От х:

Днес в x:

9 °C

Хасковлии склониха глава пред жертвите на комунистическия режим

  Заупокойна панихида в памет на жертвите на комунистическия режим и „народния съд“ бе отслужена рано тази сутрин в Хасково. Присъстваха десетки представители на хасковската общественост, на политически партии, общински съветници, наследници на убитите от „народния съд“, граждани, съобщиха от областна администрация.

  Пред паметната плоча на разстреляните от партизаните хасковски офицери и военни Велико Маринов, Георги Чукурлиев, Начо Гюлемезов, Панайот Танев, Димитър Маразов, Михаил Илиев и Петър Ангелов панихида отслужи отец Никола. А първа цветя положи Гинка Консулова - дъщеря на Михаил Илиев, един от зверски убитите тук на 12 септември 1944 г. Тя бе придружена от цялото си семейство. Именно по настояване на Гинка Консулова преди години тук е изграден паметник, който трябва да напомня на поколенията за жестокостта на престъпния комунистически режим, припомниха от семейството.

  На панихидата присъства и областният управител Станислав Дечев. „На 1 февруари 1945г. т.нар. ”народен съд” осъжда на смърт тримата регенти на малолетния Симеон ІІ – княз Кирил Преславски, проф. Богдан Филов и ген. Никола Михов, 8 царски съветници, 23 министри, 67 народни представители и 47 генерали и висши офицери. Присъдите не подлежат на обжалване и са изпълнени веднага. Само на този ден са убити 148 човека.
  И ако днес трябва да помълчим по една минута в памет на всеки тях, трябва да мълчим 2 часа и 28 минути. А ако трябва да почетем с минута мълчание всички онези 2 730 българи осъдени на смърт от комунистите … тогава трябва да останем безмълвни почти две денонощия.
  Но аз вярвам, че ние дължим на жертвите на комунизма не мълчание, а истината…
  Вечна им памет! Никога вече комунизъм!“ Това написа в личния си профил в социалната мрежа Станислав Дечев по повод 1 февруари- ден на почит на жертвите на комунистическия режим.

  Haskovo.net

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (39)

  • 1
   Gl
   glas
   69 -38
   09:45, 1 фев 2019
   ако не бяха шибаните комунисти България сега щеше да процъфтява! избиха интелигенцията и висшите хора, за да дойдат на власт варварите, които върнаха страната с 100 години назад!!!
   • Re
    Represiran
    37 -24
    10:59, 1 фев 2019
    Абсолютно точно!
   • Ха
    Хасковлия
    41 -10
    12:53, 1 фев 2019
    За Шайката говориш , нали?
    Прав си Боко и компания изпълняват заветната цел- унищожаването на България!
   • Ке
    Кенанския Маймун
    1 -3
    01:06, 2 фев 2019
    Само шибането може да направи от Маймуните хора
    ....
    Това са се опитвали да докажат и Шефовете на тютюневите складове , кога са чукали 14-15 годишните българки работнички :))
   • Ас
    Аскувлия
    0 0
    10:43, 5 фев 2019
    Оня цвят на нацията, е като тоя сега, принудил над 2 милиона българи да напуснат страната в търсене на по-добър живот.
  • 2
   Ko
   kovo
   52 -21
   09:51, 1 фев 2019
   Дали е възможно някой да си помисли дори - Председател на Министерския съвет на НРБ от 1971 до 1981, а след това Председател на народното събрание до 1990 година е човек с образование 3 клас??? И как тези хора ще ценят образованието и интелекта.
   • Съ
    Съгласен
    39 -4
    10:06, 1 фев 2019
    Така е наистина.Проблема е,че сега повечето от тези с дипломи манталитета им е като на ония с трети клас.Интелекта им стига само колкото да мислят за тях си.Черти като чест,достойство и родолюбие е трудно да се срещнат вече.Затова са избивани точно тези,които са имали тези качества!
   • Се
    сенсей Годжи Рю
    25 -5
    13:28, 1 фев 2019
    А къде е дипломата на царчето ? Някой да знае какво е завършил? Продаде медалите на баща си за да си покрие дълговете от комар в Монте Карло. Хаха
   • Ed
    edin
    12 -12
    15:57, 1 фев 2019
    За Сенсей: Да се сравнява Царя със Ст.Тодоров е като да се сравнява автомобил с каруца. Това е приьом на т.н. комунисти, хвърли кал върху друг и така отстраняваш вниманието. С калта може и да не уцелиш, но тя остава по ръцете.
   • Go
    gost
    2 -3
    21:16, 1 фев 2019
    Измет комунистическа, да ееее... и диктатурата долна и тъпите милиционери дето сега са бизнесмени и индустриалци, че и политици. Пожелаваме им от името на целия съсипан народ бел ден да не видят до десето коляно, гръм да ги удари, чумата да ги тръшне....
  • 3
   Ba
   baxmamamu
   39 -10
   10:04, 1 фев 2019
   Ех да помечтая ако не бяха комунистите а беше Хитлер колко хубаво щяхме да си живеем .Ама голяма грешка къде му трябваше на човека да се закача със Сталин . Ама лакомия не можаха да разделят шибата Полша и това е
  • 4
   Бб
   Бб
   37 -18
   10:12, 1 фев 2019
   Браво! Най-големите комуняги - първи..
   • Чи
    читател
    45 -8
    10:33, 1 фев 2019
    Така е, на първа линия комунягата,културтрегера и лицето на герб Шалапатов! То бива бива безочие,ама...
   • Ko
    kovo
    42 -4
    10:50, 1 фев 2019
    То винаги е така. Тях не ги е срам и за да получат легитимация присъстват на всички мероприятия.
  • 5
   Гр
   Гражданка
   20 -14
   10:19, 1 фев 2019
   СД трудно ще напише нещо в профила!Да е жива и здрава Нела!
  • 6
   Ни
   Нищо лично!
   37 -6
   10:29, 1 фев 2019
   Нищо не може да се случи в града без Герито и Румбата,те са вездесъщи,на работа не ходят ли тез хора?
  • 7
   Ха
   Хаха
   47 -20
   10:32, 1 фев 2019
   Гледам на Ганьовците пак комунизма им е виновен .... най-смешното е ,че всички държави,които бяха под комунизъм се оправиха(чехия,румъния,и т.н) само ние не ... все нещо ни пречи,все някой чакаме да ни оправи !!!
   • Гл
    Глупости
    46 -12
    10:51, 1 фев 2019
    Ами да, в Румъния си разстреляха комунистите, пък ние тука ги направихме демократи, та за това.
  • 8
   Же
   Железния Феликс
   31 -25
   10:51, 1 фев 2019
   Ах, недей! Плача, вия, хълцам ... давя се от хърле и сълзъ! Ушна кал ми чак протече, от ...г.зъ.
   Ама все пак ще напиша:
   Малко са ги трепали! Щом и сега има плачещи за това котило, натикало България в гнусната месомелачка на войната, на страната на античовешка идеология за "висша раса".
   И защо само за "десетки присъствали" съобщават от прес-фурната на Нела?
   Та видно е, че там са хиляди опечалени и милиони разстроени представители на "хасковската общественост", най-паче на политическите партии, хеле па и общински съветници на куп, предводителствувани от най-културния писател, историк, краевед и вече фотограф, кланял се на кой ли не през годините.
   Хубаво му го е написал фурнаджийката, на гения от площад "Свобода", постингчето във ФБ, ама дали го проумява малката му главица, забита кат карфица връз синята антерийка?
   Все ще измълчим още няколко пъти по 2 часа и половина, ако после ще пеем четиридесет години!
   Всички плачещи днес за нов, уж истински Народен съд, преди да заплачат за жертвите на този, който пренебрежително наричат "т.нар." Народен съд, да помислят дали могат да помълчат цели двадесет денонощия за жертвите, избити преди това от тези "добряци"?
   Вижте днешния "цвят" на нацията, помиришете го и ако не ви окапят носовете от тези "сини китки", признайте колко дълго бихте плакали за тях, след новия народен съд, освен ако не сте от редичката лочеща от родовата копаня или рупаща от партийната ясла?
   Осветени съвременници, разберете веднъж завинаги, че Народния съд(от 20 декември 1944 г. до 2 април 1945 г.) не е "така наречен", а е исторически факт като народен съд!
   Проумейте, че не е "комунистически", а вменен ни съюзническата коалиция, победителка на фашизма в Европа и по света, реализиран от отечественофронтовската народна власт при която кабинетът се състои от 16 министри - 4 от БЗНС, 4 от Звено, 4 от БРП(к), 2 от БРСДП и 2 безпартийни.
   Най-точната формулировка ви я даде лани един, който разбира, но не искахте да я чуете, защото не ви импонира(по-скоро не е модна) партийната му принадлежност:
   "Народният съд е необходимото и неизбежно военновременно правосъдие!"
   Бъдете здрави и днес се изпокарайте с половината си приятели във ФБ на тема "комунисти простаци" и "фашисти интелигенция", пийте по една ракия довечера и утре пак на тръстиката, защото капитализма чака някой да му натрупа печалба, а разтоварващия клапан на интелектуалната немощ вече ще е облекчил запечените мозъци на среднокласовия българин и той с песен на уста и силни ръце ще продължи да копае ... към дъното.
   • См
    смърт на комунистите
    10 -22
    11:51, 1 фев 2019
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
   • Ра
    Рада Димитрова
    11 -10
    14:24, 1 фев 2019

    Железния Феликс успокой се малко ще се удавиш в собствените си лиги . Са не си един от убийците че така си се разпенявил.

   • Г-
    Г-н Михайлов
    8 -11
    15:57, 1 фев 2019
    Вие драги ми Феликс, трябваше да полежите в политическия затвор в Ст. Загора 10/15 годинки, да ви изгонят 89та от Родното ви място и тогава щяхте друго хоро да играете. След още 20г.България като се боядиса черна и арабска и ви влезне зет манг@л в къщата ще търсите Хер Адолф със свещ,както Италия днес плачат за Дуче и Испания за Генерал Франко. Успехи!!!
  • 9
   Пр
   Празноглавието е на власт
   41 -4
   11:14, 1 фев 2019
   На 12.09.1944 г. в хасковското поделение при престрелка са убити шестима военни и двама партизани. Тогава случката е описана като "нещастен инцидент". На 13 септември военните, които са от Хасково са погребани с военни почести, като чест им отдават именно партизаните от отряд "Асен Златаров". Какъв цинизъм само...
   Така и до ден днешен не е ясно дали е имало засада, когато въоръжени представители на народната власт отиват да се побратимяват с военните. Ясно е само, че е имало конфликт и се е завързала престрелка. Падат убити общо осем души. Убитите партизани са погребани като герои. Убитите военни - също. Някои свидетели на събитията казват, че е имало междуличностен конфликт и така е започнала стрелбата.
   Каквото и ще да е, хората са си отишли бадева. И днес довчерашният комунист Шалапатов навежда глава пред жертвите на комунизма. Хасковлии си заслужаваме управниците, щом допуснахме това нищожество да управлява града ни. През 1944 г. партизанския отряд "Ас. Златаров" наброява 14 души, които се крият в дупка край с. Спахиево. Когато на 10 септември отрядът слиза в Хасково, той набъбва само за ден от 14 на 44 души. Напълнил се е с шалапатовци, присламчили се към новата власт. Историята се повтаря постоянно, защото празноглавците подаряват властта на подобна измет.
   Бог да прости мъртвите и да пази живите!
   • Ww
    www
    26 -3
    12:21, 1 фев 2019
    Не хасковските партизани от Ас. Златаров извършват екзекуцията. Убийците са партизански отряд от Първомай. Преди да дойдат в Хасково вършеят и в Стара Загора и на други места. Тях чакат хасковските партизани и затова чак на 12ти отиват в поделението. Последвалия разтрел е изненада и за хасковските партизани. Тъй като присъстват на съвместен митинг за "побратимяване" двама от тях също са застреляни (по грешка) тъй като се намират на сцената заедно с офицерите. Разстреляни са докъто говори командира на поделението и за това има стотици свидетели. Никаква битка или недоразумение не е имало. В Хасково военните не са преследвали никакви партизани (такива просто не е имало). Това, с което разгневяват първомайските партизани е отказът им да предадът оръжията в поделението без заповед от министерството в София. Убити по време на служба към Родината! Не само, че не са погребани с почести, но и 45 години официално се твърдеше от комунистите, че офицерите са били фашисти! Материали за това има достатъчно и в Музея и в Библиотеката. Който има желание може сам да се информира.
  • 10
   Па
   партизанин
   38 -8
   11:38, 1 фев 2019
   Хасково нет доста сте се изсилили като сте писали за десетки пррисъстващи Видях ги сутринта да бяха най много 40- човека но обикновено журналята са като ваксаджоиите винаги лъскат власта Гледам снимани братя Консулови а баща им не беше ли полковник в Окръжието Как стават тия работи а може би греша В коментар номер 9 дават съвсем друга информация на кой да вярваш
   • Бб
    ББ2
    36 -5
    12:50, 1 фев 2019
    Той и областния произлиза от комунистически род ,но най отдпред са е наредил.
  • 11
   Ма
   МАНГО
   34 -13
   12:20, 1 фев 2019
   А кога ще има дата, на която да отбелязваме жертвите на Капитализма?
   Не се заблуждавайте - не жаля по-миналото.
   Но жертвите за последните 30г. са повече, отколкото през предходните 45г.
   Само първите 5г. след 1989г. без съд и присъда са разстреляни повече хора, отколкото след 1944г.
   Питайте мутрите - те ще ви отговорят.
   Просто статистика!
  • 12
   Ме
   Мечо пух
   28 -7
   12:31, 1 фев 2019
   В село Мечка пък има множество паметници на жертвите на демокрацията и безхаберието на държавата. Идете в гробищния парк на селото, паметниците са там. Сложете и на тях цветя.
  • 13
   Сс
   СССР
   24 -17
   13:04, 1 фев 2019
   Да живеи братска Русия. Поклон пред другаря Сталин спасил България от жидомасона Чърчил
   • Jh
    JHB
    8 -12
    16:18, 1 фев 2019
    ДГД братската ти русия. Вземи си я у вас. Виж коментара
  • 14
   Сс
   Ссср
   20 -18
   13:06, 1 фев 2019
   Долу демокрацията
   • Jh
    JHB
    8 -6
    16:16, 1 фев 2019
    Ееликата ти държава издържа 72 години и умря. България е на над 1300 години, ти за недоносчето ссср скърбиш
  • 15
   Em
   emc2
   28 -8
   14:18, 1 фев 2019
   А някой ден до този паметник ще има и един за жертвите на ГРОБ :D
  • 16
   Ма
   МАСТИКАЖИЯТА
   14 -14
   14:35, 1 фев 2019
   Да живее стали н да живее с с с р да живее комунизма само там е истината.
  • 17
   Ха
   Хари Лангдън
   25 -5
   15:27, 1 фев 2019
   Чета ,гледам и се чудя ли чудя. Наследниците на палачите най отпред, наследниците на жертвите превиват гръб пред тях, няма нито един жив свидетел на събитията от тогава , та да каже : ВИДЯХ НЕЩАТА С ОЧИТЕ СИ, много съм чел и слушал от очевидци на тези събития , включително и от родителите си. Но истината е винаги някъде по средата. ИСТОРИЯТА СЕ ПИШЕ ОТ ПОБЕДИТЕЛИТЕ. Най накрая си спомням думите на поета и с тях приключвам НЕ СМЕ НАРОД А МЪРША, ТУЙ ЩЕ КАЖА И ЩЕ СВЪРША.
  • 18
   Jh
   JHB
   10 -12
   16:23, 1 фев 2019
   Бог да ги прости хората... Станали са жертви на празноглави гашковци без образование, извадени от кръчмата, където преди 1944та са бездействали и направени комунисти след това.
   Комунистическият режим е обявен за престъпен по целия свят, включително и в българия, наравно с фашисткия, макар че според мен фашистите, пасти да ядат сравнени с комунистите.
  • 19
   Пе
   Пешо
   17 -1
   16:40, 1 фев 2019
   Като видиш тоя празноглавец шалапатов някъде,по-добре мини на отсрещния тротоар че много смърди.Фурнаджийска лопата е той нещастника,ама му дали кОлтурата да Оправлява.
  • 20
   Ке
   Кенанския Маймун
   2 -1
   01:04, 2 фев 2019
   Пациентите на Психиатрията в отпуск :))
  • 21
   Пе
   Петко Шмайзера
   1 -1
   16:56, 2 фев 2019
   Снимките са част от една рано започнала кампания за тъмно син кандидат кмет, нищо че дядо му е комунист.

  Хороскоп за 29.01.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Сами си създайте условия, с които да подобрите ефективността в работата си. Служебните задачи ще потръгнат и шефът ви ще остане доволен от вас, но по-важното е, че вие ще се почувствате удовлетворени. Заслужавате повече във всяко едно отношение и съдбата ще ви зарадва. Очакват ви приятни изненади.
  29 яну 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  С присъствието си внасяте яснота и ред, а след себе си оставяте впечатление за човек, знаещ цената си. И е така. Ще продължавате да се интересувате от новостите в професията и ще полагате грижи за повишаване на квалификацията си. С усилията си ще подобрите бита на семейството си.
  29 яну 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  С каквото и да се захванете днес ще успеете. Резултатите ви може да са доста по-добри отколкото сте очаквали. Възможно е да се натъкнете на дребни пречки особено ако заниманията ви са свързани с много хора. Това едва ли ще ви направи впечатление и като цяло настроението ви днес е превъзходно. Успехи в интимната сфера ще зарадват някои от вас вечерта.
  29 яну 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Бъдете внимателни към партньори, които ще се опитат да ви навредят. Предстоящите събития ще обърнат нещата във ваша полза, благодарение на бързата ви мисъл и реакции. Не се измъчвайте. Въпреки умората, се погрижете да направите вечерта приятна за себе си и близките ви.
  29 яну 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Предизвикателствата на работното място ще ви мотивират да работите по-усърдно, за да докажете правилността на предложенията си. Със сигурност няма да скучаете. Близък човек ще ви поиска съдействие, ако можете да му помогнете, не му отказвайте. В живота ви се появяват нови, положителни тенденции, от които е добре да се възползвате.
  29 яну 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Предстои ви да изживеете вълнуващи емоции, свързани както с професионалната ви работа, така и с хората около вас. Заслужено ще се радвате на внимание и подкрепа, показали сте, че може да ви се вярва. Прекрасните отношения със семейството и партньора ви дават допълнително сили да се развивате многостранно.
  29 яну 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Очаква ви емоционален ден. Налага се да изясните позициите си в личен план, ако трябва отстъпете. Денят е подходящ за започване на тонизираща диета. Помислете и за възможности за повече раздвижване. Можете да се спрете и на варианти включващи компания и развлечения.
  29 яну 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Развитията днес ще ви натоварят с допълнителни изисквания, с които ще трябва да се съобразите. Не оставяйте нищо за накрая и не пречете на другите да си свършат работата, в стремежа си да ги надзиравате и съветвате. С търпимост ще постигнете душевно равновесие и напредък във всичко.
  29 яну 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Финалът предстои, мобилизирайте се и действайте по-енергично. Отстоявайте твърдо позицията си, така както вие умеете. Успехът ви е близо, направете нужното за да бъде радостта ви по-голяма. Ще привлечете вниманието на интересуваща ви личност и ще се радвате на взаимен интерес.
  29 яну 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Не търсете причини да се конфронтирате с онези, които не споделят мисленето и целите ви. Не се изкушавайте да се захващате с дела, за които е ясно, че ще ви е трудно да свършите днес. Запазете настроението си добро и приключвайки работата си, се погрижете за отдиха си.
  29 яну 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ще получите шанс да подобрите отношенията си с хора, с които по една или друга причина сте разделени. Ако проблемът е финансов, върнете дължимото или с подходящите думи изразете желанието си връзката ви да продължи. Обърнете се и към онези, които могат да ви дадат повече в общуването. Нуждаете се от някого, с когото да споделите вълненията си.
  29 яну 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Ако се целите в успеха, разчитайте само на себе си. Полезни ще бъдат контактите ви с хора, с които в бъдеще може да обедините усилията си. Звезден успех за всички, които се занимават с творчество.
  29 яну 2020
  Последни новини