От х:

Днес в x:

Седите по много часове? 7 разтягания, които ще предотвратят болката и дискомфорта

Много хора водят заседнал начин на живот, който включва часове, прекарани на едно място в седнало положение. Това несъмнено се отразява негативно на здравето и усещането в тялото.

Тялото е предназначено да се движи. За него не е естествено да бъде в статично положение за дълги периоди от време. Липсата на движение и стимулиращо натоварване на мускулите и ставите с течение на времето води до редица здравословни проблеми, свързани с мускулно-скелетната и нервно-мускулната системи. Добрата новина е, че можете да включите движението в своето ежедневие, дори да прекарвате много време седнали и по този начин да предотвратите характерната болка в кръста и врата. Опитайте тези разтягания:

Ретракция на лопатката в седнало положение

Изправете гърба си, докато сте в седнало положение. Внимателно стиснете лопатките заедно за 5 секунди и отпуснете. Повторете 10 пъти на ден. Не забравяйте да поддържате добра стойка по време на разтягането.

Завъртане на главата в седнало положение

Изправете гърба си, докато сте в седнало положение. Завъртете главата си така, че да може да погледнете през едното си рамо. След това се върнете в изходна позиция и направете същото нещо в другата посока. Правете по три серии от 10 повторения дневно. Уверете се, че държите гърба си изправен и не навеждайте главата си напред, назад или настрани.


Наклон на главата в седнало положение

Изправете гърба си, докато сте в седнало положение. Бавно кимнете с глава, като леко наведете брадичката си към гърдите, усещайки разтягане в задната част на врата. След това наклонете главата си назад, гледайки нагоре към тавана и се върнете в изходна позиция. Правете три серии от 10 повторения дневно.

Раздвижване на гърба

Изправете гърба си, докато сте в седнало положение и кръстосайте ръцете си на гърдите. Бавно извийте тялото си назад и задръжте. След това върнете в изправено положение гърба и повторете. Правете три серии от 10 повторения дневно. Нека движенията са бавни и контролирани. Ако усетите силна болка, не продължавайте.

Изправено раздвижване на гърба

Започнете в изправено положение с ръце над главата, опрени на стена. Бавно приближавайте таза към стената, извивайки долната част на гърба. Задръжте за кратко и се върнете в изходна позиция. Правете по три сесии с 10 повторения дневно. Съвет: Дръжте горната част на гърба отпусната.

Разтягане за крака

По време на деня, докато сте в седнало положение и краката ви са свити, правете разтягания, като просто ги опъвате напред и отново ги свивате. По този начин ще облекчите напрежението в коленете. Правете три серии с по 10 повторения дневно.

„Ангел на стена“

Започнете в изправено положение с гръб към стената. Вдигнете ръцете си настрани, а лактите да са свити на 90 градуса и подпрени на стената. Бавно плъзнете ръцете си право нагоре по стената, след което ги спуснете обратно в изходна позиция. Правете три серии с по 10 повторения дневно. Дръжте ръцете и гърба си в контакт със стената, не свивайте раменете и не извивайте гърба. Повдигайте ръцете си толкова високо, колкото можете, без да си причинявате болка.

Източник: rozali.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини