От х:

Днес в x:

Младежи от първомайско спечелиха награда за иновация

Прибори за еднократна употреба, получени от картофени обелки е проектът, който спечели първото място в конкурса „Най-добър млад предприемач на Пловдив“. Иновативната идея на Димо Иванов от с. Градина и неговият партньор – Станислав Стоянов от гр. Първомай, беше оценена с най-много точки от журито и получи първата награда от 7000 лева от заместник-кмета на Пловдив. Единственият по рода си конкурс в страната се проведе за поредна година сред младежите, на възраст между 18 и 33 години, в културната столица на Европа за 2019 г.

Идеята им е да се създаде продукт, много подобен на пластмасата, но бързо разградим, когато е изхвърлен в околната среда. Главната суровина е картофено нишесте. В комбинация с глицерол, sлед преминаване на термична обработка, се създава нещо като пластмаса, която се разгражда.

Докато Димо вече учи магистратура в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, абитуриентът в Търговската гимназия Станислав все още не е решил къде иска да продължи образованието си, но е сигурен, че ще остане в България. Според него страната ни  може да бъде среда за развитие на иновативните идеи на младите хора, защото те самите вярват в това и осъзнават, че трябва да се работи непрестанно. Дори е на мнение, че е възможно в не толкова далечно бъдеще, хора, следващи в университети на запад да се върнат в България. Двамата са благодарни на община Пловдив за дадената им възможност и високата оценка на журито.

Някои от другите интересни проекти, стигнали до финала са: студио за поръчков автодизайн, продуциране на телевизионни предавания, изграждане на мобилна автомивка, създаване на художествено ателие "Арт Релакс“, иновативни часове по физическо възпитание.

Атанас Узунов

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини