От х:

Днес в x:

В Хасково няма кметове, зам.-кметове и съветници в „резервни“ общински жилища

В жилищата от фонд „резерв“, собственост на община Хасково няма настанени кметове, зам.-кметове и съветници. Това посочиха от местната администрация по повод разпространената от Върховната административна прокуратура днес информация, че след проверка са открити сериозни нарушения в 175 наредби за продажба и наемане на общински жилища. Сред цитираните неизрядни е и Наредбата на община Хасково.

В наредбите има засечени различни нарушения, сред които и допускането в резервни общински жилища да се настаняват кметове, заместник-кметове и кметски наместници. По този начин от общинските съвети са създадени други категории правоимащи лица, коментират от Прокуратурата. Според законовата норма в резервните жилища трябва да се настаняват под наем лица, в чиито семействата има социални или здравословни проблеми и такива, чиито жилищата са станали негодни за обитаване.

От община Хасково посочиха, че във фонд “резерв“ има общо 27 жилища, четири от тях са свободни, но двете са в много лошо състояние. В останалите апартаменти и къщи има настанени хора по общата наредба.

Като нарушение от Прокуратурата посочват, че в някои от общинските наредби са открити разрешения, изключващи възможността за ползване на общинско жилище от резерва на собственици на застрашени от самосрутване имоти. По този параграф Хасково е изряден.

Според чл.7, ал. 1 от Наредбата за условията и реда на управление и разпореждане с общинските жилища на територията на община Хасково, право да кандидатстват за настаняване под наем в резервните общински жилища имат български граждани: чиито законно построени жилища са станали негодни за обитаване в резултат на природни и стихийни бедствия и аварии или са застрашени от самосрутване, младежи в неравностойно положение, семейства, в които са налице остри социални или здравословни проблеми, самотни възрастни лица над 70 години. На последната общинска сесия, след писмо на Окръжна прокуратура Хасково за пропуски, в тази си част, наредбата беше допълнена и за резервни жилища имат право да кандидатстват, освен български граждани и чужденци, пребиваващи у нас. Поправката обаче все още не е влязла в сила.

От ВАП са установени и норми, с които от общинските съвети е поставено изискване за заплащане на допълнителна такса под формата на режийни разноски при производство за настаняване под наем и продажба на общински жилища. В Наредбата на Хасково се казва, че при подписване на договор за наем се заплаща депозит в размер на 150,00 лв. След прекратяване на договора при представяне на бележки за платени консумативни разходи парите се връщат, но в случай, че наемателят не е заплатил всички разноски по договора и жилището се нуждае от частичен ремонт, депозита се задържа за покриването на разходите.

От общината посочиха, че все още не са получили резултатите от проверката на Прокуратурата. Когато това се случи ще се направи и по-обстоен анализ за необходимите корекции.

След проверката в страната са подадени  156 протести до административните съдилища, като към настоящия момент 22 от тях са уважени, а по отношение на останалите не са приключили административните производства.

Красимира Славова
 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ме
    Местен
    20 -6
    16:20, 13 мар 2019
    А техни роднини?
  • 2
    Ан
    Анора
    7 -8
    18:13, 13 мар 2019
    айде пак са обади танцьорката молеща за пари всеки ден.да вземе да са спре,смешна става

Още новини

Последни новини