От х:

Днес в x:

21 °C

Пътешествие в българския фолкор с народния оркестър на Хасково

  Открит урок за народните инструменти и фолклорните областни в България изнесе днес народният оркестър към община Хасково, с ръководител Димчо Йорданов и  мениджър Филип Филипов пред учениците от начален етап на обучение в хасковското училище „ Васил Левски“.

  За духовите народни инструменти и по-подробно за видовете гайда им разказа гайдарят на оркестъра. Децата научиха от него, че с ручило се свири на гайдата самостоятелно, то се маха, когато инструментътъ е в съзвучие с оркестър.

  Георги Беделев разясни своя инструмент- гъдулка. Децата разбраха, че навремето струните на лъка й са се изработвали от конски косъм. Професор Ангел Димитров демонстрира как се свири на тамбора. Сред публиката голям интерес предизвика тъпана, който държи ритъмът в оркестъра. Тези, които пожелаха дори получиха възможността да пробват как звучи отблизо лично.

  Солистът на оркестъра Филип Марков изпя добруджанска песен и представи на децата Добруджанската фолклорната област, а народната певица, която също е солист към оркестъра Тонка Колева представи Родопската фолклорна област. Всички заедно с нея пък изпяха популярната „Седнало е Джоре“, която е песен от Шопския край.

  Накрая Тракия беше представена с хоро, на което се хванаха почти всички в залата.

  Откритият урок днес е част от образователната стратегия на Общинския народен оркестър за популяризиране на българския фолклор сред подрастващите в града.

  Красимира Славова

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (5)

  • 1
   То
   Тодор Тодоров
   5 0
   22:37, 11 мар 2019
   Браво...! Чудесно начинание , което възпитава децата ни в Български дух , Родолюбие и съхраняване на традициите....Представете , урока по фолклор , последователно пред началните класове от всички училища в Хасково..
  • 2
   Па
   Патриот
   4 0
   08:51, 12 мар 2019
   Поздравления за културната политика на общината. Не само в началните, но и в горните класове. Заредете ги с любов към България, да не се скитат ,, Немили недраги" в чужбина!
  • 3
   Бъ
   Българин
   2 0
   11:43, 12 мар 2019
   Пътешествие по пътя на Българския фолклор е най- добрата магистрала!
   Браво на община Хасково.
  • 4
   Уч
   Учител
   1 0
   17:55, 12 мар 2019
   Поздравления за ОУ ,, Васил Левски" и направление ,, Култура". Във всички училища ?
  • 5
   Съ
   Съветник
   1 0
   19:51, 12 мар 2019
   Възстановителите на закритите оркестри са Народни Будители. Духовното е по важно от имотното.

  Хороскоп за 20.09.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Всичко, което не е спешно може да го отложите, давайки предимство на вече започнатите си задачи. С компромиси и чувство за хумор ще успеете да се споразумеете с онези, които предявяват претенции към вас. Делова среща ще ви направи по-гъвкави и активни, други ще проведат успешна търговска сделка.
  20.09.2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Запазвайки самостоятелността си ще работите за утвърждаване на авторитета и повишаване на финансите си. Превръщате се в обединителна фигура за много хора, но ви е трудно да го осъзнаете. Освободете се от всичко, което ви пречи да се чувствате свободни и живейте така, както разбирате.
  20.09.2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Потиснете раздразнението си, ако такова съществува и изяснете отношенията си с онези, с които имате противоречия. Нечие предложение ще ви заинтригува и с внимание ще подготвите следващите си действия, обвързващи ги с него. Погрижете се за отдиха си и укрепете силите си.
  20.09.2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Спокойно изчаквайте развитието на събитията и не прибързвайте в оценките и реакциите си днес. От правилното ви поведение ще зависят резултатите, както и безпрепятствената реализация на делата ви. В противен случай са възможни главоболия за в бъдеще. Занимания с приятни неща ще ви помогнат да се разтоварите от стреса.
  20.09.2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Време е да се порадвате на заслужен успех в резултат от дълъг и упорит труд. Старанието ви ще бъде щедро възнаградено. Споделете радостта си с любимия човек. Постарайте се да не разочаровате ваши близки, които много разчитат на вас по определен въпрос. Не се натоварвайте с работа вечерта, намерете време за почивка.
  20.09.2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Бъдете искрени пред себе си и назовете ясно целите си, какво искате и към какво се стремите. Това ще ви помогне да изградите нужната ви мотивация и да продължите напред. Успехите ви могат да бъдат в много посоки, от вас зависи да ги сътворите. Има кой да ви насърчи и погрижи за вас, позволете му да го направи.
  20.09.2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Дребни и приятни случки ще определят облика на дена ви. Ще ви занимават нещата от личния ви живот и всичко свързано с дома ви, семейството и духовните търсения. Очарованието на деня ще се затвърди и от вести, които ще получите от далече. Скорошно посещение на ваши близки ще ви хвърли в трескави приготовления.
  20.09.2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Повечето от вас прекарват в движение този ден, независимо с какво изберат да се заемат. Имате доста неща за вършене и предпочитате да не губите ценно време. Очаквате прекалено много от човек от обкръжението ви, но е твърде възможно той да не оправдае доверието ви. Направете приятна изненада на любимия човек днес.
  20.09.2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  В добро настроение сте и ще постигате желаните резултати. На моменти ще имате нужда от подкрепа, която няма да ви бъде отказвана. Приятно е с хората, които имате до себе си. Потърсете начин да им се отблагодарите. Увереността ви нараства и ще търсите нови предизвикателства.
  20.09.2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Днес са възможни изненади, някои от тях и приятни. Семейството ще ви занимава със своите проблеми и това допълнително ще внася напрежение в ежедневието ви. Нещата не са непоправими. Гледайте по-спокойно на случващото се. Желана среща ще ви помогне да се отпуснете и насочите мислите си в по-приятна посока.
  20.09.2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Проявете доброто в себе си и ще ви бъде по-лесно да общувате, работите и да се реализирате. Денят ще ви предложи добри възможности за изява на творческите ви търсения, късметът ще бъде с вас, стига да сте активни и да не проявявате не на място капризите си. Започната задача ще ви създаде повече грижи, но има защо.
  20.09.2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Инвестирайте свободните си средства в недвижими имоти. Вероятно днес някои от вас ще попаднат на изключително изгодна оферта. Ако нямате достатъчно пари за това денят ще ви зарадва с неочаквани финансови постъпления.
  20.09.2019
  Последни новини