От х:

Днес в x:

Опровергаха теория на Стивън Хокинг за тъмната материя

Японски учени опровергаха теорията на Стивън Хокинг за тъмната материя, съобщи „Сайънс алърт“.
 
Теорията на британския астрофизик гласи, че във Вселената има малки черни дупки, формирани веднага след Големия взрив, и че от сливането им се е образувала тъмна материя. Те са с малки размери, но с огромна маса - черна дупка с хоризонт на събитията 0,1 милиметра би трябвало да е с маса 67 квинтилиона тона. Съществуването на тези черни дупки би могло да обясни липсващата маса на Вселената.
 
С помощта на телескопа Субару в Хавай учените са се опитали да регистрират изкривяване на светлината от обекти, край които се движат черни дупки.
 
За 7 часа, преминали в опити да се регистрира изменение в яркостта на звезда вследствие на минаване на първична черна дупка между светилото и наблюдателя, са били направени 190 снимки.
 
Ако теорията на Хокинг отговаряше на истината, учените щяха да наблюдават около 1000 пъти ефекта на гравитационната леща, но са станали свидетели само на едно подобно събитие.

Следователно делът на първичните черни дупки съставлява само 0,1 процента от тъмната материя, а това опровергава теорията на Хокинг от 1971 г.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини