От х:

Днес в x:

Предупреждават хората в Хасковско да си колят свинете, преди да е връхлетяла африканската чума

Селски кметове в областта са получили писма от земеделските служби да предупредят хората с дворни прасета за африканската чума по свинете, която бе открита и в България. Такава вече бе потвърдена в провадийското село Тутраканци, където бяха унищожени над 80 животни.

Според селски управник от региона се дава заповед прасетата да бъдат заклани, защото при евентуално заболяване държавата ще ги евтаназира, а прасетата в задния двор, които по правило не са регистрирани, не подлежат на обезщетение.

“Как може да карат хората да си колят животните по никое време? Та ние сме на 300 километра от огнището на заразата”, възмущават се стопани от хасковските села.

Шефът на областната служба “Земеделие” Венелин Асенов обясни за Haskovo.net, че става дума за информационна кампания и в никакъв случай за заповед. “Могат да заколят животните, ако желаят. Писмата са информативни и само се обяснява на хората каква е опасността. Трябва да бъдат внимателни и при поява на огнище в близост до региона, да предприемат мерки”, обясни той.

Агенцията за безопасност на храните също започна информационна кампания. “Заболяването не засяга хората. Месото от заразени животни е безвредно при термична обработка, защото унищожава вируса”, обясняват от БАБХ.

Заразеното месо обаче е потенциално опасно за разпространение на болестта, затова указанията са при откриване на болни животни то също да се унищожава.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (11)

  • 1
    Ку
    куку
    34 -3
    18:18, 4 сеп 2018
    Я си разрушете къщите щото следващите месеци може да има пожар и като не сте застраховани няма да получите нищо! Баси простотията. Това е върхъ на "професионализма" в тази агенция! Изколете си сами животните за да не ни създавате работа.
  • 2
    Ми
    митю клявката
    38 -3
    18:57, 4 сеп 2018
    Предупреждавам:
    1.да се евтанизират герберастите/ до девето коляно/;
    2.да се изгорят!!!щото ако ги загробим ще вампирясат и пак ще ни тормозят!!!
  • 3
    Ba
    bahmamamu
    47 -2
    18:58, 4 сеп 2018
    Вчера козите , днес прасета утре патки и кокошки .Другия ден хората щото не играят по свирката на разни олигофрени които си мислят че управляват нещо , а всъщност лижат брюкселски мазни задници и правят каквото им се каже.После народа ще яде пълно с ГМО месо внос от незнам си къде щото се унущожава по безхаберен начин всичко произведено в България. Просто тия хора се чудя каква семенна течност ги е сътворила
    • Кр
      Крум
      0 -1
      21:04, 5 сеп 2018
      Заченати са ******
  • 4
    Ma
    Malele
    7 -7
    21:10, 4 сеп 2018
    Що за новина. Един анонимен кмет и потърсили Агенцията. Това е „професионализъм”. Без думиe
  • 5
    Що
    що бе бате
    23 -1
    21:59, 4 сеп 2018
    Да купуваме месото от ЕС или от Америка, ето това е целта !!! Търсят си пазар и нашите управници на всичко са готови, само и само да ни потупват по рамото !
  • 6
    Ке
    Кенанския Маймун
    13 -3
    23:06, 4 сеп 2018
    Бахти фашистите - посегнаха на най милото на хората ....
    ...
    щото при нас в Америка заради руските санкции залежават 500 000 свинско по фризерите и американските фермери фалират ... А така за Коледа ще ядете американско свинско вкарано в България от партия Гроб :))
  • 7
    Ми
    митю клявката
    17 -3
    23:47, 4 сеп 2018
    Целия град трепери ...от герберастки вирус!!ъ
  • 8
    Пр
    Просто Бизнес
    17 -1
    07:56, 5 сеп 2018
    Някои някъде има замразено месо и си търси пазар и ето ти пазар Българския.........И защо българския? Защото седим,търпим и нищо не правим за да ги изметем тези хрантутници от депутатските и министерски те им столове.
  • 9
    Ма
    мастикаджия
    8 0
    09:38, 5 сеп 2018
    Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
  • 10
    Ей така навремето набързо ликвидирахме ТКЗС тата по идея на ФИЛ КОЛИНС адвоката и Бат Желю философа от Веселиново Доколкото зном Бай Добри беливанката не яде ни свинско ни агнешко и козе даже и пилешко Много е силен на захарните изделия Поздлав на Царевополянци
Последни новини