От х:

Днес в x:

Превозвачите с месец срок за решение на транспортната схема Хасково- Минерални бани

Изображение 1 от 3

    Превозвачите от Хасково дадоха месец срок за разплитане на кашата с транспортната схема между Хасково и Минерални бани. Ако това не се случи до следващото заседание на Общинския съвет, отново ще има стачка, предупредиха от бизнеса.

    На среща при областния управител Станислав Дечев днес казусът, който се появи в края на миналата седмица и нажежи страстите между общината и бизнеса, отново беше повдигнат. Губернаторът покани на дебата представители от транспортните фирми, шефа на ДАИ и кмета на Хасково Добри Беливанов. Вместо кмета обаче на разговорите присъства заместникът му Велин Балкански.

    Недоволството е породено от новите транспортни квоти по линията Хасково-Минерални бани, които според хасковските превозвачи са в ущърб и на бизнеса, и на гражданите. В понеделник се стигна и до ефективни стачни действия и спиране на обществения транспорт заради това.

    На срещата, която се проведе днес с цел да се намери начин за излизане от ситуацията, като представители на транспортния бранш мнение изразиха Себахтин Исмаил и Красен Ангелов. „Не искаме в никакъв случай да има ситуация, като тази в петък, когато много деца не успяха да отидат на училища, а доста от хората на работа. Не искаме да засягаме интереса на гражданите, затова сега ще изчакаме реакцията на общината в Хасково и становището на областния управител и тогава ще решим какво да правим. Но оставаме в стачна готовност!“, предупреди Исмаил, който е един от най-големите превозвачи в областта и пряко засегнат от проблема. Според него обаче, неадекватните решения на кмета на Хасково трябва да бъдат спрени. „Този случая е клиничен. Ненормално е един кмет да си промени мнението на няколко пъти само в рамките на ден“, посочи собственикът на превозваческата фирма. Исмаил коментира пред областния управител, че с колегите му ще напишат официално възражение до него, с което ще поискат промяна на утвърдената преди дни схема за превозите между Хасково и курортното селище. „Това, че в Минерални бани не са правени процедури за транспортна схема от 17 години насам и нямат превозвачи, не е проблем на кмета на Хасково, нито наш. Но със сигурност кметът на Хасково трябва да защитава интересите на гражданите в своята община и на бизнеса в нея“, категоричен беше в дискусията Исмаил.

    Според него администрацията на Хасково няма капацитета да изработи адекватна процедура за транспорта и разплитането на казуса.“ Тази администрация не може да направи една процедура за избор на секретар, а какво остава да може да изработи адекватни процедури за избор на транспортни линии. Ако тази администрация успее да свърши това по правилата в мандата на този кмет, аз ще изляза гол и ще се разходя на площада!“, каза Себахтин Исмаил.

    Според община Хасково хаосът може да бъде разплетен с решение от областния управител и стопиране на процедурата за задействане на новата транспортна схема. За нея кметът Беливанов гласува миналия четвъртък в Областната транспортна комисия, но след сесията в петък и избухването за решението му от превозвачите, той промени мнението си и оспори решенията й.

    Според заместник-кмета на Хасково Велин Балкански областният управител е този, който в случая трябва да се намеси. „Сбъркали сме, да речем, но в момента нищо не можем да направим“, призна на срещата заместник-градоначалникът.

    „Предвид създаденото обществено напрежение и възраженията на областния управител той е този, който може да вземе най-правилното решение и според мен трябва да не утвърди протокола, с който бяха променени транспортните схеми на областната комисия по транспорт.", поиска Балкански. Според него квотите за транспорт между Хасково и Минерални бани трябва да се базират на допълнителна информация за пътникопотока, за часовете и маршрутното разписание.“Ние не искаме да има напрежение и не сме предали бизнеса на община Хасково. При разговорите на Областната комисия вероятно кметовете на двете общини са се мотивирали с търсенето на баланс за часовете по линията“, посочи още Велин Балкански и добави, че Хасково няма да отстъпи курсове на Минерални бани.

    Областният Дечев обаче контрира, че по този начин община Хасково прехвърля в неговото игрище изцяло топката на отговорността за създадената от нея  ситуация. Губернаторът ще търси и мнението на Транспортното министерство. Според него надали е имало подобен казус в България досега. Дечев ще иска община Хасково писмено да даде окончателното си становище за линията в 7.15 ч, която  отстъпи на Минерални бани. Областният управител смята, че въпреки че още не изчистен напълно казуса, днешната среща е крачка към решаването на проблема.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (9)

    • 1
      Тр
      Транспортна фирма
      34 -8
      17:24, 31 окт 2018
      в никоя нормална държава го няма това нещо
      бизнесмени да диктуват на кмет и областен какво да правят
      Боже боже докъде стигнахме

      областния говори за законите и правилата като обикновен спорт...
      заместник кмета реве че може и да са сгрешили...

      ако под натиск се променят правилата
      всички трябва да се запитаме срещу какво се променят?

      бизнесмени да натискат най-силните хора на Хасково?
      да им играят по свирката
      НИКЪДЕ ГО НЯМА
      • Им
        Има го...
        9 -8
        19:36, 31 окт 2018
        Навсякъде в демократичните страни стачкуват не само автобусни превозвачи, а цели авиолинии. Цели държави остават без самолетни линии.
        Що се отнася дали да се стачкува е законно е спорно. От една страна превозвачите имат договор, факта че отказват да возят е тяхна воля и вид на глас -вид "Протест" ! Доколкото "знам" полицаи, военни медици нямат право да стачкуват, но постоянно гледаме стачка след стачка.... Така че, хайде дайте по-полека с тези изказвания кой какви права и задължения има...
      • We
        weorkvpwoerkjwvpeo
        4 -2
        10:01, 1 ное 2018
        Тоя конфлик си е само в структурата на ДПС. Между Арда-тур и Искендер и има странични сили които искат отзвука да избие в общината. Това е цялата какфония.
    • 2
      Jo
      John
      15 -6
      17:37, 31 окт 2018
      я кажи за коя кадъна се скарахте!
    • 3
      Къ
      къде е прокуратурата
      5 -8
      17:39, 31 окт 2018
      Прилича на принуда по чл.269, ал. 1 от НК.
    • 4
      Io
      Iorko
      20 -18
      17:45, 31 окт 2018
      А на мен пък ми се струва, че Себахтин е прав за всичко, което казва.
    • 5
      Ед
      Един Ганьо
      13 -7
      20:23, 31 окт 2018
      Себахтин орезаната ага е сербез, щот дупесето е зад гърба му ! В една цивилизована западна държава, за такива брутални опити да се извиват ръцете на властта, посредством заплахи и ултиматуми отправени от търговец, директно щяха да вземат лиценза на превозваческата фирма, а на собственикът и да му забранят години напред да се занимава с подобен вид търговска дейност ! Себахтин ага, много си се оял и самозабравил...
    • 6
      Ке
      Кенанския Маймун
      6 -1
      03:15, 1 ное 2018
      Пуешките главички от ДПС и Свинските главички от ГРОБ
      вече пречат и на нормалните бизнесмени
      ....
      Явно раята измря или избяга и подкупите намаляват :))
    • 7
      11
      112233
      6 -8
      03:47, 1 ное 2018
      При цена на билетчето от 1лев, печалбата на Арда тур от тази линия вероятно е нещо супер минимално. Това определено е в интерес на гражданите и няма как да "извива" ръцете на никого, защото липсва елемента с финансовата изгода и облагодетелстването за чужда сметка.
      Докато от друга страна кмета на Минерални бани иска да даде линията на превозвач, при когото билета е с цена 2,50???
      Областния е областен на жителите и на двете общини и с "топка или без топка в полето" трябва да вземе решение благоприятно за гражданите, а подопечната му администрация да намери законовия начин за реализирането му.
    Последни новини