От х:

Днес в x:

Новият зам.-кмет Милена Янузова: Общината може да печели от продажба на квоти за вредни емисии

Първият проект, по който вече работи новият заместник-кмет на Хасково Милена Янузова, вече е на старта. Той е все още в зародиш, но тя вече е направила първите стъпки - да разясни идеята си откъде могат да влязат свежи пари в местната хазна.

Става въпрос за прехвърлянето от Общината на удостоверения за енергийни спестявания.

С въвеждането в българското законодателство на европейската Директива за енергийна ефективност предприятията от химическата, циментовата промишеност, собствениците на т.нар. Големи горивни инсталации, каквито са ТЕЦ-вете, имат квоти за изпускането в атмосферата на вредните емисии. Една от възможностите за бизнеса, надвишил квотата си, е откупуване на надхвърленото. От друга страна общините, които са инвестирали в енергоспестяващи мерки по сгради - общинска собственост, получават удостоверения за енергийни спестявания – т.нар. “бели“ сертификати. Община Хасково има неизползвана възможност в тази посока, а на пазара има търсене, пояснява Янузова.

Месец и половина в Хасково и с десет работни дни на поста като заместник-кмет на общината. Точно толкова е изминалото време в биографията й , което я свързва с областния град. на Милена Янузова идва като юрист-експерт по енергийна ефективност на 21 ноември. Наета е като на граждански договор, за да изработи Програмата за енергийна ефективност на община Хасково за 2019 - 2024 година. Има професионален опит в тази посока - преди Хасково - в Кърджали и Исперих. Договорката е да свърши работата в Хасково за един месец. Подписва граждански договор за 3500 лева. На 21 -ви декември кметът Добри Беливанов подписва назначението й за свой заместник.

„Ако преди два месеца някой ми беше казал, че ще живея в Хасково, а още повече, че ще съм заместник-кмет на града, щяха да му се смея искрено. Когато дойдох като експерт, настаниха ме в един кабинет в общинската администрация в Хасково с идеята да свърша максимално бързо работата, вместо да звъня по телефона от София за нужните справки. В последствие разбрах, че това е кабинетът на бившия заместник-кмет Евгени Консулов и вероятно затова тръгнаха слухове, че идвам в кметството като заместник-кмет. В интервю за местна медия казах, че ако ме питат дали бих приела да съм заместник-кмет, ще отговоря „да“, разказва Янузова. При разговор, в който обсъдили тръгналите като недоразумения слухове с кмета Добри Беливанов, той също я попитал, ако все пак й предложи да му стане заместничка, дали би приела. Тя дала и пред него  положителен отговор. Така месец по-късно получила и назначението. Договорът е за месечна заплата от 1900 лева. Днес признава, че като експерт на свободна практика вади много повече пари, но заместник-кметското място приема като поредното професионално предизвикателство. Все още не е получила ресорите, за които отговаря. Наясно е, че в годината на местните избори, има твърде кратка възможност да покаже на хасковлии професионалното и човешкото си лице. “Знам, че хасковлии ще ме приемат като своя едва тогава, когато видят, че нещо реално съм свършила. Кратко е времето за това, но се надявам да успея поне да положа основите на няколко хубави идеи“, казва новият заместник-кмет. Милена Янузова е категорична, че е диалогичен човек и умее да работи в екип, но компромис с гражданската и професионалната си съвест не е готова да направи. „Нося оставката си в джоба, за мен няма значение дали трябва да е написана на бял или кариран лист, ако усетя, че някой иска от мен да направя нещо в разрез с убежденията ми - независимо дали става дума за корпоративни или политически лобита“.

Очаквайте интервю с Милена Янузова

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (23)

  • 1
    00
    001
    41 -11
    08:35, 10 яну 2019
    Поредната ГЕРБ-ерска лъжа!!!Станала заместник кмет случайно щяла да работи за благото на народа и общината!!!!!Приказки от хиляда и една нощ!!!!
  • 2
    56
    5677
    24 -14
    08:44, 10 яну 2019
    Поредния слуга на Георги Ивонов
  • 3
    Гр
    Гражданин
    37 -19
    09:03, 10 яну 2019
    Човек на ДПС, назначен с протекцията на Делян Добрев. Познайте чии интереси ще обслужва. Тази госпожа не е дошла в Хасково за заплата от 1900 лв., а за поредните далавери.Обаче времето и ще бъде кратко. Местните избори чукат на вратата и да се надяваме че повече никога няма да има ГЕРБ като мнозинство в управлението на общината, нито пък бъдещия кмет ще бъде от ГЕРБ.
    • Гр
      Гражданин 1
      17 -4
      10:19, 10 яну 2019
      На някои граждани-фенове на Бащицата им се развали 16 годишната далавера.
  • 4
    Гр
    Гражданин
    32 -1
    09:05, 10 яну 2019
    Вие да вземете да се справите с ежедневните проблеми на града , а о ставете летенето в облаците с квоти за емисии , закони на макро ниво и други глупости видяни и чути в интервюто.То ако била кадърна като юрист нямаше да се натиска за държавна служба , освен ако няма далавера, разбира се.
  • 5
    Ча
    Чарли Чаплин
    20 -1
    09:35, 10 яну 2019
    Вярвам в дядо коледааааааааааааааааа. . Атомна бомба да падне и да унищожи всички хора само един да оцелее - той ще е балама - защото - баламите никога не свършват!
  • 6
    Ла
    Лапачета
    9 0
    11:03, 10 яну 2019
    Не да привлича инвестиции в заводи, а да ги продава?
  • 7
    Ми
    Мисия невъзможна
    18 -2
    11:04, 10 яну 2019
    Наистина е смешно,госпожа...
  • 8
    Го
    гого
    18 -1
    12:38, 10 яну 2019
    Къде в Хасково драга видяхте големи енергийни инсталации???
  • 9
    Бо
    борката кереза -енженер
    17 -1
    14:01, 10 яну 2019
    Много кметски заместници много началници в тая община но само за заплати
  • 10
    Ев
    ЕВРОАТЛАНТИК
    9 -4
    14:04, 10 яну 2019
    Азащо нямаме заместник по етническите въпроси Това противоречи на европейските ценности Желаещи за тази служба винаги има например Ачо Йорданов блестящ и неповторим невероятен ******
  • 11
    Ух
    Ухапан от куче
    12 -1
    16:12, 10 яну 2019
    Може би втората и инициатива ще бъде да направи ядрена централа, ако до тогава не ни изядат кучетата на площада.
  • 12
    .лисан
    5 -7
    16:42, 10 яну 2019
    Кой да стане кмет и коя партия да спечели изборите, ако не е ГЕРБ ? Може би ДПС, БСП ? А може би най- после ще се появи възроденият десен блок ?
    • Ив
      иван
      5 0
      14:18, 13 яну 2019
      Докарайте от Италия Христо Бисеров, Михайлов си е тук, и ще го възродим тоя десен блок. Само че вече няма за крадене на корем. Остана само за герб да краде. Другите се облизват от страни.
  • 13
    Кю
    Кюмуров
    6 0
    10:11, 12 яну 2019
    Като чуя енергийна ефективност и веднага се хващам за кобура. Зелените и тези са най големите мошеници. Енергийната ефективност не се постига с покупко продажба на разни квоти за разни газове. Енергийната ефективност е реален физически процес. Това е реална технология за изгаряне, топло изолация, топло обмен, материали, икономични машини, производствени технологии. А тази госпожа, която сигурно не може и една печка да запали и един ел мотор да свърже към контакта се занимава с тази тема. Разучила е вратичките в законите и прави далаверите. Щяла да продава квоти. И като ги продаде тези квоти въздухът как ще стане по чист. Вече повече от 50% от работещите се занимават с абсолютно безполезни неща.
    • Аз
      аз
      4 -1
      14:23, 13 яну 2019
      Тая енергийна ефективност доста хора оправи, направо ги облажи. А бе, гледат ни в очите и ни лъжат като дърти ц*****. А ние се правим, че им вярваме. Тази е една обикновена гастролираща мошеничка.
  • 14
    Гн
    гнус ми е
    12 -1
    10:17, 12 яну 2019
    Физиономията говори, че тази жена е мошеничка. Далавераджийка. Отракан джамбазин. За съжаление такива като нея успяват. Такива са времената. Да си отива от където е дошла. Общината няма нужда от още 1 кърлеж.
  • 15
    Ди
    Димов
    9 0
    15:54, 12 яну 2019
    Доста балами ще помислят, че е дошла да оправя общината. Абсурд, дошла е за по голяма далавера, която й е обещана. И съответно ще дели. Това са съвременните изедници. Най напред си приемат съответните закончета, оглозгат законно дадено нещо, след това променят закона и се насочват към друга плячка. Толкова ли няма в Хасково юристи, които да се справят, та трябва тая тарикатка да идва отмайната си чак да краде и да прави далавери.
  • 16
    Ве
    Веелинов
    3 -3
    18:45, 12 яну 2019
    Който може нека да краде. Не ставайте душмани на никого. Жената само с един химикал ще направи състояние, а вие блъскайте с кирки и лопати цял живот за жълти стотинки. Това е демокрацията. Всичко е позволено.
  • 17
    Ве
    Веселинов
    6 -1
    18:47, 12 яну 2019
    Тази си мисли, че някой й вярва. Смята ни за олигрофени.
  • 18
    Не
    Недялко Бакалов
    4 -1
    18:43, 13 яну 2019
    Да си отива от където е дошла. И да не гледа много от високо, не е хванала Господ за шлифера. Хасково е на 1000+ години и няма нужда от спасители.
  • 19
    Ми
    Мичо Бъчуай
    3 -1
    19:55, 13 яну 2019
    Хора не си мислете , че някой ще си тръгне доброволно или от срам. Сопата , голямата сопа трябва да играй за да се отърве народа от кърлежите дето му смучат кръвта денонощно.
  • 20
    Xm
    xm
    2 0
    15:42, 14 яну 2019
    Голям смях
Последни новини