От х:

Днес в x:

Днес се чества чудотворната икона "Златната ябълка"

Днес православната църква отбелязва Акатистова събота - Чудотворна икона "Златна ябълка" .На 13 април от 9.00 ч архимандрит Висарион ще служи със смолянски свещеници в църквата „Света Неделя“ в кв. Райково.

Празникът Златна ябълка е възпоменание на чудотворната икона „Пресв. Богородица – Благодатна“, която се съхранява в храм „Св. Успение Богородично” асеновградското село Горни Воден, днес квартал на Асеновград. Нарисувана е с темперни бои върху дъска от неизвестен художник през 16 в.

Празникът се чества на петата събота от Великия пост и е свързан с чудото, извършено от Майката Божия чрез нейната свята икона през 1765 година. Това събитие е описано в „Синаксар за златната ябълка" от Ананий Клинис, който тогава е бил игумен на манастира "Св. Кирик и Юлита".

Той описва как на празика за възхвала на Богородица пред чудотворната икона, бездетна жена пристига със закъснение на службата заради дългия път, разплакала се и приела за лош знак, че не може да получи благословен хляб и няма да има дете.

„А йереят, като чу плача и риданията на жената, много се натъжи. И като не намери и троха, останала от благословения хляб, разбирайки причината за мъката на жената, смут обхвана душата му. Видя тогава старецът (йереят) една ябълка, оставена в дар пред светата, чудотворна икона "Благодатна Богородица Дева", взе я и я даде на жената (неплодната) като благословение, а тя, като прие ябълката с гореща вяра, се успокои. И не след много време жената се оказа трудна.

Като се роди рожбата й, от вяра и благодарност към Божията Майка тя употреби много средства и богато украси светата икона, като даде да изковат една златна ябълка и я дари за спомен на Великата благодат. Поменете ме и мене всички, които четете и слушате този синаксар, като кажете за мене грешния Ананий Клинис: Бог да го прости и помилва!"

Село Горни Воден се намира в близост до Асеновград, по пътя за манастира "Св. Кирик и Юлита". Всяка година се извършва литийно шествие с чудотворната икона наречена „Златната ябълка“ от храма в Горни Воден до манастира на Кирик и Юлита, който е в близост до селото.

Реликвата датира от началото на XVII век и помага за всякакви молби, но най-вече от бездетни родители, за да се сдобият с рожба. След чудото с неплодната жена празникът, посветен на това събитие се чества и до днес на петата събота от Великия пост. Оттогава възниква и традицията чудотворната икона на Божията Майка да се обкичва с венци от ябълки още от Първия петъчен Акатист на Великия пост.

СмолянБГвести

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини