От х:

Днес в x:

13 °C

Посрещаме знамето на 10-ти Родопски полк в края на март

  Знамето на легендарния 10-ти Родопски полк ще бъде посрещнато в Хасково отново.
   
  Шефът на Регионалния исторически музей Пенко Добрев съобщи за Haskovo.net, че светинята ще бъде показана на 26-ти март.
   
  В Регионалния исторически музей на Хасково ще бъде донесено  не първото оригинално знаме на полка, което е в много лошо състояние заради тежките битки, в които е участвало, а неговото копие. То е изработено през 30-те години на миналия век. И двете са част от колекцията на Военно историческия музей в София.
   
  Инициативата знамето на Родопчани да се върне поне за известно време в Хасково е на бивши военни по идея на инж. Станислав Видев. Акцията  ще се осъществи с подкрепата на Областната администрация на Хасково, уточни Пенко Добрев.
   
  Десети пехотен родопски полк е базиран в Хасково с указ №61 на княз Александър I Батенберг от 23 декември през 1885 година. Получава знамето на 10-та Севлиевска дружина, подарено ѝ от женско дружество „Искра“. През годините на съществуването му неколкократно е преформирован и е променяно името му.
   
  Първоначално съществува под наименованието 3-ти пехотен Шейновски полк. В състава му влизат 10-а хасковска дружина, 8-ма пловдивска резервна дружина, 6-а пловдивска резервна дружина и 4-та пещерска дружина от Източнорумелийската милиция.
   
  По време на Сръбско-българската война част хасковските дружини участват в сражението при Сливница на 7 ноември и в атаката и овладяването на Пирот. На 31 август 1886 г. заедно с останалите южнобългарски полкове, бойно знаме получава и 10-ти пехотен Родопски полк.
   
  През Балканската война участва в първия бой за овладяване на Курт-Кале, а след това в боевете при селата Булдур-кьой, Кадъкьой, Коюнлий и Юруш. Полкът е част от обсадата на източния сектор на Одринската крепост.
   
  Във Втората балканска война 10-ти пехотен Родопски полк участва в боевете срещу сърбите на река Брегалница на 16 юни 1913 година
   
  През март 1913 г. Родопци превземат форт „Айджиоглу“ и с това разкъсват считаната за непробиваема до момента фортова линия. Със завземането на калето се слага и край на освободителната Балканска война, върнала на България стотици отнети ѝ селища.
   
  В Първата световна война като част от Втора армия участва в Тимошката и Овчеполската настъпателни операции. 10-ти пехотен Родопски полк извършва историческия зимен преход през планината Люботрън от Качаник до Скопие.
   
  През Втората световна война част от войсковите съединения са в окупационния корпус в Беломорска тракия. Родопчани вземат участие в заключителният етап на войната.
   
   
  Красимира Славова

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (3)

  • 1
   Ща
   Щази
   11 -1
   17:11, 5 мар 2019
   Вземете да го пооправите тоя паметник!Малко паркче,градинки,алейка направете.Да замяса на нещо покрай него!Не се иска кой знае колко.
  • 2
   Ен
   ЕНДЕЛКО -ПЪРДЕЛКО
   7 -2
   17:26, 5 мар 2019
   То знамето хубаво да дойде тука ама този паметник да го пооправят малко бе а то сега е една цигания вдичко е бурени каманаци боклуци Но иначе на приказки еша ни няма
  • 3
   Ке
   Кенанския Маймун
   3 -1
   19:17, 5 мар 2019
   Браво на статията - но отговоря на въпроса ми от вчера
   "Защо знамето на най-легендарния Български полк от 3-тата Българска държава, не е на тържествената заря проверка в София ?" - дори копието не беше там - а на другите полкове знамената бяха в София ...
   ....
   За обработката околко градинките ? Ами виновни са Хасковските съдии ??? ... Могат спокойно да пускат присъди 50 часа общополезен труд около Паметника на разните дребни маймуни - и след това от Общината да организира "бригадирите"
   ....
   В Америка затворниците , особенно в южните щати , редовно работят като БКС (Прогреса):))

  Хороскоп за 27.02.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Работата ви днес ще бъде доста разнообразна, затова със сигурност няма да скучаете нито за миг. Доверете се на вътрешния си глас при взимането на важни решения. Колегите ви подкрепят, а и вие спокойно можете да се доверите на съветите, които ви дават. Имате възможността да стабилизирате отношенията си с човек от обкръжението си, на когото особено държите.
  27 фев 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Ясните ви цели водят до точни и практични действия, изчистени от всякаква суета и губене на внимание. Силни сте, когато сте спокойни, въпреки, че и в хаоса не губите присъствие на духа си. Работни промени, с които трябва да се съобразите. Не съжалявайте за развитието на професионален въпрос, скоро ще откриете, че нищо не е загубено.
  27 фев 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Ще останете доволни от търговските си занимания. Ще ви се отдаде да направите сполучливи споразумения и сделки. За пътувания и лични промени сте особено настроени. Кроите планове, които с лекота ще осъществите. Неомъжените ще срещнат своят чакан партньор. Ще вложите много хъс, отстоявайки своите позиции, което ще се хареса на тези, които разчитат на вас.
  27 фев 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Днес имате много добри възможности и перспективи за намиране на нова работа, а за някои дори в чужбина. За бизнеса денят е обещаващ, но не всичко ще зависи от личното желание и усилия. Здравословен проблем ще отшуми. Притесненията ви в тази насока ще се окажат напълно неоснователни. Повече внимание към партньора.
  27 фев 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Решени сте да промените онези неща в живота си, които ви пречат да се чувствате пълноценни, като хора и професионалисти. На първо време ще започнете от обкръжението си и това ще бъде и първата ви грешка. Потърсете вината за неудовлетворението си във вътре в себе си, има какво да направите, за да изчистите съзнанието си от натоварващите ви мисли.
  27 фев 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Промяната на обстановката около вас ще ви тласне към размисъл и съпоставяне на вече известни факти. Настроението ви често ще се мени, но в края на деня ще имате повече желание за развлечения. Приятелските ви отношения с хората от обкръжението ви правят по-добри и успешни в начинанията.
  27 фев 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Развитието на професионален проблем ще добие друга насока след получено известие днес. Не реагирайте импулсивно, бъдете разсъдливи и последователни. Ще получите възможност за изява на потенциала си и трябва да покажете активност. Възползвайте се и ще спечелите както пари, така и слава.
  27 фев 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Обединете усилията си с ваши съмишленици за реализация на професионалните си планове. Проявете отстъпчивост, ако се наложи, но не правете компромиси с принципите си. Увереността и желанието, които личат от действията ви привличат подкрепата на околните.
  27 фев 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ако сте гъвкави в преговорите и умерени в претенциите си, без да искате всичко веднага и на всяка цена, ще постигнете победите си. Общуванията в деловата сфера ще се отразят положително и на личния ви живот. С доброто си настроение и навременни действия ще направите и други щастливи.
  27 фев 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Предстоят ви много задачи, коя от коя по-спешна и неотложна. Не се изкушавайте да поемате и чужди ангажименти, въпреки популярността, която биха ви донесли. Рискувате да потънете в тях. Оставете си време и за себе си. Вечерта ви очаква хубаво настроение за танци и развлечения с колегите.
  27 фев 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ще се потрудите повече, но в крайна сметка ще постигнете желаното. Делово споразумение ще подобри позициите ви на работното място, а също и финансите ви. Ще защитите интересите и успокоите душата си. Ангажиментите ви няма да се отразят понижаващо на настроението ви, свикнали сте на натоварване.
  27 фев 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  С предимство в програмата ви ще са деловите срещи днес. От тях очаквате да постигнете договорености и приключване на търговска сделка. Заложете на умереността в думите и реакциите си. В противен случай рискувате да загубите добрите си позиции, което не е целта ви. Стремежът ви към промени ще наруши спокойствието на дома ви, но перспективите са обещаващи.
  27 фев 2020
  Последни новини