От х:

Днес в x:

27 °C

Питат общините за мераци да стопанисват републикански пътища, без винетки

Националното сдружение на общините /НСОРБ/ ще направи запитване до всички кметства в България дали на териториите им има участъци- част от републиканската пътна мрежа, които минават през населените места така, че за придвижването по тях гражданите ще трябва да си купят винетка. И дали те искат да ги стопанисват. Темата беше във фокуса на срещата днес между представители на НСОРБ с министър-председателя Бойко Борисов.

Казусът беше повдигната покрай случая със Северната тангента на София, която свързва районите "Надежда", "Връбница", "Нови искър", "Сердика" и "Кремиковци", и е част от републикански път.

Общините, които искат да нямат винетки по тези трасета, да си поддържат пътищата сами, е предложението на премиера Борисов. „Това предложение е логично и коректно“, коментира кметът на Димитровград, който е и заместник-председател на НСОРБ Иво Димов, след срещата на “Дондуков” 1.

Ако се окаже, че имат проблемни участъци от републиканската пътна мрежа на своя територия, чрез решение на общинския съвет, общините ще могат да поискат стопанисването им за сметка на това да няма изискване на винетни стикери на тези места. „Който е стопанин на пътя, той ще може да определя условията за движение по него. Общините обаче, ще трябва хубаво да се направят сметката, ако поискат стопанисването на републикански път, защото ще трябва да определят и бюджет за поддръжката му-за зимното почистване, за летните ремонти, а това не са никак леки пера“, коментира още Иво Димов.

Той посочи, че на територията на Димитровград има два участъка от републиканската пътна мрежа-път III-663, който е част от трасето Чирпан Симеоновград и пресича димитровградските квартали „Вулкан“, „Марийно“ и „Черноконево“. Освен това околовръстното на Димитровград е на път I-5 -Русе-Маказа. И двата участъка обаче са в рамките на града и затова не съществува казусът с винетките, посочи Иво Димов. Той обясни обаче, че за тези трасета община Димитровград има подписани споразумение с Областното пътно управление за поддръжка и ремонт.

Областният управител на Хасково Станислав Дечев също ще направи оглед на трасетата в региона. Според него проблемен участък, може да се окаже този от от града към гарата в Свиленград.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

 • 1
  На
  Наблюдател
  6 0
  15:46, 4 яну 2019
  Пътят до новите гробища трябва да бъде на общината и да не се плаща винетка. До там може да се изгради и волоалея или тротоар!
 • 2
  То
  Тодоров
  15 0
  16:30, 4 яну 2019
  Кметове на Хасково и Димитровград, ако имат стратегическа икономическа визия - ще се борят пътя между двата града - да е на общините! Господа кметове направете го и ще останете в историята!!!
 • 3
  Ба
  Бай ПЕТЪР- ЗАЛГАТА
  8 0
  17:56, 4 яну 2019
  Тодорович как мислиш Бай Добри дали може да мисли в перспектива Гербаджията Беливанов доказа че мисли от днеска за вчера едвали мисли в перспектива а за админиснтрацията му да не говорим Така че забрави за отсечката Х-ВО --Д - ГРАД дано Димов свърши някаква работа

Хороскоп за 06.08.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Денят бележи материални придобивки и лични удовлетворения за много от вас. Доверието, с което ви приемат е напълно заслужено и самочувствието ви е оправдано. Запазете добронамереността си към всички от обкръжението ви, това ще ви помогне да се концентрирате върху важните за вас дела.
06 авг 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Романтичен флирт или друго нежно чувство ще ви направи по-внимателни към интимните ви партньори. Развитията ще са във ваша полза и бързо ще получите онова, към което се стремите. Други ще са погълнати от делови задачи, но не за дълго. С прагматичен подход ще пристъпите към работа, която ще приключите в рамките на деня.
06 авг 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Очаква ви ден, изпълнен с динамика и промени. Работата ви ще бъде свързана с множество срещи, в които вие сте водещата страна. Справяте се добре с тази роля, а и има хора, които ви оказват необходимата подкрепа. Не пренебрегвайте подробностите, на които ви обръщат внимание вашите колеги. В определен момент те могат да се окажат решаващи за нещо важно.
06 авг 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Ще останете доволни от професионалните си изяви днес. Повече съсредоточеност при работа свързана с пари. Възможни са измами и допълнително внимание ще бъде от полза. За някои изгодни предложения свързани с нова работа. Денят ще носи успех за всякакъв вид сдружения. Съвместните начинания се толерират.
06 авг 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Денят ви ще е успешен. За много от вас той се свързва с добри реализации, бизнесът ще ви донесе повече вълнения, но и финансови придобивки. Приятели от чужбина ще разнообразят ежедневието на някои от вас. Очаквана среща ще ви донесе положителни емоции, за други спокойна почивка.
06 авг 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Някои от вас съвсем основателно ще отделят повече време за подготовка на предстоящо събитие. Чувствате се достатъчно уверени в себе си, за да действате по собствено усмотрение. Моментът е подходящ за конкретни стъпки, така че не се колебайте. Време е да действате. Можете да напреднете в много кратки срокове.
06 авг 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Мнозина от вас ще съсредоточат усилията си към повишаване на квалификацията си. Това ще ги направи конкурентноспособни и по-успешни в професионалната им кариера. Не се лутайте в търсене на подходящо занимание, имате ясна цел – следвайте я. Една среща ще остави следа в живота ви.
06 авг 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Денят ви предлага доста разнообразни събития. На някои от вас може да се наложи да избират между няколко еднакво изкусителни възможности. Не се колебайте твърде дълго и се възползвайте изцяло от случая. Денят бележи и желано избавление от сърдечните терзания за мнозина от вас.
06 авг 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес е добре да владеете емоциите си и да подхождате трезво към задачите си. Здравето е възможно да ви създава проблеми. Любовният ви живот е наситен с вълнуващи преживявания и интересни разговори с вашата половинка.
06 авг 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Поставяйки разбирателството с другите, като водещо начало, ще прозрете, че съдбата ви толерира и дава привилегии. Това е верния път. Обстоятелствата ще бъдат във ваша полза и ще ви дадат възможности да погледнете на проблемите си от по-различен ъгъл, и да решите бързо загадката.
06 авг 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Избягвайте всякакви спорове днес, дори да сте сигурни в правотата си. Спокойствието взима връх над всичко и днес никой няма да е в състояние да ви изнерви.Отдайте се на любимото си занимание и не се занимавайте с чужди проблеми. Ще имате възможност да наситите душата си с хубави емоции, ако разбира се това ви вълнува.
06 авг 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Овладейте емоциите си и се заемете сериозно със задачите си. Отдавате прекалено голямо значение на нечие поведение, а можете просто да го пропуснете покрай себе си. В същото време не бъдете недостъпни за човек, който ви показва добрите си чувства. Възможно е здравето ви да ви създаде грижи.
06 авг 2020
Последни новини