От х:

Днес в x:

Почитат жертвите на народния съд в Хасково

Заупокойна панихида в памет на жертвите на комунистическия режим ще бъде отслужена в Хасково. Областният управител на област Станислав Дечев кани всички граждани, наследници на осъдените и пострадали от тоталитарния режим, политически партии и патриотични организации заедно да почетат паметта на жертвите на т.нар. народен съд.

Панихидата ще бъде отслужена от отец Никола от 8:00 часа на 1 февруари 2019 година, пред паметната плоча на бул. „Раковски“ в Хасково. Тя е издигната в памет на разстреляните без съд и присъда хасковски офицери Велико Маринов, Георги Чукурлиев, Начо Гюлемезов, Панайот Танев, Димитър Маразов, Михаил Илиев и Петър Ангелов. Те са убити на 12 септември 1944 година от партизаните от хасковския отряд. 1 февруари е обявен за Ден на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим по предложение на президентите на България Желю Желев и Петър Стоянов, с решение на правителството на Бойко Борисов от 2011 г. На този ден през 1945 година са убити тримата регенти, 8 царски съветници, 69 депутати, 22 министри, 47 генерали и висши офицери, общественици, журналисти, служители в двореца. Смъртните им присъди са издадени от Първи и Втори състав на така наречения народен съд, организиран по нареждане на Георги Димитров. Убийствата са изпълнени незабавно. Близо 30 000 души са арестувани, а над 10 000 са подсъдими. Народеният съд издава общо 9 550 присъди. Сред осъдените са не само политици и военни, а и писатели, художници, журналисти. Смъртните присъди са 2 618, 1226 са доживотните, 8 са 20-годишни, 946 човека са осъдени на 15 години, 687 имат 10-годишни присъди, а 3 741 са за по-кратки срокове. Много от осъдените умират непосредствено след съда от побой и изтезания.
Изселени са 4 325 семейства на близки на осъдени, като броят на членовете им възлиза на над 12 000 души.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (35)

  • 1
    Ма
    мастикаджия
    38 -30
    15:30, 30 яну 2019
    Кога ще има ден на жертвите на ГЕРБаджийския геноцид?Гладуваши,мръзнещи,боледуващи,умиращи!Отчаяни пенсионери,злобни ц-иганета,бягащи млади хора.Свещениците са претрупани от работа.
    • Бъ
      Български офицер
      1 0
      10:17, 4 мар 2021
      Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
  • 2
    14
    14/88
    30 -25
    16:11, 30 яну 2019
    Никога вече бкп!
    • Ке
      Кенанския Маймун
      7 -13
      20:26, 30 яну 2019
      Исус и Йоан Кръстител са били първите Комунисти... Виж коментара
    • As
      asko
      7 -6
      09:04, 31 яну 2019
      Комунистите искаха да натрапят тяхната вяра като религията и затова изграждаха ореол на своите вождове. На въпроса ми за многото паметници на Ленин в един град в Русия, отговора на един интелигентен човек бе: "За да се чуствуват те светии, направиха него бог". Всичко без основа върви към закономерния си край!
  • 3
    Бо
    Ботуш Каишев
    31 -27
    16:14, 30 яну 2019
    Жертвите на народния съд А сега жертва е цял народ Дечев ти колко години живя през социализма да не би като циганите ти и родителите ти да са ровели по кофите и дае са вземали по 100 лв пенсия Я се дръжте малко по нормално вие почнахте да я карате хептен прес просото
  • 4
    По
    позорно
    13 -17
    17:13, 30 яну 2019
    Комунистите поп Златко агента и внука на Араклия... Виж коментара
  • 5
    Ни
    Никола Гешев
    20 -23
    17:44, 30 яну 2019
    А ден на жертвите на фашисткия режим защо няма. Кой уби Никола Вапцаров. Народен съд е имало във всички държави. Всички, които са били на страната на хитлер са били за убиване. Не е трябвало да има никакъв съд.
    • Бъ
      Български офицер
      1 0
      10:19, 4 мар 2021
      Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
  • 6
    Гю
    Гюзелев
    20 -17
    18:08, 30 яну 2019
    Всичката лошотия идва от гадната болшевишко-шумкарска пасмина.Техните внуци продължават да се гаврят с МАЙКА БЪЛГАРИЯ И НАРОДА!
    • 🇧🇬
      🇧🇬
      20 -10
      18:45, 30 яну 2019
      Хилядите смъртни и още стотиците–хиляди лагерни и затворнически присъди срещу невинни граждани, като следствие на проведения деветосептемврийски държавен преврат, терора и насилието в цялата страна и сега, неистовото желание на червените гниди да оправдаят морално и оневинят тогавашният „народен съд“, ни показва, че при тях НИКОГА не е настъпвала промяна. Те са демоморализирана ИЗМЕТ, която трябва да се отстрани независимо с какви средства!
  • 7
    Гю
    Гюзелев
    19 -10
    18:12, 30 яну 2019
    Всичката лошотия идва от гадната болшевишко-шумкарска пасмина.Техните внуци продължават да се гаврят с МАЙКА БЪЛГАРИЯ И НАРОДА!
  • 8
    Лу
    Луков
    17 -6
    18:14, 30 яну 2019
    "– Ти, фашист ли си бай Димитре?

    Изправяйки се прав и гледайки Кръстю Андонов право в очите, той каза високо и ясно:

    – Да! Щом всички тук, които съдите вие са фашисти и аз съм такъв! Аз се гордея, че в този момент се намирам между тях, а не между вас! Всички, които сега съдите вие са добри и честни хора! Аз съм честен човек, целият ми живот премина в труд, помагайки на всеки нуждаещ се, никого не съм убил или ограбил, по Божите заповеди съм живял не само аз, но и семейството ми.

    В залата настъпи оживление, а съдиите свъсиха вежди, след този провокаторски отговор, и започнаха да шушукат помежду си. За да разсеят впечатлението, което направи казаното от бай Димитър в залата, неговият съселянин Иван Гулев в качеството си на съдия го запита:

    -Ти, бай Димитре, какво разбираш под думата фашист?

    – До момента на моето арестуване аз не я знаех тази дума каква е и откъде е дошла, и никога не бях я чувал. Преди да дойдете вие на власт никой на никого не викаше фашист. Но когато дойде на власт вашата партия разбрах, че аз и много други хора сме фашисти, така ни именуваха онези, които казваха за себе си, че са комунисти. Те ни се заканваха, че ще ни изтребят, биеха и псуваха на фашистка майка. Вие, откакто взехте властта, започнахте да делите хората на фашисти и комунисти, а аз след като не съм комунист – значи съм фашист. Толкова разбирате вие, толкова разбирам и аз. Според вашите разбирания фашисти са тези, които са добри стопани, не пиянстват, не крадат, не пребиват хората за нищо, не закачат чуждите жени, а работят от тъмно до тъмно. А комунистите са тия, дето не им се работи, които крадат, които пребиват имотните, за да им вземат имота, а нямат нищо, защото никога през живота си не са работили. Те са тези, които псуват, бият, пиянстват и викат, заканвайки се: „***** ** фашистите!”. Ето това разбирам аз под думата „фашист”.

    С тези думи бай Димитър си подписа присъдата, но неговото прочувствено слово предизвика такава ярост сред състава на съда, че всички започнаха да жестикулират срещу него, а пияния прокурор Стайков, след кратко колебание, изрева стандартната фраза:

    – Смърт за това Михайловистко куче!

    При такава „делова” обстановка се провеждаха заседанията на „народните” съдилища и се установяваше виновността на подсъдимите. А че виновни са всички преминали през съда, това красноречиво се доказва от издадените присъди."
  • 9
    Ша
    Шарков
    12 -5
    18:22, 30 яну 2019
    „Най-напред те свиват така, че раменете и коленете да се допрат, а ръцете ги връзват за краката. След това прекарват едно дърво под свивките на коленете и четирима милиционери, по двама от двете страни, те повдигат над пода. Останалите, кой с бич, кой с тояга започват да те налагат, придружавайки всеки удар с по една цветиста псувня. Много скоро физическите болки надделяват и ставаш безчувствен към псувните, а след известно време и към ударите. Тази процедура продължава докато се изморят, състоянието на жертвата изобщо не се взима под внимание.

    След това те пускат долу на цимента за провеждане на втората процедура. Тя се предпочита от милиционерите, тъй като за тях е нещо като почивка, но за жертвата е ад. За провеждането й най- напред те събуват бос, а след това връзват краката ти на един стол. Първият започва да те налага с бича, а другите спокойно изчакват своя ред, почивайки си след първата процедура. Боят продължава докато изпаднеш в безсъзнание или ако се случи някой по-издръжлив, докато се наситят. Решили, че са ти отделили достатъчно внимание, двама от тях те завличат обратно в килията, слагайки краката ти в студена вода“.

    В гоцеделчевското околийско управление освен Никола Шайков има близо сто човека. Всичките свързани с ВМРО. Бройката на арестуваните расте лавинообразно всеки ден. След това Шайков разказва:

    „От затворниците, които аз заварих в околийското управление при попадането ми в него, на 4 октомври в 22:35 часа изведоха една група от 13 човека. Всички до един са избити, но точно къде – въпреки усилията ни – не можахме да разберем. В тази група повечето бяха членове на Македонската организация начело с нейния водач в Гоце Делчевско – Стоян Филипов. Единственото, което научихме за тях е, че първо са били подложени на бой и мъчения, от които двама души починали, а след това избили всички. На 31 октомври в затворът докараха двама нови арестанти: подпоручик Илия Иванов Глебаров, от Гоце Делчев и школник Васил Василев, от село Долен, Гоце Делчевско. Още същата вечер и двамата ги отделиха от нас, а по-късно ги отвеждат зад градските гробища, завързват ръцете им един за друг и така ги убиват. Не са си направили труда да скрият дори труповете им, хората минаващи оттам на следващия ден видели как кучетата ръфали месата им, но лицата били добре запазени“.

    Тези събития карат Никола Шайков още тогава да разбере, че българите от Македония носят тежък грях пред новата комунистическа власт – българи са и няма да се примирят да бъдат никакви други! Това, което не успя да направи Османската империя с тях, това което не направи Гърция или Сърбия с тях… ще бъде направено от безродните комунистически слуги на Сталин в България, под ръководството на раболепната му марионетка Георги Димитров.

    Народният съд
    На 5 февруари 1945 г. започват заседанията на „Народния съд“ в град Гоце Делчев. Съдиите са избрани от комунистическата власт с цел да разгромят непокорните българи – дейци на Организацията. И по този начин да бъде пречупена българщината в пиринска Македония. За председател на народния съд е избран Георги Шишков, от Пазарджик. За обвинител е назначен Атанас Стайков от Разлог. Стайков единствен от състава на съда се е клел за спазване принципите на Темида, тъй като е бил адвокат по професия. За него Шайков разказва:

    „По призвание – алкохолик, през цялото времетраене на процеса беше пиян, а когато взимаше думата така крещеше срещу нас, че чак слюнки хвърчаха от устата му: „Смърт за това фашистко куче!”. Много по-често обаче ни титулуваше „Михайловистко куче”, което означаваше, че „кучето” членува в Македонската организация“.

    Народните съдии са пет души: Георги Пържаров от Разлог, Георги Топалов от Белица, Филип Попов от Якоруда, Илия Гулев от Белица и Кръстьо Андонов от село Дотлия, Серско.

    За това колко брутален е бил „Народния съд“ авторът разказва следната история от процеса срещу човек на преклонна възраст Димитър Търлянов, от село Гърмен, Гоцеделчевско.

    – Ти, фашист ли си бай Димитре?

    Изправяйки се прав и гледайки Кръстю Андонов право в очите, той каза високо и ясно:

    – Да! Щом всички тук, които съдите вие са фашисти и аз съм такъв! Аз се гордея, че в този момент се намирам между тях, а не между вас! Всички, които сега съдите вие са добри и честни хора! Аз съм честен човек, целият ми живот премина в труд, помагайки на всеки нуждаещ се, никого не съм убил или ограбил, по Божите заповеди съм живял не само аз, но и семейството ми.

    В залата настъпи оживление, а съдиите свъсиха вежди, след този провокаторски отговор, и започнаха да шушукат помежду си. За да разсеят впечатлението, което направи казаното от бай Димитър в залата, неговият съселянин Иван Гулев в качеството си на съдия го запита:

    -Ти, бай Димитре, какво разбираш под думата фашист?

    – До момента на моето арестуване аз не я знаех тази дума каква е и откъде е дошла, и никога не бях я чувал. Преди да дойдете вие на власт никой на никого не викаше фашист. Но когато дойде на власт вашата партия разбрах, че аз и много други хора сме фашисти, така ни именуваха онези, които казваха за себе си, че са комунисти. Те ни се заканваха, че ще ни изтребят, биеха и псуваха на фашистка майка. Вие, откакто взехте властта, започнахте да делите хората на фашисти и комунисти, а аз след като не съм комунист – значи съм фашист. Толкова разбирате вие, толкова разбирам и аз. Според вашите разбирания фашисти са тези, които са добри стопани, не пиянстват, не крадат, не пребиват хората за нищо, не закачат чуждите жени, а работят от тъмно до тъмно. А комунистите са тия, дето не им се работи, които крадат, които пребиват имотните, за да им вземат имота, а нямат нищо, защото никога през живота си не са работили. Те са тези, които псуват, бият, пиянстват и викат, заканвайки се: „***** ** фашистите!”. Ето това разбирам аз под думата „фашист”.

    С тези думи бай Димитър си подписа присъдата, но неговото прочувствено слово предизвика такава ярост сред състава на съда, че всички започнаха да жестикулират срещу него, а пияния прокурор Стайков, след кратко колебание, изрева стандартната фраза:

    – Смърт за това Михайловистко куче!

    При такава „делова” обстановка се провеждаха заседанията на „народните” съдилища и се установяваше виновността на подсъдимите. А че виновни са всички преминали през съда, това красноречиво се доказва от издадените присъди.

    „Народният съд“ в Гоце Делчев приключва своята дейност на 15 март 1945 г. с издаването на безброй смъртни и доживотни присъди. Част от осъдените на различни срокове затвор дори не получават присъди. Няма нито един оправдан или осъден условно. Заедно с присъдите са наложени големи парични глоби: на осъдените на смърт – пет милиона лева, на тези с доживотна присъда – три милиона лева, осъдените на 15 години – два милиона лева, на 10 години – един милион лева, а на тези с петгодишна присъда – 500 000 лева. Това са цифрите за всеки осъден поотделно, съществува и една обща за всички „фашисти“ и „ванчомихайловисти“ глоба – конфискация на цялото имущество.

    Шайков разказва и за съдбата на осъдените на смърт.

    „Как и къде са избити осъдените на смърт лица от „Народен съд”, заседаващ в Гоце Делчев, с точност не можахме да установим. Всички сведения в тази книга съм събирал, докато бях в затворите из България, от очевидци и участници в тогавашните събития до месец юни 1947 година. Останалото съм допълвал като емигрант, също от хора, преминали като чудо през този ад. До нас достигаха слухове, че осъдените на смърт са избити, а след това изгорени във варницата на тогавашния помощник-милиционерски началник Никола Лулов“.

    Затвор
    Никола Шайков получава доживотна присъда от „Народния съд“. Всички осъдени на различни присъди затвор отказват да попишат дадените от властта декларации, че са македонци. По този начин коравите българи от Македония за пореден път доказват на комунистите-интернационалисти, че нищо не е в състояние да пречупи обречената им любов към Отечеството.

    На 15 юни 1947 г, Никола Шайков успява да избяга от местността Папазчаир. Минава границата с Гърция и там се предава в първото село. След редица премеждия той се прехвърля в Солун. Пътува с параход за Пирея. После за Неапол. Мести се още няколко пъти, докато пристига в Канада, и в последствие се установява в Торонто.

    Именно в Торонто Шайков пише своята автобиографична книга, която ни помага да разберем каква е съдбата на българите в Пиринско. Колко страшно е било да бъдеш българин в Македония под комунистическа власт. И как родолюбците, дейците на Организацията, хората които отстояваха българщината, бяха преследвани по-жестоко и от евреи в нацистка държава.

    Книгата на Никола Шайков, освен че осветлява репресивните методи на комунистите срещу българите, поставя на дневен ред и няколко ключови въпроса.

    Кога БСП ще се извини за най-голямото национално предателство в новата ни история – отродяването на българите в пиринска Македония? Защо нейният лидер Корнелия Нинова, вместо да размахва ръждясалия меч на социализма, не се извини за концентрационните лагери на смъртта и затворите на комунистическа България?

    Където с живота се простиха плеяда смели патриоти, платили със свободата и с цената на живота си правото да бъдеш българин в “Народна” република България.
    • Бо
      Богдан Филов, фашиста
      9 -10
      21:13, 30 яну 2019
      Малко са ги мъчели, много малко. Никаква милост към фашистката паплач. Нищо не са й направили на тая измет , щом след 45 г отново надигна глава. Следващия път ще бъдете изкоренени(изкормени) на 100%.
  • 10
    Ка
    Каменов
    18 -9
    18:25, 30 яну 2019
    Кога БСП ще се извини за най-голямото национално предателство в новата ни история – отродяването на българите в пиринска Македония? Защо нейният лидер Корнелия Нинова, вместо да размахва ръждясалия меч на социализма, не се извини за концентрационните лагери на смъртта и затворите на комунистическа България?

    Където с живота се простиха плеяда смели патриоти, платили със свободата и с цената на живота си правото да бъдеш българин в “Народна” република България.
  • 11
    Нк
    НКВД_дс
    14 -7
    18:42, 30 яну 2019
    Араклията от един въшкар стана собственик на имот и къща / еврейска/Сега деца и внуци имат като замяна 5 апартаменти в Хасково и 5 в София.Поповете да не се правят на светци,в града им знаят далавери те.
  • 12
    Дя
    Дядю Тянчю
    9 -4
    19:00, 30 яну 2019
    Грешка на Народния съд е била, че не отделил военни от политици, за които Маркс казва:
    „При достатъчна печалба капиталът става смел.

    При сигурни 10% той вече може да бъде употребен навсякъде.

    При 20% той се оживява.

    При 50% той става безумно смел.

    За 100% капиталът ПОГАЗВА С КРАКАТА СИ ВСИЧКИ ЧОВЕШКИ ЗАКОНИ.

    ПРИ 300% НЯМА ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, НА КОЕТО ТОЙ ДА НЕ СЕ РЕШИ – дори с риск да увисне на бесилката.

    Ако смутовете и кавгите носят печалба, той ще ги подбужда.“


    Да се надяваме, че новият Народен съд ще съди само мильонери - гребаджии, бесепари, депесари и други партизани..
    И седесари де.
  • 13
    Ко
    Колев
    16 -7
    19:07, 30 яну 2019
    Хасково Нет, защо търкате коментар, в който обяснявам на тъпи, потомци на овчари, престъпници и безродници, че Вапцаров е ТЕРОРИСТ и като такъв е осъден,а оставяте призиви за избиване на фашисти до девето коляно? Фашизъм в България не е имало и, ако това не го знаете, не се никакви журналисти. Не го знаете, защото сте потомци и птдръжници на червената зараза.
  • 14
    Ко
    Колев
    14 -9
    19:12, 30 яну 2019
    Вапцаров е ТЕРОРИСТ и затова е осъден на смърт. Снабдявал е терористични банди с оръжие и бомби, доставяни от СССР(Русия)
  • 15
    Ко
    Колев
    16 -7
    19:35, 30 яну 2019
    На инфектираните от червена чума да обясня: Всички престъпници, убийци, крадци, неграмотници и цялата долно пробна измет-кърлежи, смучеща българска кръв, хващат гората и се наричат партизани. За нищо не ги е бивало, освен за кражби и убийства(там им е била силата). Слизайки от балкана избиват цвета на нацията и затова в България днес живеят техните потомци... прости, зли, жестоки.
    • Ке
      Керев
      5 -10
      21:23, 30 яну 2019
      Няма абсолютно никакви доказателства, че Вапцаров... Виж коментара
    • Ко
      Колев
      10 -5
      21:42, 30 яну 2019
      Абсолютно е доказано, че Вапцаров е ТЕРОРИСТ! И в края на краищата, когато терористи като него са взривявали църкви и са избивали стотици невинни Хитлер е бил дете.
    • Ко
      Колев
      6 -5
      22:08, 30 яну 2019
      В атената няма участие, но с дейността си помага за избиването на много българи.....................................

      В края на показанията на Вапцаров има следните редове: ...Васил взе от мене 130 хиляди лева, за да ги предаде на Стареца (псевдоним на Антон Иванов - б.а.). У мен останаха 180 хиляди лева, които съм раздал по нареждане на Васил (псевдоним на Цвятко Радойнов - б.а.) на следните лица: Стоян - 15 хиляди лева, Васил (Цвятко Радойнов) - 20 000 лева, на човек от Горна Оряховица - 20 000 лева... И т.н, и т.н.
      Тези пари са били пращани от Москва през Виена в долари и преобръщани в левове в България,
  • 16
    Ке
    Кенанския Маймун
    8 -11
    20:23, 30 яну 2019
    Областния управител , герберасткото дьонме Станислав Делчев
    е завършил Математическа Гимназия "Тодор Велев"
    ... И бай Президента е завършил същата гимназия и Хеви-то Пеянков и той
    .....
    Да искам да го питам тъпия читак Станислав , кой е Тодор Вевел от село Гарваново и Кой го утрепа ???
    ....
    Анатема за всички чуми които изкривяват историята :)))
    • Ко
      Колев
      5 -4
      21:52, 30 яну 2019
      Никой не го е утрепал, сам се е убил. Всеки, който се бори със законно избрана власт, със средствата на терора, заслужава съд и присъда. Да не би Хитлер и него да е убил... 1934г? Или фашистите го убиха?
  • 17
    Дя
    Дядю Тянчю
    10 -6
    20:39, 30 яну 2019
    Сега, Колев, партизани се наричат всички, дето скачаха от партия в партия, убийци крадци, неграмотници,смучещи българска/турска, циганска/ кръв,, Не ги бива за нищо, освен за кражби..

    Дано дойде втори Народен съд.. Присъдите - с лопата по главата.. Да не харчим народни консумативи!
    • Ко
      Козарев
      9 -5
      21:28, 30 яну 2019
      Никакво трепане. Ще ги накараме ръчно да изкопат Южен поток от Варна до Москва. А Бойко ако е жив ще пропълзи през тръбата да види дали има теч.
  • 18
    Ян
    Янко Митев 1
    7 -3
    21:32, 30 яну 2019
    Фалша е черта на всеки поп.
  • 19
    Еж
    ежко
    6 -4
    21:34, 30 яну 2019
    Системата трябва да се смени тотално, а може би и конституцията, за да има някакво възмездие за бивше и сегашно упралвление. В началото на "демокрацията" има негласно споразумение на кръглата маса да не се търси цаката на предишно управляващи. И вестникарския - медиен шум се свежда до изгарянето на дребен бушон и материал за поредната кокошкарска история! Няма осъдени, няма в затвора с малки изключения!
    Не очаквайте сензации въпреки че брюксел ни натиска !

    За Вапцаров - наистина е прегрешил със закона и защото е бил подведен от червените другари. Може би е българският прототип на че ге вара с постъпки и действия граничещи на ръба на анархизма„
    Днеска Бойко даде още пари на поповете и служителите в черни дрехи, и за да си заработят увеличението ще очакваме още панахиди за щяло и нещяло!
    И отеца Никола е опитвал гастербайтерството и аргатуването по чужбина и в крайна сметка от религията "по убаво нема"!"
  • 20
    Ай
    Айсиктир
    4 -9
    21:43, 30 яну 2019
    Ежко ли си наебанежко ли си не те знам , но щом оп... Виж коментара
  • 21
    Ру
    Русофил
    5 -3
    22:21, 30 яну 2019
    Ленин говори за християнски комунизъм.Питайте отец Златко Делчев от Хасково.Поздравления и другарски поздрав отче Златко.
  • 22
    Еж
    ежко
    4 -6
    22:22, 30 яну 2019
    Айсиктир „за сведение Жана Дарк изгоря на кладата и я обявиха за светица, защото се биеше с англичаните за независимост . Вапцаров за какво се е борил за какво е живял няма смислен отговор, а и самият той до последният си миг не е бил наясно за какво ще го разстрелват, обхванат от масовата психоза по комунизма изгоря си като свещ . Историята му като поет комунист е измислена в последствие по времето на Вълко Червенков и раздухвана и изучавана при бай Тошо. Защо преди 9. септ. 44 не са му издавали стиховете, а в по-късните социлистическите години е прехвален и "изучаван" за сметка на много други по-стойностни незаслужено забравени поети от миналото ни!!!
    Айсиктир на комунистическите тумори!
    • Ай
      Айсиктир
      7 -4
      02:40, 31 яну 2019
      Тъпанар, Вапцаров си и Вапцаров. Великан в българската поезия. Не се опитвай да го омаловажиш, защото спрямо него си нищожество. Ако един поет е забраняван или забравян автоматично не означава, че е слаб.
Последни новини