От х:

Днес в x:

На 3 март смолянчанка навърши век, топят се и столетниците

Столетниците в Смолянско се топят и вече все по-рядко се чува новината, че родопчанин е достигнал достолепната възраст. Статистиката е категорична и тя касае не само региона на Родопите, който до скоро беше с най-много дълголетници в световен мащаб.

Само преди няколко дни смолянчанка навърши 100 години, които отпразнува на 3 март 2019г. С поздравителен адрес кметът на Общината Николай Мелемов поздрави столетничката Магдалина Спиридонова.

„За мен е чест като Кмет на Община Смолян да Ви поздравя с деня на забележителната Ви 100-годишнина.  Малко са хората, които имат щастието да преминат през изпитанията и радостите на цял век и да продължат живота си в ново столетие. Изразявам своето преклонение пред Вашата мъдрост, трудолюбие и житейски опит. Дълголетният Ви жизнен път е пример за всеотдайност, отговорност и грижа за добруването и благополучието на поколенията след Вас. От все сърце Ви пожелавам здраве и бодър дух!” , се казва в поздравителния адрес на градоначалника до юбилярката. 

През 2011 г. в България са регистрирани над 450 столетници, докато в началото на 2017-та година те са били 254. Същата година хората навършили век в Смолянско са били 8, 7 от тях жени. За сравнение през 2001 година те са били 20, а през 1992 г. 22-ма. През 1965 г. само в Смолянско е имало 54 столетници и повече от 500 дълголетници. Според специалистите сред основните фактори е стреса на съвременния начин на живот.

СмолянБГвести

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини