От х:

Днес в x:

13 °C

Питат общините за мераци да стопанисват републикански пътища, без винетки

Националното сдружение на общините /НСОРБ/ ще направи запитване до всички кметства в България дали на териториите им има участъци- част от републиканската пътна мрежа, които минават през населените места така, че за придвижването по тях гражданите ще трябва да си купят винетка. И дали те искат да ги стопанисват. Темата беше във фокуса на срещата днес между представители на НСОРБ с министър-председателя Бойко Борисов.

Казусът беше повдигната покрай случая със Северната тангента на София, която свързва районите "Надежда", "Връбница", "Нови искър", "Сердика" и "Кремиковци", и е част от републикански път.

Общините, които искат да нямат винетки по тези трасета, да си поддържат пътищата сами, е предложението на премиера Борисов. „Това предложение е логично и коректно“, коментира кметът на Димитровград, който е и заместник-председател на НСОРБ Иво Димов, след срещата на “Дондуков” 1.

Ако се окаже, че имат проблемни участъци от републиканската пътна мрежа на своя територия, чрез решение на общинския съвет, общините ще могат да поискат стопанисването им за сметка на това да няма изискване на винетни стикери на тези места. „Който е стопанин на пътя, той ще може да определя условията за движение по него. Общините обаче, ще трябва хубаво да се направят сметката, ако поискат стопанисването на републикански път, защото ще трябва да определят и бюджет за поддръжката му-за зимното почистване, за летните ремонти, а това не са никак леки пера“, коментира още Иво Димов.

Той посочи, че на територията на Димитровград има два участъка от републиканската пътна мрежа-път III-663, който е част от трасето Чирпан Симеоновград и пресича димитровградските квартали „Вулкан“, „Марийно“ и „Черноконево“. Освен това околовръстното на Димитровград е на път I-5 -Русе-Маказа. И двата участъка обаче са в рамките на града и затова не съществува казусът с винетките, посочи Иво Димов. Той обясни обаче, че за тези трасета община Димитровград има подписани споразумение с Областното пътно управление за поддръжка и ремонт.

Областният управител на Хасково Станислав Дечев също ще направи оглед на трасетата в региона. Според него проблемен участък, може да се окаже този от от града към гарата в Свиленград.

Красимира Славова

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

 • 1
  На
  Наблюдател
  5 0
  15:46, 4 яну 2019
  Пътят до новите гробища трябва да бъде на общината и да не се плаща винетка. До там може да се изгради и волоалея или тротоар!
 • 2
  То
  Тодоров
  14 0
  16:30, 4 яну 2019
  Кметове на Хасково и Димитровград, ако имат стратегическа икономическа визия - ще се борят пътя между двата града - да е на общините! Господа кметове направете го и ще останете в историята!!!
 • 3
  Ба
  Бай ПЕТЪР- ЗАЛГАТА
  7 0
  17:56, 4 яну 2019
  Тодорович как мислиш Бай Добри дали може да мисли в перспектива Гербаджията Беливанов доказа че мисли от днеска за вчера едвали мисли в перспектива а за админиснтрацията му да не говорим Така че забрави за отсечката Х-ВО --Д - ГРАД дано Димов свърши някаква работа

Още новини

Хороскоп за 08.12.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Бъдете открити в общуването си и ще постигнете договореностите, които желаете. Домашните занимания ще ви натоварят повече физически, но ще се справите. Не се отказвайте да посетите място, което ви зарежда с добра енергия, ще останете доволни и с обновени сили ще продължите напред.
08 дек 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Днес ще отделите повече внимание на семейните и лични проблеми. Може да ви натоварят повече и да се почувствате уморени, но по-важно е, че ще решите голяма част от тях. Отговорността ви е факт, с който всички се съобразяват и не ви провокират с изкушения. В служебен план ще предприемете стъпки към реорганизация на работното място.
08 дек 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Прагматично ще потърсите мнението на хора, от които бихте научили нови и полезни за вас неща и няма да съжалявате. То ще ви мотивира за реализацията на идея, а също и да разкриете творческите си способности и организаторски умения. Освободени в мислите, ще дадете простор на действията си.
08 дек 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Създайте си занимания, които ви носят настроение. Само от вас самите ще зависи добрия изход на делата ви. За това бъдете смирени, но и практични. Избягвайте рисковани начинания. Моментът не е добър за подобен род дела. Дарованията ви ще напомнят силно за себе си и ще имате интересни изяви.
08 дек 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Подхождате великодушно към грешките на другите. Въпреки, че и вие сте засегнати, запазвате доброто си отношение. Печелите симпатиите и доверието на околните. Помагате на някой да излезе от трудното положение, в което се намира в момента. Съвсем скоро той ще ви се реваншира по впечатляващ начин. Добротворчеството днес особено ви се отдава.
08 дек 2019

Хороскоп за Дева

Дева
За разлика от други вие ще сте във форма за работа, срещи и пътувания. Знаете как да организирате работата и екипа си, за да постигнете повече. Уреждане на битов въпрос също влиза в програмата ви, но все пак щадете здравето и нервите си. Любовта ще ви донесе много и хубави изживявания днес, като подготовка за утрешния ден.
08 дек 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Вълнувате се прекалено много от нещата, които се случват около вас. Това може бързо да ви изтощи както емоционално, така и физически, затова намерете време за почивка от всякакви емоции. Ще попаднете на интересна информация, която за дълго ще ангажира вниманието ви. Потърсете подходящи контакти за осъществяването на идеите, които имате.
08 дек 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не позволявайте притесняващите ви мисли да унищожат деня ви. За всичко се намира изход, стига да сме балансирани и в мир със себе си. Починете си и споделете желанието си за развлечения с любимите ви хора. Занимания с приятни неща и любовта на близките ви ще ви дадат енергия и желание да се справите с всичко.
08 дек 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Рискът, който предприемат мнозина от вас е съвсем оправдан. Оставете времето да докаже правотата ви и бъдете уверени в успеха си. Доверието, което оказвате на познат човек е точно на място и няма основания за притеснение.
08 дек 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Предпочитате да си останете у дома днес и да прекарате повече време сред семейството си. Работата по дома ще ви се стори приятна и разтоварваща. Заемате се с нещо, което не сте правили досега, но сте особено въодушевени да се научите. Поощренията на околните съдействат за успеха ви. Приятел иска услуга от вас, не му отказвайте.
08 дек 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Бъдете резервирани към хора, които ви предлагат много срещу нищо. Не влагайте пари и време в съмнителни начинания. Ако пък ще купувате три пъти помислете преди да решите. Пазете се от документна измама. Очертава се пътуване за някои. Но най-много ще ви се иска да потънете в спокойствието на своя интимен свят. Съумейте да съхраните енергията си и да не я разпилявате без нужда.
08 дек 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Денят ви предлага разнообразни възможности за прекарване на свободното време. Някои от вас вероятно ще предпочетат да оползотворят времето си с работа и естествено няма да сбъркат. Други имат намерение да се отдадат на заслужена почивка в приятна компания. Помислете как да подобрите физическата си форма, за да се почувствате по-освежени можете да поспортувате.
08 дек 2019
Последни новини