От х:

Днес в x:

Хасковлии се преклониха пред жертвите на комунистическия режим

    Поклонение се проведе по повод 1 февруари – Ден на признателност и преклонение пред жертвите на комунистическия режим. Ритуалът бе пред паметната плоча на убитите от партизаните хасковски офицери и военни Велико Маринов, Георги Чукурлиев, Начо Гюлемезов, Панайот Танев, Димитър Маразов, Михаил Илиев и Петър Ангелов.

    Отец Никола отслужи заупокойна молитва в памет на жертвите на „народния съд“ и комунистическия режим в България.

    Поклонението пред паметната плоча на зверски убитите хасковски офицери и военнослужещи беше възстановено по идея на кмета Станислав Дечев през 2019 година. Тогава, като областен управител на Хасково, той покани всички демократично мислещи хора на Хасково заедно да почетат паметта на убитите от т.нар. „народен съд“. От тогава до днес, за да отдадат почит към жертвите на престъпния комунистически режим, на 1 февруари своето преклонение с поднасяне на цветя изразяват наследниците на убитите, представители на хасковската общественост, на политически партии, общински съветници, граждани.

    През мемориала край булевард „Раковски“ глава сведоха градоначалникът, областният управител на Хасково Гинка Райчева и заместникът й Митко Петров, председателят на Общинския съвет Таня Захариева, секретарят на Община Хасково Пламен Лечев.

    „Поклонихме се пред жертвите на комунистическия режим, пред онези мракобесни времена, които всички трябва да помним, за да не се повтарят никога. Това е нещо, което и младите хора трябва да помнят. „Народният съд“ е осъдил 88 човека в Хасково, 10 от тях на смърт. Овен това гробовете им са били неизвестни. Чак през демокрацията през 90-те години по инициатива на наследници и със съдействието на тогавашния кмет Стоян Илиев гробовете са били именувани. Това е неописуема трагедия за роднините на всички онези интелектуалци, военни, банкери, които са били избити през онези години. Никога да не се повтаря“, каза кметът Станислав Дечев.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (13)

    • 1
      Ма
      Мария Андреева
      22 -29
      13:22, 1 фев 2024
      Крайно време е да се помисли по сериозно за жертви... Виж коментара
      • Си
        Синапов
        20 -16
        13:28, 1 фев 2024
        Антикомунистите си имаме паметник.Над ДНА,в новия парк.Най-красивия величествен паметник,на великата българска царска армия.
    • 2
      Ра
      Рапон
      33 -16
      13:43, 1 фев 2024
      Жертвите на фашисткия режим ще бъдат почетени на 9 септември, горе на Ямача!
      • Пи
        Пирон
        25 -27
        13:58, 1 фев 2024
        Кога в България е имало фашизъм,че и фашистки режим бе?
      • До
        до пирончето
        36 -16
        15:11, 1 фев 2024
        Над 250 деца убити/вкл. 6 деца от с.Ястребино - запалени живи!/и над 2900 възрастни убити между 1923-1944, при фашисткия режим, явно си имал двойка по история и нула по човечност
      • До
        До всички отгоре
        14 -28
        15:50, 1 фев 2024
        Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
    • 3
      Ма
      Малко история
      24 -8
      14:29, 1 фев 2024
      Специално за умнокрасавите на по 30 години години които почитат разни жертви .Годината е 1917 в Русия управляват белите Романови .Видна династия богата но не играе по свирката на европата.В Русия няма къорав кумунист социалист марксист.Появава се едно корабче бум тряс всички стават комунисти Романови са ликвидирани.Годината е 1944 България е добре развита за стандартите на Европа.Но не слуша .В България няма комунисти освен два три селяни пили повече ракия и се загубили в планината.Става бум тряс изведнъж всички стават комунисти.Остава малкия цар комарджия реститут който обещава да слуша .Годината е 1988 България се развива добре в България няма пукнат демократ освен двама трима ченчаджии на Магура прекали със филма Роки и едно голобрадо момче ударено с тухла по главата което обикаля като клошар с Трабант из София.Пак в Русия става перестройка.Едни червени момчета с куфарчета с много пари стават демократи.Сменят посолството и си изпращат децата да учат в Америка.После тия чавета се връщат управляват България.И най важно вече има банани.Фашизъм=Комунизъм=Демокрация.Поклон на неорентираните пешки загинали за каузите на шепа идиоти
      • ИН
        и не доизказана история
        13 -18
        15:18, 1 фев 2024
        Ленин е бил сифилистик , гей и германски агент!... Виж коментара
      • Историята я четеш и преразказваш като дявола евангелието! Вместо в 1944, комунисти има още в 1923 и преди нея, не знаеш за възстанието същата година и убитите близо 30 000 човека! Бум тряс /те е бил ама малко баща ти в простата кратуна!/ Малкия цар не е никакъв цар, защото не е интронизиран /ако знаеш кво означава това/. В България преди 10 ноември 1989 има хора преследвани от режима-явно не си чувал за писателя-дисидент Георги Марков! Гавриш се с паметта и на фашизма и на комунизма, а не разбираш че ти си пешка, но с малко хард и никакъв рам и плещиш глупости, прочети малко, ограмоти се и пак пиши. Вечна памет на героите!
      • Да
        Да бе да
        6 -7
        17:34, 1 фев 2024
        Всеки режим си има кривите круши след има няма десетина години ще се строят паметници на жертвите на демонокрация пардон неолиберизма. Историята ти я поднасят така приемаш я така твой си проблем.1923 въстанието е било за по добър живот на хората но тоя дето чете и ръси мозък му е набивано в главата толкова години че е било комунистическо.То е битката в Сливница всички военни са били комунисти и имаше там още едно въстание няма да ти казвам кое също според книгите които четеш е било комунистическо.Рама може да ми е малък но поне харда не ми е пълен с глупости като твоя.Никой не се гаври с нищо обяснявам и мир на праха им на неорентираните люде умрели в каузите и битките за надмощие на шепа идиоти.А да шепа идиоти са тия които движат света
    • 4
      Ма
      Марияна Икономова
      17 -15
      15:53, 1 фев 2024
      Прадядовците и всичките ми стари роднини и съседи,които помнят идването на германските войски,все говореха добро за тях.А за съветските окупатори,че били пияндета и насилници....и т н.
      • Ба
        Бай Танас общественик
        12 -13
        18:41, 1 фев 2024
        Вярно е ! Баща ми който е бил малчуган през 1940 година в Хасково преминават немски танкове на път за Гърция и той с други деца се качват и танкистите ги слагат в танка да разгледат отвътре.
        Точно тогава комунягите са подкрепяли нацистка Германия, Сталин и Хитлер разделят Полша.
        Защо ви са толкова мили "руските братушките" ???? Защо не ги обичат бившите при балтийски републики, Полша, Чехия, Хърватска а от скоро и най добрият им съсед Финландия стана член на нато.
        Докога ще сме задунайска губерния на болният мозък на путин?
        Ха отговорете защо в Русия е забранена болшевишката партия?
      • Ба
        Бай Атанас
        12 -11
        19:45, 1 фев 2024
        Никога не сме били Задунайска губерния по скоро сме Турски вилает. Едно Кърджали стартира така преди двайсетина години с борба за властта на патриоти идиоти и вазелина ги надцака сега там почти не се чува българска реч.Тук борбата е същата на следващите избори кмет на ДПс подкрепен от ГРОБ и Продажната партия и слагате шалварите и вазелина в аптеката му св вдига цената.След десетина години чичко Ердоган ще рече земите под Стара планина са турски.Тогава кво праим НАТО я го има я го няма целия ЕС е вече тротинедкаджии с поли гориво за танковете няма
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини