От х:

Днес в x:

Съдът потвърди глобата на „Булсатком“ след смъртта на Миро

Районният съд в Хасково потвърди глобата на Булсатком, наложена след смъртта на работника им Мирослав Петков. 30-годишният техник във фирмата загина при изпълнение на служебните си ангажименти през юли тази година. Тогава мъжът се качил на стълб за отстраняване на авария в хасковското село Подкрепа, когато е бил поразен от ток, при което загинал на място.

След инцидента от Инспекцията по труда започнаха проверка, при която беше наложена глоба от 10 000 лева. Санкцията е за това, че не са приложени писмени инструкции за безопасна работа на производителя на използваните съставни устройства или своя вътрешна инструкция, с цел предварително информиране за избягване и предотвратяване на рисковете за живота и здравето на загиналия. Такива инструкции не са били приложени при проверката на Инспекцията по труда. Действително е представена една инструкция с наименование - Инструкция за безопасна работа при монтажни дейности, но съдия Гроздан Грозев е преценил, че тя е съставена „Про кауза“ с оглед защитната теза на жалбоподателя. „Това е така, защото видно от тази инструкция, липсва дата, на която е издадена и съответно някакъв деловоден номер“, мотивира се магистратът. Освен това инструкцията била обща, а не за конкретното устройство.

Именно заради това съдът е потвърдил наказателното постановление на Инспекцията по труда, тъй като според магистратите нарушението било доказано. Решението на първоинстанционния съд подлежи на обжалване пред Административния в Хасково.

Haskovo.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Гр
    Гражданин
    17 0
    13:03, 7 дек 2018
    Да плаща Булсатком и това е !
    Да си оправят документацията!!!
  • 2
    Ст
    Стамболиев
    21 -1
    14:21, 7 дек 2018
    Толкова ли струва животът на работника??
  • 3
    Не
    не
    12 0
    15:54, 7 дек 2018
    Това е глоба, наказание. А обезщетенвие за смъртта близките могат да си търсят отделно.
  • 4
    Ko
    Koce
    8 -1
    20:04, 7 дек 2018
    Не 10 000 а 100 000 им са малко !!!!!
Последни новини