От х:

Днес в x:

8 °C

Пътешествие в българския фолкор с народния оркестър на Хасково

  Открит урок за народните инструменти и фолклорните областни в България изнесе днес народният оркестър към община Хасково, с ръководител Димчо Йорданов и  мениджър Филип Филипов пред учениците от начален етап на обучение в хасковското училище „ Васил Левски“.

  За духовите народни инструменти и по-подробно за видовете гайда им разказа гайдарят на оркестъра. Децата научиха от него, че с ручило се свири на гайдата самостоятелно, то се маха, когато инструментътъ е в съзвучие с оркестър.

  Георги Беделев разясни своя инструмент- гъдулка. Децата разбраха, че навремето струните на лъка й са се изработвали от конски косъм. Професор Ангел Димитров демонстрира как се свири на тамбора. Сред публиката голям интерес предизвика тъпана, който държи ритъмът в оркестъра. Тези, които пожелаха дори получиха възможността да пробват как звучи отблизо лично.

  Солистът на оркестъра Филип Марков изпя добруджанска песен и представи на децата Добруджанската фолклорната област, а народната певица, която също е солист към оркестъра Тонка Колева представи Родопската фолклорна област. Всички заедно с нея пък изпяха популярната „Седнало е Джоре“, която е песен от Шопския край.

  Накрая Тракия беше представена с хоро, на което се хванаха почти всички в залата.

  Откритият урок днес е част от образователната стратегия на Общинския народен оркестър за популяризиране на българския фолклор сред подрастващите в града.

  Красимира Славова

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (5)

  • 1
   То
   Тодор Тодоров
   5 0
   22:37, 11 мар 2019
   Браво...! Чудесно начинание , което възпитава децата ни в Български дух , Родолюбие и съхраняване на традициите....Представете , урока по фолклор , последователно пред началните класове от всички училища в Хасково..
  • 2
   Па
   Патриот
   4 0
   08:51, 12 мар 2019
   Поздравления за културната политика на общината. Не само в началните, но и в горните класове. Заредете ги с любов към България, да не се скитат ,, Немили недраги" в чужбина!
  • 3
   Бъ
   Българин
   2 0
   11:43, 12 мар 2019
   Пътешествие по пътя на Българския фолклор е най- добрата магистрала!
   Браво на община Хасково.
  • 4
   Уч
   Учител
   1 0
   17:55, 12 мар 2019
   Поздравления за ОУ ,, Васил Левски" и направление ,, Култура". Във всички училища ?
  • 5
   Съ
   Съветник
   1 0
   19:51, 12 мар 2019
   Възстановителите на закритите оркестри са Народни Будители. Духовното е по важно от имотното.

  Хороскоп за 27.01.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Осигурявате си подкрепа за повечето си начинания през този ден, което ви стимулира да не се отказвате от нито едно от тях. Възможно е да срещнете трудности, но ако навреме ги споделите с околните, те ще намерят начин да ви съдействат. Бъдете по-деликатни в изказванията си относно въпрос, който особено вълнува ваш близък. Рискувате да го засегнете.
  27 яну 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Едва ли ще позволите на някой около вас да ви притеснява освен, ако не се касае за нещо наистина важно. Имайте повече доверие на свой близък, което е решил да се заеме с нещо, което околните не одобряват. Радвате се на разбирателство в личен план. Отношенията ви с любимия човек напълно ви удовлетворяват.
  27 яну 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Без да жалите силите си, ще се отдадете на поредното предизвикателство. Убедени сте в ползата от труда си и това ви мотивира допълнително. Ще ви потърсят за съвет и ще уважат мнението ви, което ще ви поласкае. Не пропускайте да уважите празника на близък човек, покажете му искреното си отношение към него.
  27 яну 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  С компромис и такт ще успеете да овладеете конфликтна ситуация, която застрашава да развали настроението ви за целия ден. Заемете се с нещо, което отдавна отлагате и го довършете докрай. Имате нужда от уединение и почивка, така че избягвайте шумни събирания. Не се притеснявайте за отношенията си с любимия човек, заедно ще преодолеете изпречила се трудност.
  27 яну 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Настроенията ви днес се променят неочаквано и това едва ли ще се хареса на хората, с които прекарвате ежедневието си. Особено ако станат свидетели на избухливостта ви. Постарайте се да мислите позитивно и да не се отчайвате след първата несполука.
  27 яну 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Очаква ви изпълнен с добро настроение ден. Заниманията ви ще са леки и не натоварващи. Успявате всеки спор да обърнете в шега, с което въздействате ободряващо на хората около себе си. На някои от вас им предстои пътуване, което ще бъде интересно. Обърнете повече внимание на децата днес.
  27 яну 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Въпреки почивния ден посветете се на деловите си ангажименти и няма да съжалявате. Постигнатото днес ще бъде стабилна основа за бъдещото разрастване на фирмата ви. Освен това близките ви имат предостатъчно занимания днес и едва ли ви се разсърдят.
  27 яну 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Постарайте се да не обръщате внимание на маловажните въпроси, с които се опитват да ви занимават околните. Ще ви се наложи да обърнете внимание на нещо, което може да ви помогне да свършите важен ангажимент далеч по-лесно. Контактите ви днес ще са много ползотворни. Постепенно придобивате нужната ви увереност.
  27 яну 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Отдайте се на необходимата ви и заслужена почивка, освен, ако не решите да разнообразите деня си с кратко пътуване. Оставете ядовете за делника и бъдете внимателни, ако шофирате.
  27 яну 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Денят ви ще бъде много приятен, най-вече поради успехите в личен план. Удава ви се шанса да зарадвате семейството си. Напоследък сте занемарили здравето си и това може да ви изиграе лоша шега. Полагайте повече грижи в тази насока.
  27 яну 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Водолей Семейната среда е от особено значение за вас сега. Тонусът, с който тя ви зарежда ви е жизнено важен. Ще изпитате интересни преживявания, ако се включите в една нова група.
  27 яну 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Интересни събития свързани с ваши близки ще ангажират вниманието ви днес. Евентуалния им успех ви засяга непосредствено и ще доведе промяна на плановете ви за близките дни. Вие също можете да допринесете за него и най-вероятно няма да се колебаете дълго дали да го сторите. Оптимистичните ви очаквания са напълно оправдани.
  27 яну 2020
  Последни новини