От х:

Днес в x:

Издирват неимунизирани деца и в Хасковско заради морбили в страната

    Всички деца от 13-месечна до 18-годишна възраст с пропуски в имунизационната схема трябва да бъдат издирени и установени. Това е разпоредено на всички Регионални здравни инспекции в страната чрез общопрактикуващите лекари. Причина за това е опасност от епидемия от морбили и децата трябва незабавно да бъдат ваксинирани.

    Д-р Николай Николов, който е педиатър от 32 години в Хасково, заяви пред еTV, че последно картина на морбили е виждал през 90-те години на миналия век.

    Ваксината срещу морбили е комбинирана тривалентна и включва още заболяванията паротит (така наречената заушка) и рубеола. Поставя се безплатно след 13-месечна възраст и според имунизационния календар на България тя е задължителна.

    От Министерството на здравеопазването са осигурили достатъчни количества ваксина срещу морбили, паротит и рубеола. От ведомството се обръщат с апел към родителите при установен пропуск в имунизационния статус на детето си, сами да потърсят общопрактикуващия си лекар.

    Според наблюденията на д-р Николов от тази ваксина няма странични действия и се понася добре от организма на децата.

    Междувременно болните от морбили в страната се увеличават. Общо 21 души са с клинична картина на заболяването, основно в Благоевградско. В региона бяха наложени спешни мерки за ограничаване разпространението на морбили и предотвратяване възникването на нови случаи, включитено и затваряне на детското отделение в Разлог.

    Според здравните власти в Хасковска област няма открити случаи на заболяването, познато като дребна шарка.

    Haskovo.net

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (7)

    • 1
      Ba
      baxmamamu
      4 -4
      11:53, 16 фев 2019
      Марков е една пионка на ГРОБ защо Марков не кажеш как електората на ГРОБ се назначава на по голяма заплата във ВИК от простолюдието . За другите далавери само на тези на които лижеш дупето знаят
      • От
        Отговор
        7 -5
        15:04, 16 фев 2019
        Сега сте много отворени и много се изучихте да се оплаквате. А като ви държаха комунистите на режим на тока и на водата и думичка не смеехте да кажете. Май пак трябва да ви върнат онова време за да си припомните в каква мизерия живеехте.
    • 2
      Пс
      Психотерапевт
      3 -3
      15:53, 16 фев 2019
      чудя се като си толкова информиран baxmamamu защо не подадеш тази информация към прокуратурата а пишеш тук с това измислено име. Защото си тъп комплексар и лъжец. Защото не знам кой е този Марков но във ВиК няма как едни да се назначават на по-големи заплати за разлика от други само защото са от дадена партия. Защото си има щатове , но ти си толко тъп че едва ли можеш да проумееш какво ти пиша лумпен неграмотен. Хайде пий една домашна ракия удри жената да ти мине и лягай да гледаш някой мач да видиш тези некадърни футболисти как не могат да играят. Защото ти ако беше ...
      • Ba
        baxmamamu
        5 -2
        21:52, 16 фев 2019
        Психотерапевт извинявай брат изпих си хапчетата сложих си розовите очила и памперса .Другия път няма да приказвам така а ще благославя любимата ти партия .А като пуснеш кранчето на чешмата се радвай че има вода че стана като с бананите при комунизма .Ето вземам още едно хапче гушвам мечо и си лягам. А забравих гледах мач както ми препоръча ЦСКА-то голям отбор само дето негрите зимата не играят футбол И по леко другия път с обидите щот тя простотията не ходи по гората но това не важи за интелигентния трол тя му е по рождение
      • Никой никога не е назначавал калинки в държавни учреждения и агенции.Няма никой партийно назначен и без да има необходимата квалификация.Не се създават служби и щатове специално за партийно верни и наши хора.Ще го напиша още 100 пъти и ще стане истина.Дано.Да бъде.
    • 3
      Добре ,45 години ни клатиха." Другите"(само на думи) дето ни клатят 30 години какво направиха???
    Последни новини