От х:

Днес в x:

6 °C

Питат общините за мераци да стопанисват републикански пътища, без винетки

Националното сдружение на общините /НСОРБ/ ще направи запитване до всички кметства в България дали на териториите им има участъци- част от републиканската пътна мрежа, които минават през населените места така, че за придвижването по тях гражданите ще трябва да си купят винетка. И дали те искат да ги стопанисват. Темата беше във фокуса на срещата днес между представители на НСОРБ с министър-председателя Бойко Борисов.

Казусът беше повдигната покрай случая със Северната тангента на София, която свързва районите "Надежда", "Връбница", "Нови искър", "Сердика" и "Кремиковци", и е част от републикански път.

Общините, които искат да нямат винетки по тези трасета, да си поддържат пътищата сами, е предложението на премиера Борисов. „Това предложение е логично и коректно“, коментира кметът на Димитровград, който е и заместник-председател на НСОРБ Иво Димов, след срещата на “Дондуков” 1.

Ако се окаже, че имат проблемни участъци от републиканската пътна мрежа на своя територия, чрез решение на общинския съвет, общините ще могат да поискат стопанисването им за сметка на това да няма изискване на винетни стикери на тези места. „Който е стопанин на пътя, той ще може да определя условията за движение по него. Общините обаче, ще трябва хубаво да се направят сметката, ако поискат стопанисването на републикански път, защото ще трябва да определят и бюджет за поддръжката му-за зимното почистване, за летните ремонти, а това не са никак леки пера“, коментира още Иво Димов.

Той посочи, че на територията на Димитровград има два участъка от републиканската пътна мрежа-път III-663, който е част от трасето Чирпан Симеоновград и пресича димитровградските квартали „Вулкан“, „Марийно“ и „Черноконево“. Освен това околовръстното на Димитровград е на път I-5 -Русе-Маказа. И двата участъка обаче са в рамките на града и затова не съществува казусът с винетките, посочи Иво Димов. Той обясни обаче, че за тези трасета община Димитровград има подписани споразумение с Областното пътно управление за поддръжка и ремонт.

Областният управител на Хасково Станислав Дечев също ще направи оглед на трасетата в региона. Според него проблемен участък, може да се окаже този от от града към гарата в Свиленград.

Красимира Славова

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

 • 1
  На
  Наблюдател
  5 0
  15:46, 4 яну 2019
  Пътят до новите гробища трябва да бъде на общината и да не се плаща винетка. До там може да се изгради и волоалея или тротоар!
 • 2
  То
  Тодоров
  14 0
  16:30, 4 яну 2019
  Кметове на Хасково и Димитровград, ако имат стратегическа икономическа визия - ще се борят пътя между двата града - да е на общините! Господа кметове направете го и ще останете в историята!!!
 • 3
  Ба
  Бай ПЕТЪР- ЗАЛГАТА
  7 0
  17:56, 4 яну 2019
  Тодорович как мислиш Бай Добри дали може да мисли в перспектива Гербаджията Беливанов доказа че мисли от днеска за вчера едвали мисли в перспектива а за админиснтрацията му да не говорим Така че забрави за отсечката Х-ВО --Д - ГРАД дано Димов свърши някаква работа

Хороскоп за 24.01.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Ще работите по идеите си, оставяйки зад себе си всичко, което не стои на дневен ред. Ще се почувствате добре и от вниманието и подкрепата на специални за вас хора. В домашна обстановка ще обсъждате семейните дела и заедно ще планирате бъдещите си планове. Денят е специален за влюбените, изненадайте приятно любимия си човек.
24 яну 2020

Хороскоп за Телец

Телец
С навременните си решения и действия ще ускорите работата си по приключване на семеен или друг важен за вас въпрос. Имате опит с подобни натоварвания, но умората няма да ви подмине. Съветите и подкрепата ви са нужни на много хора, най-вече на близките ви, за това не допускайте здравословните проблеми да ви повалят на легло, вземете мерки.
24 яну 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Търсенията ви ще ви срещнат с хора, с които предстои да развиете общ бизнес или друга делова активност. Добре ще се справите в ситуация, изискваща адекватни решения, предвид знанията и опита, който имате. Ще бъдете привлечени от нещо красиво до себе си, изпълващо ви с ведрина и спокойствие.
24 яну 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Самостоятелната ви работа и всичко, свързано с нея е на път да ви донесе очакваните придобивки. Деловите контакти ще ви позволят да напреднете в дейността си, приятелите също ще са налице, в случай, че ви потрябват. Очертава се ползотворен ден за повечето от вас. Подкрепете благотворително подета инициатива.
24 яну 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Има какво да събужда у вас недоволство, както в служебен план, така и в личните ви дела. Професионалното ви отношение към работата не винаги съвпада с представите на другите за нея и това води до разногласия. Към съпътстващите дреболии, които претендират за важност се отнасяйте по-спокойно, за да не ви създават излишно напрежение.
24 яну 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Вслушвайте се във вътрешните си усещания и няма да останете подведени. Водени от интересите си ще предприемете стъпки в тяхна защита, което включва и среща с нови партньори. Не бързайте да поставяте условия, внимателно изслушайте аргументите на другата страна и тогава вземете решение за себе си.
24 яну 2020

Хороскоп за Везни

Везни
В подкрепа на намеренията си да загърбите миналото, което ви носи тревоги, ще търсите нови източници на вдъхновение. Със силното присъствие на някой специален за вас човек ще подобрите самочувствието и настроението си. Заедно ще се чувствате добре, а защо не и нещо повече?
24 яну 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Нужни са компромиси. Към партньора си сте в позиция да изпълнявате желанията му, и то по ваша причина. Денят ще е разнообразен на събития. От вас зависи дали ще го направите интересен и приятен. Деловите проблеми ще ви потърсят за да внесете повече яснота в отношенията си.
24 яну 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Изясняване на спорни въпроси ще ви поставят в условия да вземете бързи решения. Отхвърляйки деликатната част от работата си, ще помислите за по-приятни занимания, без да пренебрегвате задълженията си. Финансовите ви дела търпят развитие, за повечето в положителна посока.
24 яну 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят ви е зареден с много напрежение, затова се опитайте да релаксирате. Спокойно посрещнете всяко предизвикателство и отвърнете с хладнокръвие и усмивка. Това ще дестабилизира отсрещната страна.
24 яну 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ако попаднете в ситуация, в която е най-добре да не вземате страна, по-добре си тръгнете. Нямате нужда от допълнителен стрес. За някои пламъчето на любовта ще заискри и ще видите, че света около вас съвсем не е лош. Отдайте се на чувствата си без да анализирате и пресмятате.
24 яну 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Имате добри намерения, но е нужно да потърсите съдействието на хора, които биха ви помогнали. Давате си сметка, че не всички са на нивото, което сте достигнали и ще срещнете трудности в разбирането на идеите ви. Някои ще посрещат гости и ще са ангажирани със семейни задължения.
24 яну 2020
Последни новини