От х:

Днес в x:

Днес празнуват Таня и Татяна

Денят  на Света Татяна - великомъченица, почитана в християнския свят както от православни, така и от католици се отбелязва на  12 януари. Тя е родена в семейството на богато, но боязливо и криещо вярата в Християнството римско семейство. Татяна поема пътя на целомъдрието от дете, проникната от тази вяра. Татяна била посветена за дякониса и всецяло се отдала на милосърдие и непрестанна молитва. По това време на римския трон се възкачва 16-годишният Александър Север (205-238 г.). Той имал еклектични убеждения, бил  равнодушен към вярванията на другите. В негова жертва пада Татяна. Без да гледат на знатното й положение и на нейния безукорен живот, я завели в храма на Аполон, за да принесе жертва. Девойката не само отказала да стори това, но по нейна молитва идолът се сгромолясал и се разбил на парчета.

След напразните увещания на градоначалника да се отрече от Христа, младата Татяна била многократно подлагана на най-свирепи изтезания, като дори изболи очите.
Според писанията, след всяко мъчение Бог извършвал чудо със своята изповедница - тя се явявала на другия ден излекувана.
 
В крайна сметка евойката била обезглавена. Заради големите мъчения, на които била подложена, църквата я канонизира като света великомъченица Татяна.
 
Имен ден празнуват жените с име Таня, Татяна
 

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини