От х:

Днес в x:

9 °C

Запознайте се с жената, която не усеща болка

Лекари идентифицираха нова мутация у жена, която почти не усеща болка или стрес.

Джо Камерът е носител на мутация в първоначално непознат ген, за който учените смятат, че играе роля в обработката на болковите сигнали, настроените и паметта. Откритието събужда надежди за ново лечение на хронична болка, засягаща милиони хора по света.

В живота си Камерън преживяла счупване на крайници, порязвания, изгаряния и раждания, както и няколко хирургични интервенции, без нуждата от болкоуспокояващи или упойка.

Но не само неспособността и да изпитва болка, прави Камерън уникална - тя никога не изпада в паника. Когато микробус блъснал колата и преди две години и я преобърнал в канавката, тя излязла спокойно от нея и отишла да утеши треперещия млад водач на вана. Забелязала натъртванията си по-късно. На тестовете за стрес и депресия резултатът и обикновено е нула.

Уникалната и особеност проличала едва когато Камерън била подложена на рентгеново изследване заради крака. Години наред бедрото и я предавало и тя заповала да се поклаща на една страна при ходене. Личният и лекар и болниците отказвали да и обърнат внимание, защото не изпитвала болка. Най-накрая и направили рентгеново изследване и изображенията разкрили силно изразена деформация на ставата.

Ставата била сменена, а тя била на едва два парацетамола ден след операцията. Докато все още била в болницата, лекарите забелязали, че палците и са деформирани от остеоартрит. Насрочили нова операция - процедура описана като “мъчителна” от един хирург. Камерън обаче не чувствала почти никаква болка след интервенцията.

В крайна сметка учените решили да изследван ДНК-то и за да разберат какво точно я прави толкова уникална. Открили 2 мутации, които в комбинация потискат болката и стреса, като в същото време насърчават радостта, разсеяността и заздравяването на раните.

Първата мутация е широко разпространена при хората. Тя намалява активността на гена FAAH. Този ген произвежда ензим, разграждащ анандамида – химикал в тялото – ключов за усета за болка, настроението и паметта. Анандамидът функционира по начин подобен на активните вещества в канабиса. Ако не бъде разграден, той проявява обезболяващия си ефект.

Втората мутация била липсваща част от ДНК, което първо озадачило учените. По-нататъшни анализи разкрили, че липсва част от първоначално непознат ген, който учените нарекли FAAH-OUT. Изследователите смятат, че този нов ген контролира гена FAAH. Деактивирането му чрез мутация, като при Кемерън, заглушава FAAH. Резултатът е, че в системата се натрупва анандамид. При Камерън стойностите на анандамида били два пъти по-високи от тези при останалите хора.

Когато лекарите обяснили мутациите на Камерън, много неща от миналото и най-накрая и се изяснили. Например, когато на 8-годишна възраст си счупила ръката и в продължение на дни не казала на никого, а костта започнала да зараства под неправилен ъгъл. Когато ядяла чили и усещала само приятно гъделичкане, и как множеството и порязвания и изгаряния заздравявали толкова бързо.

Майката на Камерън изпитва болка като обикновените хора, дъщеря и също. Но синът и е носител на втората по-важна мутация и има притъпен усет за болка. Той никога не взема болкоуспокояващи и често поглъща горещи напитки и храни. Възможно е Камерън да е наследила мутацията от баща си.

Учените се надяват, че ако разберат как работи новооткрития ген, ще успеят да разработат генни терапии за лечение на болка.

Източник: theguardian.com
 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 03.04.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Временните финансови затруднения могат да се отразят понижаващо на настроението и самочувствието ви, но не губете кураж. Имате потенциал да се справите с предизвикателствата и да излезете по-силни, можещи и побеждаващи. В откровен разговор с близките си ще решавате семейни проблеми и ще планирате заедно бъдещето си.
03 апр 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Изгледите ви за успех са много добри. Продължавайте в същия дух. Не изневерявайте на принципите си и непременно ще успеете. Възможно е днес недоброжелатели да ви създават дребни пречки, но това едва ли ще ви представлява сериозно затруднение. Просто не ги взимайте присърце. Напълно осъзнавате с какво сте се заели.
03 апр 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Късметът ви днес е много добър и шансовете ви за успех в професионалните ви начинания са значителни. Предизвикателствата в бизнеса няма да изискват от вас големи усилия и ще се справите с лекота. Пренебрегвате критиките на близките си.
03 апр 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес успявате да направите така, че нещо, което отдавна ви принадлежи да попадне отново у вас. Трудно се отклонявате от веднъж избрания път и правите всичко възможно да постигнете намеренията си. Следвате твърдо избрания курс и не си позволявате да се отклонявате заради факти, споменати ви от околните. Ще се чувствате най-добре сред семейството си вечерта.
03 апр 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Добрите ви постижения ви задължават да продължите отговорно и качествено работата си. Започващият силен период за вас налага да подобрите (дори и да считате това за излишно) уменията си. Някои от вас ще получат възможност за квалификация на достатъчно престижно място, възползвайте се.
03 апр 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Развитията в последно време ще ви подтикнат да направите промени в живота си, за да стане той по-привлекателен и спокоен. Не е нужно да поемате и още отговорности, прагматично ги разпределете с околните. Приемете готовността им да ви помогнат. Това ще ви облекчи и освободи време за развлечения.
03 апр 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Приятели ще ви помогнат да стигнете по-бързо до решаването на проблем, който ви притеснява. Бъдете по-доверчиви към онези, които безкористно ви обичат и помагат, и не ги винете за неудачите си. Мислите ще ви отвеждат и при някого, с когото ви свързват нежни чувства, но поради обстоятелствата сте разделени.
03 апр 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Всичко се нарежда във ваша полза и денят "заплашва" да бъде един от най-успешните ви през последния месец. Финансовото състояние на семейството ви е отлично и можете да си позволите малко разточителство. Възползвайте се максимално от късмета си.
03 апр 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Предстои ви напредък в личен план. Той ще се отрази добре на самочувствието ви и ще ви превърне в желани събеседници. Не допускайте хора от обкръжение ви да се намесват в личното ви пространство. Сами можете да вземате решенията си, нямате нужда от подобни съветници.
03 апр 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ще изненадате околните с промененото си отношение към конкретен проблем или събитие. С позитивното си мислене ще направите възможно и невъзможното, само от вас зависи. Пречистващата сила на природата ще ви освежи и даде сили, а вниманието на любим човек ще ви направи щастливи.
03 апр 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Разпределете добре времето си и не се увличайте по дреболии. Предстои ви доста работа и само с добър подход ще успеете да се справите. Не е фатално, ако отложите някой от ангажиментите си. Повярвайте, заслужава си да положите повече усилия днес.
03 апр 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Наред с трудностите ще имате и провокации, които могат да внесат разколебаване в намеренията ви. Но интуицията и убедеността ви, че сте на прав път не са измамни. Остава и да го извървите. Възможността да работите с професионалисти ще ви научи на полезни неща, за това повече гледайте и слушайте и по-малко говорете.
03 апр 2020
Последни новини