От х:

Днес в x:

М.Габриел:Намираме се в нов цифров свят, в който корпоративните гиганти стават по-могъщи от определени държави

Мария Габриел  е българският еврокомисар  по Цифрова икономика и цифрово общество.

-Г-жо Габриел, в ЕП бяха обявени намерения за наказания, които ще последват ако се установят злоупотреби с данни при политически кампании. Как ще се развият нещата в Европа?

-След 25 май имаме нов Регламент за личните данни, който е най-високият стандарт в света. Ясно казваме:защитата на личните данни на хората е ценно за нас и те не подлежат на преговаряне. От друга страна знаем, че следващите европейски избори ще се проведат в обстановка коренно различна от това, което сме виждали досега-новите технологии са навсякъде. Скандалът „Кеймбридж Аналитика” показа, че може въз основа на личните данни да се оказва влияние върху нашето възприятие за реалността и способността ни да правим информиран избор, което всъщност ни прави демократични граждани. Затова и от ЕК излязохме с предложение и ясно послание от една страна  към европейските политически партии за защита на личните данни. Всеки  гражданин трябва да знае дали неговите данни се изпращат на трета страна, която да ги обработва и да прави проучвания. Няма лошо това да се случва всъщност, но трябва да става със знанието и съгласието на гражданина. Другата важна страна в посланието за промяна е прозрачността- за политическата реклама и за политическото съдържание. И ако това не се случи, отправяме много ясен сигнал: глобата ще бъде 5 % от годишния доход на съответната европейска партия и невъзможност тя да кандидатства за финансиране в годината, в която следва налагенето на санкцията. Това е, което искаме да отпавим като послание: защита на личните данни на хората и възможност за борба с дезинформацията онлайн, за да могат хората да правят своя информиран избор и да знаят фактите такива, каквито са.

-Кога това ще се случи реално?

-Ние сме готови веднага да действаме създадената координационна система, която предлага националните изборни органи да си сътрудничат тясно с органите за защита на личните данни, да заработят веднага. По този въпрос е предвидена среща в началото на  2019 година.

-А как ще бъде синхронизирано взаимодействието и как ще се констатира конкретната отговорност при евентуални злоупотреби?

-Въпросите, които повдигате са резонни, но това е предстоящ процес на изчистване на въпроса. ЕК дава предложението, но и ЕП и ЕС трябва да дадат своята позиции. ЕК ясно заявяваме:намираме се в нов цифров свят, в който гигантите стават по-могъщи от определени държави. Давам и пример: от май 2018 година котирането на борсата на четирите най-големи-Амазон, Гугъл, Фейсбук и Епъл е 3,7 млрд.-това е повече от БВП продукт на Германия. Те са незаобиколима врата към достъпа на информация. Затова ЕК с много ясно прецизирани мерки цели едно възстановяване на справедливостта, на равновесието и търсене на  ясна отговорност и прозрачност. Това е, което ние целим и с предложението за изборите, и с това за борбата с терористичното съдържание онлайн, със създаването на киберцентровете, авторските права, новата директива за аудио-визуалните услуги.

Не искаме по никакъв начин да спираме развитието на даден бизнес модел. Нека социалните медии, нека платформите да запазят тази способност да иновират и създават продукти, услуги и работни места, но има място и за отговорности, прозрачност и за мен те не са в противоречие с развитието на икономиката и услугите.

Въпросите зададе: Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (12)

  • 1
    Вя
    Вярвам, яко вярвам
    29 -1
    11:47, 7 окт 2018
    Защитата на личните данни включва само една реплика "Съгласен ли сте?", на която няма отрицателен отговор и всичко приключва. Поредното европейско балонче, което разни екзалтирани моменца, разнасят по Европа като семена от глухарче.
    • Ил
      Илиян Василев--Адвокат
      11 0
      21:03, 7 окт 2018
      Когато преди час и нещо писах за насилието над жените, нямах представа, че истината е много по-жестока, непосредствена, брутална, дори апокалиптична. Убиха, изнасилиха, удушиха едно младо момиче – журналист Виктория Маринова.

      Забележете убийството е станало вчера по обяд, сигналът е подаден в 14 часа, а чак днес пускат информация, очевидно загрижни за обяснението и публичния гняв!?! Цял ден разлика.

      Вижте от кога са първите съобщения днес след 11 часа. Трябваше да знаем, че разкритията около Джи Пи Гейт/Ге Пи Гейт и изобщо всяка журналистика, която бърка в калта на властта рано или късно ще бъде застигната от съдбата на руските журналисти, които загубиха живота си по нареждане на Путин.

      Именно в деня на убийството на Политковская става това убийство – посланието трудно може да бъде по-ясно.

      Този път няма да сдържам гнева си и призовавам всички, на които им е останало поне малко чувство за справедливост, за почтеност да излязат, да протестират и да свалят – прокуратура, власт, всичката тази измет, да „възстанат“. Не допускайте да ви залъгват с приспивни песни – почакайте избори, демокрацията трябва да говори. У нас демокрация няма, има авторитарен режим и изборите не решават абсолютно нищо.

      Не се съмнявайте, ще приложат всички трикове за да опитомят гнева и отложат разплата. Ще изкарат убийството и изнасилването битова драма, ще си поръчат поредния клошар виновник или любовник. Че няма нищо общо с работата и последния и репортаж !? – на такъв ранен етап те вече знаят какво не е?!?.

      Истината и отговорите са в този клип. Техническият извършител може да бъде всеки.

      Не се вързвайте на клетвите на Борисов, на Цацаров – че този път ще бъде по-различно и ще разкрият убийството. Защото те се хранят от закрила на гранд корупцията, която убива и плаща на килъри.

      Знаех, че алтернативните медийни канали няма да бъдат приети леко от властта, която вижда че контролът върху централните медии не дава контрол върху съзнанието. Но НИКОГА не съм си представял, че ще минат толкова бързо към убийства.

      Време е за сопи. Търпението приключи.

      Помните ли как дойде Борисов на власт – с много убийства в ъндерграунда, които бяха плод на интриги, защото никой не влезе в затвора. Говореше се, че има отряд килъри под контрола на службите, който върши мръсната работа. Колко му е да предложиш на престъпник сделка – да му опростиш или смекчиш присъда срещу „услуга“.

      С тези хора на власт диалог не може да има – уродливостта в тяхното поведение и манталитет не дават никакъв шанс да намерим за какво да се хванем за да оправдаем липсата си на радикалност днес и сега.

      Тази полиция и тази прокуратура нито могат да защитават, нито могат да разкриват каквото и да било, защото служат не на народа, а на олигархичната власт.

      Майната ви, господа управляващи.

      За това казах, че след като властта мина всякакви предели на арогантността си при обогатяване, ще премине и към премахване на опонентите си.

      Ако има журналисти в медиите да не се съобразяват с началниците си, а да търсят хората, които не показват на екраните си.

      Днес беше Виктория, утре може да бъде вашата дъщеря или син, може да бъде всеки от нас.

      Има два адреса на гнева – прокуратурата и Министерски съвет. Всичко друго е производно.

      Илиян Василев
    • По
      Порчо
      9 0
      21:18, 7 окт 2018
      Прав сте. Те не могат да защитят достойнството, собствеността и живота на нормалните и честните хора, а тръгнали личните данни да защитават.
  • 2
    Ке
    Кенанския Маймун
    14 -2
    12:23, 7 окт 2018
    Обичам Боци , Аллах и Дюнер кебап
    ...
    Аллелуя майко Форукмоска и ти Свети Суджук !
  • 3
    Di
    Dimmu
    20 0
    13:35, 7 окт 2018
    Вижте я добре тая, и си правете изводи: https://bivol.bg/gabriel-zavodproekt-3.html
    • Ут
      уточнение
      20 -1
      13:54, 7 окт 2018
      Ползвала е за 400 лв наем жилище от 120 квадрата в София.
  • 4
    Ут
    уточнение
    10 -2
    13:46, 7 окт 2018
    Давам и пример: от май 2018 година котирането на борсата на четирите най-големи-Амазон, Гугъл, Фейсбук и Епъл е 3,7 млрд.---------------------НЕ СА ЛИ ТРИЛИОНИ ? Смотани журналя.
  • 5
    Ут
    уточнение
    28 -1
    13:59, 7 окт 2018
    ЕС е пълен балон. Някаква си шунда от булгаристан ще управлява тоя процес. Ужас, ужас. Следващият път да назначат Делян Добрев да управлява цялата евро енергетика, макар че не различава Волт от Ват и кило Ват час.
  • 6
    Ма
    мастикаджия
    22 0
    16:22, 7 окт 2018
    Господи,как е възможно най грозните ,нахалните и тъпите да ни представляват по света?Тая дори не е сигурна, че е българка!Куневица загроби АЕЦ-а,Захариева подписа истамбулската конвенция.Тая патка ще ни запали отвякъде.Загинахме си ,братя!
  • 7
    По
    Порчо
    14 -2
    20:51, 7 окт 2018
    Какво ни занимавате с разни кифли и кухи лейки, тиквени калинки? Не виждате ли, че не може да раздели на две магарета сламата по дигитален път? Най-изостаналата държава в Европа се напънала и родила еврокомисар по една толкова водеща и изискваща компетентност област.
    • Di
      Dimmu
      5 0
      06:50, 8 окт 2018
      Нееее! Най - напредналата мафия в ЕС родила нещото на снимката.
  • 8
    Де
    Делян Добрев
    10 -1
    08:39, 8 окт 2018
    Не Габриелке, намираме се в свят , в който роднини и любовници заемат високо платени държавни длъжности. ...
Последни новини