От х:

Днес в x:

Дългият сън крие опасности за сърцето

Сънят неименуемо притежава сериозни положителните ефекти за човешкото здраве. Организмът се възстановява по време на сън, премахва метаболитните отпадъци, натрупали се по време на периодите на активност, подобрява своята памет и поддържа когнитивните си способности. Не на последно място – сънят е съществен за функционирането на сърцето.

Разбира се, необходимостта от сън зависи както от възрастта, така и от отделния човек. Използвайки обаче данни от повече от един милион възрастни души, учени установиха, че съществуват някои граници, извън които оптималното сърдечно здраве е застрашено. До момента повечето изследвания са фокусирани върху лишаването от сън, но доклад, представен по време на Европейския кардиологичен конгрес в Мюнхен, Германия, ни информира, че дългите часове, прекарани в леглото, следва също да се избягват.

Авторите от Центъра за сърдечна хирургия "Онасис" в Атина споделят, че хората, които спят по-малко от шест часа на нощ или повече от осем часа, са изложени на повишен риск от коронарна артериална болест или инсулт. Ако трябва да говорим в проценти, по-големият риск касае онези от нас, които са предразположени към по-дълги часове на сън. Спящите, които надхвърлят границата между 6 и 8 часа, са застрашени от 33% по-голям риск, в сравнение с тези, които дори не я достигат – при тях опасността е около 11% по-висока.

На изследователите ще са им нужни допълнителни усилия, за да идентифицират конкретните причини зад предоставените статистики, но за момента знаем, че сънят оказва влияние върху биологични процеси като метаболизма на глюкозата, кръвното налягане и възпалителните процеси - всички от които играят роля при сърдечносъдовите проблеми.

Изследването не трябва да притеснява хората, които от време на време претърпяват по някоя безсънна нощ или пък си позволяват да спят до обяд през уикендите. Ако подобни състояния обаче са въпрос на систематични прояви, авторите напомнят, че човек трябва да се обърне към своя лекар.

 

Източник: http://puls.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини