От х:

Днес в x:

10 °C

Петима дебютанти от Хасково на Южна пролет

Изображение 1 от 2

    47-мото издание на Литературните дни „Южна пролет“, в рамките на които се провежда и конкурсът за дебютна литература, предстои от 17 до 19 април. Общо 41 автори от цялата страна са изпратили дебютите си, които оценява жури с председател проф. Симеон Янев. В състава на комисията са още: поетите Камелия Кондова и Георги Ангелов, който е и глав. редактор на електронното списание “Литературен свят“, Антон Баев-доктор по българска литература към БАН, местния представител на журито е Недялко Бакалов.

    24 са книгите в раздела за поезия, 15 са авторите, които участват с проза, в конкурсния раздел за детска литература са две подадени участия.

    През тази година няма подадени работи в жанровете “Литературна критика“, „Киносценарий“ и „Драматургия“.

    Петима участници от Хасково се включват в това издание с първите си книги. А най-малкият участник с литературен дебют е 15-годишната Мирая Гешева с фентъзи романа си „Един почти истински свят“

    Лауреатите в различните жанрове ще получат престижната статуетка- бронзов „Пегас“ и парична награда от 1000 лева.

    И през тази година ще бъде присъдена наградата на името на Александър Паскалев за цялостен принос в литературата. Тя е определена от жури в състав: Светла Табакова-началник на от отдел “Образование и култура“ в община Хасково, шефът на Регионалната библиотека „Хр. Смирненски“ в Хасково Кирилка Страшникова, поетът д-р Ясен Калайджиев и директорът на Хасковския театър Стелиян Николов. Биографиите и творчеството на трима знакови автори от региона са разгледали от комисията за определяне на наградата. „ Беше много труден избор. Признавам си, че съм впечатлен и от тримата изключително много и всеки от тях заслужава престижа да е носител на наградата „Александър Паскалев“, коментира Стелиян Николов. Името на носителят й за 2019 година обаче ще стане известно на 19-ти април, когато ще се връчат наградите.

    На„Южна Пролет“ тази година за втори път ще има и „Литературна занаятчийница“. Заради огромният интерес към първото й издание организаторите са решили и тази година да срещнат дебютантите и пишещите деца от града в съвместна работа.

    Откриването на „Южна Пролет“е на 17 април. От 18 часа, по традиция, пред сградата на театър „Иван Димов“ ще бъде запален символичният огън на литературните дни. Тази чест през 2019 година се пада на носителката на „Пегас“ за 2009 година поетесата Невена Борисова.


    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (16)

    • 1
      Др
      драма
      12 -2
      12:48, 11 апр 2019
      Като няма кандидати за жанр "Драматургия", наградата безапелационно да се присъди на управляващите - драмата и трагедията в България са пълни!
    • 2
      Ян
      Янко Митев
      6 -4
      13:11, 11 апр 2019
      Ха ха ха Недялко Бакалов член на жури?Някой някога да е чел литературна творба от него?
      • Хр
        Христо
        4 -1
        15:00, 12 апр 2019
        Кой сте вие г-н Митев? Доколкото знам бяхте подлога на бившия кмет. Затова по добре си мълчете и не давайте мнение за доказали се личности в този град. .Доколкото знам г-н Бакалов има много публикации в местния печат. Това че не ги е събрал в книга, една или няколко не е проблем да бъде в журито.
      • Ян
        Янко Митев
        0 -3
        16:34, 12 апр 2019
        Ха ха ха ами лесно ще разберете кой съм...има Гугъл.Там лесно ще разберете и колко никой е Бакалов!
      • Сп
        Спиридон
        2 0
        19:25, 12 апр 2019
        Дай малко по-конкретно, че нещо не разбрах какво излиза в Гугъл за Янко Митев. Да, излизат 1-2 неща, ама толкова незначителни и толкова назад в търсачката, че е доста затруднително да се ориентира човек дали са за хвалба. Щото останах с впечатление от демонстрираното самочувствие, че ще става дума поне за Оскар. Освен ако човекът не се гордее с халтураджийството си.
    • 3
      Ке
      Кенанския Маймун
      1 -2
      13:30, 11 апр 2019
      При нас в Зоопарка Лъва е истински Шекспир - днеска пак изпраска велико хайку :
      ..
      "Дари ме Партийо , дари
      с Апартаменче и моми ":))
    • 4
      Ко
      Колчо
      5 -3
      19:10, 11 апр 2019
      Янко, Бакалов е, доколкото знам, литературен критик. И то много добър, при това с изряден правопис. Мен ми е по-интересно какво прави Ясен Калайджиев в журито. Кога се научи той самият да пише, кога стана жури. Но в Хасково всичко е наопаки.
      • Ко
        Колчав
        4 0
        19:05, 12 апр 2019
        Най-големият недостатък на интернет е, че всеки глупак вече може да си изкаже мнението - по теми, от които нищо не разбира и за хора, спрямо които той не струва и плюнката, с която се опитва да ги опръска..
      • Дю
        Дюк Елингтън
        1 0
        22:44, 12 апр 2019
        Да, в ерата на интернет профаните и хейтърите могат да се изказват на воля - някои наричат това демокрация и свобода на словото, но е доказателство, че тези достижения на обществото всъщност водят до неговото опростачване.
      • Яс
        Ясен Калайджиев
        2 0
        09:37, 13 апр 2019
        Колко ли умее да пише човек, който започва изречение с "Мен ми е по-интересно...". Че и да изказва мнение за писането на други, ха-ха!
    • 5
      Ян
      Янко Митев
      1 -4
      22:07, 11 апр 2019
      Правописа и творчеството нямат нищо общо! Добър критик? Според кой? Тривиален слагач!
    • 6
      Ян
      Янко Митев
      0 -2
      20:24, 12 апр 2019
      Липсата на критерии в Хасково е все по задълбочаващ се проблем! Не помня Бакалов , Шалапатов и останалите посредственици да са получавали национални награди.Бакалов е известен с това че представя книгите на местни автори на сам издатки и толкоз.Похвалва ги за дребна сума и е щастлив и те са щастливи само литературата дето е нещастна...пак имате много поздрави от мене в понеделник пак ще получавам национална награда.
      • Тр
        ТРЪМП
        2 0
        20:54, 12 апр 2019
        Янко, злобата е кофти нещо - изяжда те отвътре. Жалко е, че настройваш и мнението на обществото срещу хората, които се опитват да създават литература и култура в града. Получава се така, че дори индивиди, които не са чели и една книга от местни автори или са слепи за постиженията им, да имат негативна представа за тях. Ще попиташ какви постижения - те са горе-долу такива, каквото е да вземеш награда за алтернативно кино на фестивал в Попово, че понякога и малко повече. Поинтересувай се, попрочети туй-онуй в интернет поне за някои от "посредствениците". Пък дано жестокостта ти се сломи.
    • 7
      Ян
      Янко Митев
      0 -1
      21:12, 12 апр 2019
      Свършва ви времето! Мандата си отива , някои поне ще имат апартаменти да се приберат в тях.Други като вас ще се чудят на кой да слугуват за сетен път.Някои дето смениха толкова партии ще им дойде редът да си сменят пола. Янко Митев не е зависим от властта и за разлика от вас ще е свободен, ще изразява мнението си и пиесите му ще се играят дори и когато него го няма...Критерии тая дума не ви е ясна...
    • 8
      Яс
      Ясен Калайджиев
      1 0
      09:28, 13 апр 2019
      Колко ли умее да пише човек, който започва изречение с "Мен ми е интересно...". Че и да изказва мнение за писането на други, ха-ха!
    • 9
      Ур
      Уручев
      0 0
      17:51, 17 апр 2019
      Този Недялко Бакалов завърши основното си образование в с Конуш. Майка му беше учителка , а баща му агроном.Беше много активен пионер и знаеше наизуст речта на Георги Димитров пред Лайпцигският процес. До 10 ноември беше убеден комунист. И веднага след това обърна палачинката. Съжалявам го за това, че се оказа , че е бил нагаждач по характер и човек без принципи. Мекотело.
    Последни новини