От х:

Днес в x:

22 °C

Посрещаме знамето на 10-ти Родопски полк в края на март

  Знамето на легендарния 10-ти Родопски полк ще бъде посрещнато в Хасково отново.
   
  Шефът на Регионалния исторически музей Пенко Добрев съобщи за Haskovo.net, че светинята ще бъде показана на 26-ти март.
   
  В Регионалния исторически музей на Хасково ще бъде донесено  не първото оригинално знаме на полка, което е в много лошо състояние заради тежките битки, в които е участвало, а неговото копие. То е изработено през 30-те години на миналия век. И двете са част от колекцията на Военно историческия музей в София.
   
  Инициативата знамето на Родопчани да се върне поне за известно време в Хасково е на бивши военни по идея на инж. Станислав Видев. Акцията  ще се осъществи с подкрепата на Областната администрация на Хасково, уточни Пенко Добрев.
   
  Десети пехотен родопски полк е базиран в Хасково с указ №61 на княз Александър I Батенберг от 23 декември през 1885 година. Получава знамето на 10-та Севлиевска дружина, подарено ѝ от женско дружество „Искра“. През годините на съществуването му неколкократно е преформирован и е променяно името му.
   
  Първоначално съществува под наименованието 3-ти пехотен Шейновски полк. В състава му влизат 10-а хасковска дружина, 8-ма пловдивска резервна дружина, 6-а пловдивска резервна дружина и 4-та пещерска дружина от Източнорумелийската милиция.
   
  По време на Сръбско-българската война част хасковските дружини участват в сражението при Сливница на 7 ноември и в атаката и овладяването на Пирот. На 31 август 1886 г. заедно с останалите южнобългарски полкове, бойно знаме получава и 10-ти пехотен Родопски полк.
   
  През Балканската война участва в първия бой за овладяване на Курт-Кале, а след това в боевете при селата Булдур-кьой, Кадъкьой, Коюнлий и Юруш. Полкът е част от обсадата на източния сектор на Одринската крепост.
   
  Във Втората балканска война 10-ти пехотен Родопски полк участва в боевете срещу сърбите на река Брегалница на 16 юни 1913 година
   
  През март 1913 г. Родопци превземат форт „Айджиоглу“ и с това разкъсват считаната за непробиваема до момента фортова линия. Със завземането на калето се слага и край на освободителната Балканска война, върнала на България стотици отнети ѝ селища.
   
  В Първата световна война като част от Втора армия участва в Тимошката и Овчеполската настъпателни операции. 10-ти пехотен Родопски полк извършва историческия зимен преход през планината Люботрън от Качаник до Скопие.
   
  През Втората световна война част от войсковите съединения са в окупационния корпус в Беломорска тракия. Родопчани вземат участие в заключителният етап на войната.
   
   
  Красимира Славова

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (3)

  • 1
   Ща
   Щази
   11 -1
   17:11, 5 мар 2019
   Вземете да го пооправите тоя паметник!Малко паркче,градинки,алейка направете.Да замяса на нещо покрай него!Не се иска кой знае колко.
  • 2
   Ен
   ЕНДЕЛКО -ПЪРДЕЛКО
   7 -2
   17:26, 5 мар 2019
   То знамето хубаво да дойде тука ама този паметник да го пооправят малко бе а то сега е една цигания вдичко е бурени каманаци боклуци Но иначе на приказки еша ни няма
  • 3
   Ке
   Кенанския Маймун
   3 -1
   19:17, 5 мар 2019
   Браво на статията - но отговоря на въпроса ми от вчера
   "Защо знамето на най-легендарния Български полк от 3-тата Българска държава, не е на тържествената заря проверка в София ?" - дори копието не беше там - а на другите полкове знамената бяха в София ...
   ....
   За обработката околко градинките ? Ами виновни са Хасковските съдии ??? ... Могат спокойно да пускат присъди 50 часа общополезен труд около Паметника на разните дребни маймуни - и след това от Общината да организира "бригадирите"
   ....
   В Америка затворниците , особенно в южните щати , редовно работят като БКС (Прогреса):))

  Хороскоп за 22.09.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Доказали сте на себе си и на света, че никакви трудности не могат да ви откажат от посоката, която сте избрали да следвате. Това ви качество привлича към вас силните на деня и отваря възможности с широк периметър. За някои денят се свързва с уреждане на битови въпроси или промяна на местоживеенето.
  22.09.2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Възможно е конкретен въпрос, свързан с деловите ви ангажименти да ви струва усилия днес. Ще се справите и ще получите заслужени овации от околните. Не пренебрегвайте семейните си ангажименти. Точно сега близките ви се нуждаят от вниманието ви. Правите големи планове за седмицата, предстои ви немалко работа.
  22.09.2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Най-после ви се отдава възможност да свършите нещо, което отдавна отлагате. Нека това бъде приоритетът ви през този ден. Бъдете сигурни, че постигнатия резултат ще ви зареди с усещане за добре свършена работа и добро самочувствие. Постарайте се да се съобразявате повече с желанията на околните и да не преследвате единствено личните си интереси.
  22.09.2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Не се плашете от трудностите, които е възможно да ви съпътстват днес. Те няма да са в състояние да разрушат граденото от вас в продължение на дълго време. Изчакайте по-благоприятен момент за активни действия, а докато го правите вършете нещо полезно.
  22.09.2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Колебаете се между няколко възможности, от които можете да избирате. Имате конкретни идеи и сега е момента да преминете към осъществяването им. Имате късмета да попаднете на човек, който също се нуждае от вас. Бъдете внимателни при разговор с близък приятел. Твърде възможно е да кажете нещо, за което после ще съжалявате.
  22.09.2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  С подходящите хора денят ви ще е приятен и емоционално наситен. Предстои да научите добри вести, имащи отношение към живота ви, вашият и на близките ви, свързани със семейството и дома. Бизнесът, пътуванията и образованието също влизат в плановете ви. Няма да сте безразлични и към сигналите, идващи от другия пол.
  22.09.2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Очаква ви добра новина. Изживейте мига пълноценно и не се натоварвайте с мисли за грижите и несгодите ви. За да се справите по-добре с проблемите се доверете на най-близките си хора. Наред с активността си ще се наложи и вие да направите компромиси. Това едва ли ще е по вкуса ви, но трябва.
  22.09.2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Вътрешното ви усещане за нещата ще ви насочи в перспективна посока на действие. Имате финансовата възможност да организирате пътуване и нечие тържество. Семейството очаква от вас повече активност по отношение на планирано вече начинание. Ако сте лоялни бизнес-партньори не бива да се тревожите за изхода на търговска сделка.
  22.09.2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Днес избягвайте споровете, има вероятност да влезнете в дълбоки противоречия и това да помрачи отношенията ви. Със спокоен тон ще ви се отдава по-лесно да решавате въпросите, които ви вълнуват. Желанието ви да общувате и да създавате нови познанства ще се засили, а и времето ще благоприятства това.
  22.09.2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Умората и стреса ще ви накарат да се ориентирате към активна почивка. Подходящи занимания с хората, които ви помагат да се отпуснете са измежду добрите възможности, но ще има и такива, които ще се посветят на идея, обещаваща да е печеливша. Внимателно изпипвайте детайлите и ще постигнете резултати.
  22.09.2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Някои от вас се сблъскват с проблем, който са пренебрегнали преди известно време и сега трябва да го решат. Не се притеснявайте от грешки, защото рано или късно ще успеете да се справите. Можете да се доверите на свой близък, който има достатъчно опит. Намерете повече време за почивка и разтоварване.
  22.09.2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Днес разчитайте на себе си и не се впечатлявайте особено от забележките си на околните. Поведението ви може да породи желание у някои за дистанция, но това да не ви тревожи. Гледайте си работата и ще постигнете повече. С наличните финанси ще успеете да покриете повече от нуждите си. Вечерта се отпуснете и задоволете желанията си.
  22.09.2019
  Последни новини