От х:

Днес в x:

13 °C

Пътешествие в българския фолкор с народния оркестър на Хасково

  Открит урок за народните инструменти и фолклорните областни в България изнесе днес народният оркестър към община Хасково, с ръководител Димчо Йорданов и  мениджър Филип Филипов пред учениците от начален етап на обучение в хасковското училище „ Васил Левски“.

  За духовите народни инструменти и по-подробно за видовете гайда им разказа гайдарят на оркестъра. Децата научиха от него, че с ручило се свири на гайдата самостоятелно, то се маха, когато инструментътъ е в съзвучие с оркестър.

  Георги Беделев разясни своя инструмент- гъдулка. Децата разбраха, че навремето струните на лъка й са се изработвали от конски косъм. Професор Ангел Димитров демонстрира как се свири на тамбора. Сред публиката голям интерес предизвика тъпана, който държи ритъмът в оркестъра. Тези, които пожелаха дори получиха възможността да пробват как звучи отблизо лично.

  Солистът на оркестъра Филип Марков изпя добруджанска песен и представи на децата Добруджанската фолклорната област, а народната певица, която също е солист към оркестъра Тонка Колева представи Родопската фолклорна област. Всички заедно с нея пък изпяха популярната „Седнало е Джоре“, която е песен от Шопския край.

  Накрая Тракия беше представена с хоро, на което се хванаха почти всички в залата.

  Откритият урок днес е част от образователната стратегия на Общинския народен оркестър за популяризиране на българския фолклор сред подрастващите в града.

  Красимира Славова

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (5)

  • 1
   То
   Тодор Тодоров
   5 0
   22:37, 11 мар 2019
   Браво...! Чудесно начинание , което възпитава децата ни в Български дух , Родолюбие и съхраняване на традициите....Представете , урока по фолклор , последователно пред началните класове от всички училища в Хасково..
  • 2
   Па
   Патриот
   4 0
   08:51, 12 мар 2019
   Поздравления за културната политика на общината. Не само в началните, но и в горните класове. Заредете ги с любов към България, да не се скитат ,, Немили недраги" в чужбина!
  • 3
   Бъ
   Българин
   2 0
   11:43, 12 мар 2019
   Пътешествие по пътя на Българския фолклор е най- добрата магистрала!
   Браво на община Хасково.
  • 4
   Уч
   Учител
   1 0
   17:55, 12 мар 2019
   Поздравления за ОУ ,, Васил Левски" и направление ,, Култура". Във всички училища ?
  • 5
   Съ
   Съветник
   1 0
   19:51, 12 мар 2019
   Възстановителите на закритите оркестри са Народни Будители. Духовното е по важно от имотното.

  Хороскоп за 21.11.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Чувствате се изпълнени с енергия и всявате бодрост навсякъде около вас. Днес ви се отдава прекрасна възможност да завършите нещо, което сте започнали отдавна и можете да бъдете сигурни, че удовлетворението ви ще е пълно, ако го направите.
  21 ное 2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Възможно е да се разделите с хора, които са ви разочаровали. По-често се вслушвайте в съвети, не са случайни. Възможни са обрати в плановете ви за деня. В професионалната сфера имате печеливши намерения, но е важно как ще ги реализирате. Ласкателите не са ваши съмишленици и колкото по-скоро го осъзнаете, толкова по-добре за делото ви.
  21 ное 2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Усетът ви днес ще ви подскаже най-доброто решение. Помислете за бъдещето си, помечтайте. Предстоят ви интересни и благоприятни за вас събития. Нужен ви е още малко хъс за да успеете. Не обръщайте внимание на дреболиите.
  21 ное 2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Деловите от вас ще следват срочността на многото си задачи, което ще определя и приоритетите им. Изграденото партньорско доверие ви помага да се справите по-лесно с тях, както и да планирате следващ проект. В личният ви живот ще настъпи оживление, най-вече в интимната сфера. У дома ви очаква приятна новина.
  21 ное 2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Не се тревожете за бъдещето си. Очакват ви предимно радостни събития. Концентрирайте се върху настоящите си задачи и всичко ще бъде наред. Успехът ви сред противоположния пол е впечатляващ. Все пак пестете си силите и бъдете по-критични при избора си.
  21 ное 2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Ангажиментите, които ви занимават са прекалено много. Изкушението да се измъкнете от всичко е голямо, но не и за вас. Не избягвайте сериозните задължения, ще си помогнете много, ако се справите с тях още днес. Денят ще ви донесе приятни емоции, свързани с осъществяване на ваша мечта.
  21 ное 2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Решени сте да постигнете намеренията си и ще вложите много старание, за да се докажете. Не са изключени и по-рисковани ходове, но за тях имате своите обяснения. Помислете как да задържите вниманието на някой, който вече губи търпение. Няма да се затрудните, стига да го желаете.
  21 ное 2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Вниманието и грижите, които влагате към някой или нещо, ще се оценят. На душата ви ще олекне, а делата ви ще потръгнат и ще се развиват според вложените време и енергия. Ще си дадете сметка, че сте могли много по-рано да изчистите проблема, без да задълбочавате в него. Делова среща ще ви зареди с добри очаквания.
  21 ное 2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Старанието ви ще се забележи, но не го проявявайте само по тази причина. Има много други неща, заради които си заслужава да се погрижите, като на първо място покажете искреното си отношение и внимание. По-малко съветвайте, повече действайте. Вълнуващи преживявания за онези, които не са загубили усета си към романтиката.
  21 ное 2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Стойте настрана от конфликти и интриги, за да запазите спокойствието на духа си. Занимавайте се с дела, които са част от общ проект и биха ви обогатили финансово и духовно. В търпението и компромисите е част от мисията ви. Децата и родителите ще напомнят за нуждите си, погрижете се.
  21 ное 2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Влагайки творчество в работата си, ще се радвате на добри резултати, които ще дадат отражение не само на финансите ви, но и в отношенията с партньора ви. Връзката ви ще укрепне, ще получите повече уважение и дадете простор на чувствата си, ще ви се отрази обновяващо на самочувствието, на плановете и на живота ви.
  21 ное 2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  За някои от вас денят може да бъде много ползотворен в делови план. Не оставяте много възможности на конкурентите си и си осигурявате добри позиции. Не бъдете прекалено взискателни към близките си. Критиките ви в един момент може доста да досадят и да станат повод за скандал. Ще намерите и достатъчно време за почивка в приятна компания.
  21 ное 2019
  Последни новини