От х:

Днес в x:

18 °C

Бизнесът: С новите промени на отчитане в НАП тези, които са в сивата икономика пак ще си останат там

Изображение 1 от 2

  Мобилно приложение следи за неплащане на данъци, съобщиха от НАП днес. Чрез него ще може да се прави проверка дали дадена касова бележка е истинска или фалшива. Така на практика потребителите ще бъдат привлечени да се превърнат в своеобразни данъчни агенти. Проверката става лесно-със сканиране на QR код, като приложението показва кодираните в него стойност на покупката, дата, час и номерата на касовата бележка и фискалната памет на касовия апарат. Така клиентът може да сравни в реално време дали данните от хартиения носител и тези от мобилното приложение съвпадат. При разлика може да се свърже с телефон на данъчните през мобилното приложение и да сигнализира за разминаването.

  Поетапно до края на годината QR кодът ще стане задължителен във всяка касова бележка, издавана от български търговец. Към момента около 50 000 касови апарати печатат такива кодове върху бележките, които издават, посочват от НАП.

  В един от хасковските магазини за месо са вече напълно спокойни. От началото на февруари още собствениците работят по новите изисквания на НАП.

  Направената инвестиция е в нов касов апарат. За да останат да работят със стария касов апарат е било необходимо да сменят софтуера на апарата. Софтуерът им излизал на цена близка до цената на ново фискалното устройство и те са предпочели направо да заменят касовия си апарат. Инвестирали около 240 лева. Издават касови бележки с QR код вече месец. Признават, че има разлика във въвеждането на данните в момента, но вече свикват.

  Да си осигуриш касов апарат с QR код е най-малкият дерт, казват софтуерните специалисти. И обръщат внимание, че ако един обект, в който има 5,6 или 10, 20 артикула няма да има никакъв проблем, то за квартален хранителен магазин, където артикулите са най-малко 100, ще трябва да се направи инвестиция, освен във фискално устройство и в софтуерна система за управление на продажбите. Необходимостта идва от там, че стоките ще се отчитат в продажба по артикул, всеки със собствен код, а не по групи. Така например в една баничарница с 20 артикула няма да имат проблем, защото кодовете ще се запишат във вътрешен справочник. Но ако в един хранителен магазин имат 5-6 вида мляко, толкова хляб, но и рогчета, няколко вида сандвичи, няколко вида напитки без алкохол-популярните марки, но и боза, например, сок, то вече няма да могат да отбелязват съответната сума под общо наименование „млечни продукти“,“хлебни продукти“ или "безалкохолни“, а всеки вид продукт  ще е с отделен код и ще е изписан отделно на бележката. Това от една страна ще създаде неудобство заради дългите бележки, които ще се получават при по-сериозно пазаруване. А освен това продавачите няма да са в състояние да помнят или пък да търсят на записано листче 100-200 кода. Затова тези обекти в един момент също ще трябва да си сложат софтуер за управление на продажбите. Инвестицията за това ще им е горе-долу колкото за касов апарат със средна цена, или иначе казано тоталът ще е около 500-600 лева. Ако е оборотен магазин тези пари ще бъдат преглътнати някак си, но ако оборотите му се крепят на покупките на няколко от хората в квартала, или пък собственикът има има няколко обекта, то тази промяна и разходите, които трябва да направи може и да „пуснат“ кепенците на бизнеса му.

  Същинските проблеми обаче предстоят за производителите, които имат търговия на едро и дребно, складове, търговски обекти, такива, които вадят стока и за износ, категорични са IT специалиститe от Хасково, които работят по създаване на софтуер за управление на продажби в търговските обекти. И обясняват, че една такава голяма система обхваща не само продажбите, но и всеки процес от бизнеса, като започнеш още от офертиране на продуктите и стигнеш до реализирането на продажбите. Това означава, че сега за сравнително кратък срок трябва да бъде прекроен софтуер, граден с години, за да го напаснеш според спецификата на дадената фирма. Много от фирмите дори и да искат да са точни по закон, няма да успеят да приключат всичко в срок, макар и този срок да беше удължен с няколко месеца, предричат експертите. Някои от заводите за производство на касови апарати още дори не са минали през Метрологията, за да могат тепърва да извадят стоката си на пазара.

  А според бизнеса промените ще са на гърба на тези, които са били изрядни пред държавата и досега, останалите пак ще намерят начин да заобиколят закона.

  Много се изписа и се изговори през последните месеци за промените, които държавата налага, за да извади "сивия" сектор в бизнеса у нас на светло. Минаха срещи, направиха се отсрочки, бурята от страна на работодателите беше потушена. В момента сякаш нещата изглеждат  сложени в ред, но дали това не е само привидно успокояване на тепърва надигащата се вълна?

  Фалити на дребните търговци на софтуер, главоболия за средния бизнес и напрежение за производителите. Така се очертава финалната отсечка за срока за синхронизиране с новите условия в Наредбата за регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти чрез фискални устройства, виждат експертите.

  Красимира Славова

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (17)

  • 1
   Jo
   jo
   52 -6
   20:34, 11 мар 2019
   Не ми се вярва вече(включително и аз)някой да е изкукуригал за да гласува за герб. Рано е при тази корупция в БГ да се правят такива кардинални промени,закони който засягат дребния и среден бизнес.
   • Ри
    РИВИЕРА БЕЛУЧИ
    26 -4
    21:59, 11 мар 2019
    ,Че то с гласуване,ако нещо се решаваше,нямаше да има гласуване и избори!Те си се наагасят,както и където,а нашето спане дълбоко,мина границата на нормалността!
   • 13
    132
    0 -3
    14:16, 13 мар 2019
    Няма значение. Хората се видя че гласуват емоционално, ако не подсъзнателно. Може да говорят каквото си искат но не мисля че на ГЕРБ им бяха манипулирани изборите 10 години. Просто хората си търсят вожда и не виждат алтернатива. Пак ще е Борисов, да този път май ще са и манипулирани но не на 100%.
  • 2
   Ке
   Кенанския Маймун
   27 -2
   21:29, 11 мар 2019
   Наскоро се замислих да монтирам на село 10 Киловата семеен фотоволтаик и да стана независим от Мутрите и Бейовете .
   Фотоволтаика - соларната инсталация от Китай със стойките и прочие 7500 долара доставка до Варна .
   и се почва
   1500 долара ддс , 1200 долара евн (енергото) , 1200 долара разрешителни и проектиране
   ... общо 3900 долара (може да има и такса митническа обработка на документи)
   .... 52% от цената оа проекта е кражба на пари ....
   ....
   Да ви го начукам и на Мутрите и на Бейовете и на Европейския Съюз :))
   ... В Льо Райха можеш да работиш само свиня в кочината на Джолан и Боци Маймуната
  • 3
   Це
   Целта на всичко това е
   44 -3
   21:57, 11 мар 2019
   Да се убие българският бизнес.
   Особено по дребния.
   ГЕРБ убива България.
  • 4
   Ас
   асковлия
   28 -5
   22:26, 11 мар 2019
   На Ц.Ц. и ГРОБ не им трябва гласове.Вече са избрани и купени изборните комисии.Цена на Комисията е процент от "оправените" бюлетини.Става въпрос за 100000-300000лв на комисия. Пък вие си гласувайте за когото искате.Сигурно не ви се вярва но вижте дали ще има някой да купува отделни хора.Избора е предрешен от сега и за това не им пука какви поразии правят.
  • 5
   Ат
   Атанас
   18 -15
   07:28, 12 мар 2019
   Ако си мислите че БСП ако дойдат на власт нещо ще се промени дълбоко се лъжете.
  • 6
   Не
   Нека бъдем реалисти
   9 -20
   08:45, 12 мар 2019
   Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
   • Ха
    хаха
    16 -2
    11:22, 12 мар 2019

    Нека бъдем реалисти, да.Защо се налагат тези промени? Защото средната пенсия в България е 250лв. с изключение на ония дето са "силно мой човек".Да ви казвам ли че пак нямаме пенсионни фондове, че трябва да купим Ф16 и да угодим на Русия и да построим отново атомна електроцентрала (кой ще ги плати тия пари мислите?).Ами би трябвало да ги платят тия дето станаха богати на наш гръб(и само крадаха, та крадаха , та не са накрадаха!!!) и не си мръднаха пръста за да си задържат населението!Държавата не помага на бизнеса, само го дере.Като си реалист ми кажи защо за четвърти път ще си сменям касовия апарат?Ако отделях енергия само за да си гледам бизнеса може би щях да успея да се задържа отгоре, но не.Толкова такси, толкова разрешителни, толкова документи, толкова пъти сменяме касови апарати ...ако си мислиш че само мога спокойно да си се занимавам с бизнеса много се лъжеш.Ти си от другата страна на барикадата, сигурно си данъчен.Да се разберем - когато пожарникар води държавата и се разчита основно на фискалната политика и не се обръща внимание на изтичащото население до никъде не можем да докараме дереджето.В тая държава има ГОЛЕЕЕЕЕМИ проблеми.Като искаш да изкараш душата на малкия човек който се опитва да направи нещо и да се закрепи някак скоро ще останеш без този малък човек, и без него, и без големите чужди инвеститори .... абе даже може скоро да останем и без цигани (предтавяте ли си!).Чух че и Столипиново дори се изнасяло ... какво става бе , защо се изнасят?Та хайде да бъдем реалисти!

  • 7
   Оо
   ооо
   21 -1
   08:56, 12 мар 2019
   Да, нека бъдем реалисти! Колкото и да се опитва да шикалкави дребния бизнес, за да смогне да натъпче търбусите на "държавата" , то е нищо в сравнение с милиардите, които "изчезват" и се разпределят между 5 човека, но тях винаги им е простено, не само на сирни-заговезни!
  • 8
   Ха
   хахо
   12 -1
   09:32, 12 мар 2019
   Каквито и касови апарати да измислят,ако търговците не издават бележки всичко е безсмислено.Да идат на проверка НАП в складовете /бившата търговия на едро/,където в най–добрият случай издават складова бележка,а някъде и без такава, Проверката да започнат от първия /"Тодор Колев"/ и така по всички останали с така наречените "тайни клиенти" и тогава ще се види истинското състояние на нещата!
  • 9
   До
   до реалиста
   11 0
   10:30, 12 мар 2019
   Като си реалист какво ти е мнението за опростените дългове на мюфтийството към държавата?
  • 10
   Ха
   хаха.
   11 -2
   11:35, 12 мар 2019

   Предложението да се опростят дълговете на мюфтийството дошло от министертвото на финансиите, сиреч от господина ми ти Горанов, който някой му е дал апартамент за да живее в него.Абе защо някой на мен не ми даде апартамент да живея в него.Ама аз не съм финансов министър, нали.Все някаква услуга е трябвало да направи министъра на кръсника си че и до сега да си живее в неговия апартамент.Абе ние да не ги ядем доматите с колците?Ние да не би да не разбираме какво става?Каквато и комисия да го оправдава ние подозираме какво се е случило.Абе защо смятате че сме малоумни и всичко ще ви минава защото така сте ни казали.Никой няма да остане в тая държава освен Делян Пеевски и ДПС скоро.Вече сте си уредили и изборите и комисиите и няма и нужда човек да ходи да гласува.На това ли викате демокрация?Имате поздрави от мен.Аз приключих с бизнеса и съм си приготвил багажа.Ама моля ви се прекръстете я тая държава, няма смисъл вече да се казва България.Няма такава държава!

  • 11
   До
   До Колев
   8 0
   11:45, 12 мар 2019
   Абе тука по форумите се подвизаваше един зомбиран Колев.Исках да го питам как да си регистрирам фирмата като джамия...
  • 12
   До
   До хаха!
   3 -9
   13:37, 12 мар 2019
   Говорите за пенсии по 250 лв и многото проблеми в... Виж коментара
  • 13
   До
   до коментар 12
   3 -1
   19:03, 13 мар 2019
   Явааааа, ти си от Герб бре, как лъжеш само.Къде в развитите държави има ДДС 30-40%?Къде?Ти ли си луд или искаш нас да изкараш луди.Такова ДДС няма.Ние сме с едно от най високите ДДС-та и даже за твое сведение там където има толкова високо ДДС не е за всички стоки.Обикновенно детските неща, книгите, лекарствата са с много по-нисло ДДС или изпбщо нямат ДДС.А в България всичко е 20%, с изключение на забележете ТУРИЗЪМА - 9% ДДС.Е, може ли да няма за детските неща 9%, за книгите да няма, за лекартвата да няма, а тия с хотелите горките, направо да ги ожалиш.Ами за хазарта да ти говоря ли господине дето си мислиш че всички много крадат?Измамите с ДДС кой може да си позволи да играе с това, само близки до властта хора играят с фактурите по ДДС.Всички събират и внасят, а никой не гони тези дето изнасят.За наши хора може, а на останалите и сто тояги са им малко.С ръка на сърцето ти казвам че всичките години най добросъвестно съм си плащал данъците.А пенсиите са малки защото само обикновените хора са като мен.По високите етажи много се краде.Правителството дава този тон и не се извиняват, не влизат в затвора, лош пример дават на всички останали.За това е време Герб да си върви.Ако дойдат други и те ако са така и те ще си вървят.Баста
   • До
    До бсп фена
    1 0
    22:10, 13 мар 2019
    Наистина като казват, че в България са останали само прости хора е така. Какво значение има кой е от герб и кой не? При положение, че са избрани да управляват, значи според вас над 2 милиона човека за малоумници, защото са гласували за тях, а вие сте най-умните на света, защото харесвате някой друг. Тук става въпрос за кражби от бизнеса, голямо оправдание намери, че човека бил от герб, само защото е зададен правилният въпрос. Ти колко заплата плащаш на своите служители, на колко пари ги осигуряващ, 8 часа ли работят, имат ли законова платена отпуска, а не да дрънкаш кой бил от герб кой не. Като бяха другарите да не беше по-добре? Искате да било като в Германия, а не искате да плащате нищо. За това, което правите всеки божи ден във вашите фирми, досега щяхте да лежите в затворите в една развита държава, но и ние никога няма да бъдем такава с такова мислене на всеки втори тук, че не е длъжен да плаща нищо, а само да му се дава.

  Хороскоп за 13.11.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Намерете сили и време да се освободите от натрупаното напрежение. Ако забравите всичко, което ви е огорчавало до днес, ще си помогнете повече от всеки друг. Пропуснете покрай себе си язвителните забележки и в никакъв случай не се показвайте уязвен. Усмихнете се и на лошото отвърнете с добро. Има кой да отсъди правилно. Само добрата дума и мисъл може да помогнат там, където добрата воля липсва.
  13 ное 2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Този ден се характеризира с личен напредък и възможности за удовлетворяване на определени изисквания на работното място. Ще преодолеете нещо, което ви е пречило да се развивате пълноценно. Не подценявайте помощта, която могат да ви окажат близките ви и особено сърдечния партньор. Притеснявате се излишно относно проблемите на ваш роднина, всичко ще е наред.
  13 ное 2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Ангажираността ви расте, а с нея и умората. Сами разбирате, че трябва да търсите нови начини за справяне със стреса. Добре ще ви се отразят разходки на открито, среща с приятели или слушане на любима музика. Високите ви изисквания към околните често ви дистанцират от тях, Бъдете по-търпеливи.
  13 ное 2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Готовността ви да се реализират професионално ще ви подтикне към повече активност и без да жалите силите си ще се отдадете на работата си. Финансови и лични успехи ще отбележите през днешния ден. Някои от вас ще усетят силно привличане към нова личност и може би начало на силна връзка.
  13 ное 2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Очаква ви един сравнително успешен работен ден, в случай че очакванията ви не са твърда високи. Не може всичко да става изведнъж, каквото е желанието ви, затова приемете ситуацията просто като затишие. Обърнете повече внимание на себе си.
  13 ное 2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Днес ще се радвате на заслужени професионални успехи. Постоянната ви работа започва да дава резултати. Не е изключено сериозни финансови постъпления да попълнят бюджета ви и да развихрят страстта ви към харчене. Зарадвайте близките си, те ще оценят жеста ви на внимание. Пестете емоциите си.
  13 ное 2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Среща с човек, който сте позабравили ще ви достави голямо удоволствие. Чувствата ви ще бъдат споделени и ще осъзнаете, че сте ценени и обичани въпреки дистанцията на времето. Обхванати сте от изумителен ентусиазъм, идеите ви са грандиозни, но за сега е добре да се задоволите само с планирането на нещата. Въздържайте се от алкохолни излишества.
  13 ное 2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Настоятелно ще занимавате околните с личните си вълнения. Повечето от тях са въображаеми, затова не се учудвайте, ако околните не разбират за какво говорите. Ще бъдете полезни на близък, който има проблем, и вие бихте могли да му бъдете полезни. Покупка на ново жилище или отдаване под наем ще обсебят вниманието на някои от вас.
  13 ное 2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  С добри намерения сте днес, да приключите делова задача или да придвижите друга напред. Няма да ви липсват финанси, за да организирате почивката си. Харесвани неща ще станат ваши и ще повишат настроението ви, давайки простор и на щедростта ви към други хора. Радостна вест.
  13 ное 2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Без да губите времето си в съмнения и колебания, ще действате и то успешно. Практичността ви отново ще се прояви, този път в навременни решения и финансови сделки. Отношенията ви с човек, когото цените и от когото очаквате съпричастност, ще се задълбочат и могат да прераснат в по-задълбочена връзка.
  13 ное 2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Днес ще ви се наложи да работите много, за да постигнете целите си. Бъдете концентрирани и не допускайте околните да ви занимават със незначителни въпроси. Това само ще попречи на работата ви, затова стойте настрана от хора, които се занимават предимно с чужди проблеми. Получавате предложение за вечерта, на което не можете да устоите.
  13 ное 2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Деловите представители на знака ще ги занимават финансови въпроси и постигане на договорености. Други ще ги вълнуват интимните подробности от живота им. Ще получите потвърждение за отношението на някой към вас и перспективността на връзката ви. Ако все пак имате съмнения, не ги споделяйте, изчакайте.
  13 ное 2019
  Последни новини