като много ползотворен.
  22 яну 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ежедневието ви ще се разнообрази с романтична изненада. Вълненията ще бъдат неповторими и ще ви стимулират към повече екстравагантност. Не пренебрегвайте ангажиментите си към хора, на които особено държите. Ще научите нещо изненадващо, което обаче е свързано с хубави емоции.
  22 яну 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Неудържимо ви влече харченето на пари, а днес спокойно можете да си го позволите. Финансовото ви състояние значително ще се подобри. Налага се да проявите повече такт във взаимоотношенията си с ваши близки.
  22 яну 2020

  Случаен виц

  Последни новини