От х:

Днес в x:

Инспекторите по храните подхванаха търговците за Великденската трапеза

    Инспекторите от Агенцията по храните в цялата страна започнаха проверки по магазините за качеството на предлаганите стоки, свързани с Великденската трапеза.

    В Хасково екипи на БАБХ също вече са по обектите.

    Д-р Истелиян Костов, който е главен инспектор в отдел „Контрол на храните“ и инж. Десислава Иванова, инспектор по контрол на храните  в областната дирекция направиха обстойна проверка тази сутрин в един от големите хранителни магазини в града.

    Най-напред контрольорите огледаха щанда за месо.  Провериха обстойно предлаганото на витрината,  документите за мръвките, както и здравната книжка на служителката на тази позиция.

    В този магазин замразено месо не се продава. Няма внос, мръвките са основно българско производство и се предлагат охладени. Зарежда се регулярно. Внимава се много за срока на годност.

    Средно на ден в магазина продават около 100 килограма месо. Но потреблението е доста спаднало през последните години. Най-търсено е свинското, вероятно защото то е и най-евтино, обяснява управителката на магазина Валентина Жарова.

    По Великден и Гергьовден обаче традиционно се вдига потреблението на агнешко. Въпреки, че все още пазарът за празниците не е започнал масово, вече се усеща раздвижване. Повечето хора обаче идват на проучване-питата за цените на агнешкото и сравняват.

    Тази година има леко повишение на цената на едро, но според Валентина Жарова то няма да доведе до ръст за крайния потребител. Агнешкото в момента е на цена 12,90 за килограм охладено месо. Но прясна мръвка  все по-малко се пазарува. През последните години хората предпочитат да купят агнешкото от топлата витрина в магазина. За изпечената плешка от около 3 килограма ще платят по 24 лв. за кило. Но този вариант идва по-изгоден, ако на трапезата седнат двама-трима души, пести се и време за приготвянето у дома.

    „Определено има ръст в продажбите на готовата храна, хората предпочитат да улеснят ежедневието си.“, споделя наблюденията си управителката.

    Но ако все пак решите да напазарувате прясно агнешко месо, то трябва да огледате за няколко основни признака, за да сте сигурни, че това е наистина така, съветва д-р Костов :“Като погледнете месото ще се ориентирате дали е прясно, ако то е свежо на външен вид, старото образува коричка, променя и цвета си, течности изтекли около месото не трябва да има.

    Месото и яйцата трябва да имат печат. Всяко яйце си има персонален печат, на който е обозначен производителя. Им ли печат -това означава, че яйцето е с регламентиран произход. Месото също е с печат. Печатът стои на половинките и четвъртинките. През тази година ще разпознаете, че е 100% българско месото-българско животно, българско клане, български магазин, ако печатът върху него е син. Ако е червен -месото е внос.“

    В този магазин продават и козунаци и курабийки, производство на завода на същия собственик. Цената на козунаците в зависимост от пълнежа стига до 2,6 лв. за брой. Въпреки че имат собствено производство, в магазина предлагат и такива на други производители. Разнообразието включва и конузнак за диабетици-без захар и консерванти. Дали това е така също се отчита от проверяващите по етикет и документи.

    Стоката трябва да бъде етикетирана, със срок на годност, да има посочен произход. Проверка има  и на състава на курабиите, описанието на енергийната стойност на етикета, страната на произход, дали пакетът е цял, не трябва да няма нарушена опаковка.

    Проверката на  щанда за курабии и козунаци на инж. Иванова показва, че стоките отговарят на изискванията по закона за храните.

    Колегата й от  пък оглежда боите за яйца. При тях има доста Е-та, но повечето са позволени и не са вредни. Някои от багрилата са получени от извлеци от растения. Синята боичка е най-опасна, понеже синьото не е природен цвят, така че е добре да се внимава с употребата й, предупреждава д-р Костов.

    И ако в магазина сме доволни, че сме направили най-добрия избор за Великденската трапеза, но когато се приберем вкъщи все пак се усъмним в качеството на някоя от напазаруваните стоките, можем да потърсим помощта на експертите от БАБХ. Сигналът може да бъде  подаден по няколко начина: по интеренет на платформата на Агенцията, на горещите телефони или да се занесе лично продукта в службата. Хубаво е обаче в този случай да се представи и документа за покупката, касовата бележка например, съветват експертите. При всяка една ситуация се реагира, освен ако не е явен опит за злепоставяне, казват инспекторите по храните. В Хасково средно се подават по около 100 такива сигнала месечно.

    Въпреки че тематичните проверки за празниците са в разгара си, досега сериозни нарушения в инспектираните обекти-магазини и заведения за хранене в района на Хасково не са открити.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (11)

    • 1
      Ке
      Кенанския Магазин
      14 -8
      20:12, 18 апр 2019
      Който не купува от Супермаркета на Мутрите и Бейовете е враг на ГРОБ, ДПС и лично на другарите Боци Маймуната и Ахмед Джолан.
      Бабичките дето продават яйца без печат и Турчетата дето продават агнешко са си чисти био-терористи :))
      ....
      След заптиетата със Стоп палките и Бирниците плъзнаха на паша :))
      • Кт
        Ктъретх
        8 -7
        21:03, 18 апр 2019
        Тъпак
      • Ке
        Кенанския Маймун
        3 -7
        21:28, 18 апр 2019
        Заради Лафката на Свинчопеевски - незаконния син н... Виж коментара
      • Ху
        Хулиган
        12 -6
        22:17, 18 апр 2019
        Инспекторите са прави! Идеята е да има само най-скъпи продукти на пазара! Народа да го ду-ха! Само най-скъпи продукти които инспекторите одобряват! Народа е прост и не може да прецени кое е добро и качествено! Те казват! Защитават си службиците и тези дето са ги назначили! Да им върви далаверата! Ей герберасти, оставете ни сами да решим кое е добро и кое не!!! Писна ни от вас!
      • Ху
        Хулиган
        8 -6
        22:20, 18 апр 2019
        А пък лафките отдавна не са на Пеевски! Май били на Делянчо!!!
    • 2
      Да
      Да
      17 0
      23:15, 18 апр 2019
      Инжинер Деси цепи мрака... Топ е
      • Иц
        Ицо
        1 0
        23:26, 20 апр 2019
        Много охранена, инженер Деси. Яко проби е правила на Е-та
    • 3
      За
      Запознат
      10 -3
      01:09, 19 апр 2019
      На тимса алхимията. Хахахха.
    • 4
      Со
      СОБСТВЕНИК НА МАГАЗИН
      4 0
      11:56, 19 апр 2019
      Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
    • 5
      Шо
      шоу шенг
      5 0
      13:11, 19 апр 2019
      Инспектор Деси, знаеш ли къде е вписан срока на годност на това което си грабнала??????
    • 6
      Ни
      Николай
      2 0
      15:37, 19 апр 2019
      Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!

    Още новини

    Последни новини