От х:

Днес в x:

Фестивал "Угар" ни събира за поредна година на 19-ти и 20-ти юли

Националният фолклорен фестивал „Угар”, организиран от сдружение „Ангел Войвода“ ще се проведе в местността Драгойна (община Първомай) на 19-ти и 20-ти юли. За да подпомогне фестивала, общината ще отдели 5000 лв.

Празникът е посветен на Св. Илия и затова се организира в дните около Илинден, по време на пълнолуние. Гостите посрещат слънчевия изгрев на Малка Драгойна. Събитието има за цел да представи пъстротата на българското фолклорно изкуство и по този начин да се съхрани и предаде живото духовно културно наследство на българите.

На самия връх Драгойна са разкрити основите на една от най-големите тракийски крепости. Висок е едва 813 м, но се извисява над Тракийската низина и има стратегическа позиция с поглед върху територия с диаметър над 100 км – Пловдив на запад, Хасково на изток, Чирпан на север и Родопите на юг.

„Угар” е стара българска дума, която буквално означава разорано поле. Тя е свързвана с изчистването на земята от плевелите, разораването и подготвянето й за сеитба. Духът на фестивала символизира изчистването на съзнанието, волята за творчество, завръщане към коренните традиции, но по приобщаващ начин.

Тазгодишното издание е шесто по ред, но четвърто на връх Драгойна. Фестивалът „Угар” ще бъде съпроводен от палатков лагер под звездите, посрещане на изгрева и богата програма. Предстои да бъде качена пълна информация за събитието.

Атанас Узунов

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини