От х:

Днес в x:

Хасковлийка създаде керамичен кошер, който спасява пчелите и увеличава добива

    Керамичен кошер, специално разработен от великотърновска фирма, спасява живота на пчелите и увеличава добива. Изобретението е на бившия Институт за керамично и пътно машиностроене, купен преди години от хасковлийката Тодорка Лепкова, която от много години живее в старопрестолния град. Нейната фирма започва да търси приложение на керамиката извън строителството още през 2012 година, а керамичният кошер е разработка на екип от млади хора, сред които и нейната дъщеря.

    “Започнахме да търсим екологично решение на световния проблем с измирането на пчелите и разработихме няколко модела глинени кошери”, разказа за Haskovo.net Лепкова. Днес тя бе в Черноочене, където в пчелина на Юсеин Мехмед от 5 години има керамичен кошер. Юсеин се занимава с ресторантьорство, но има и пчелин със 120 кошера. Един от тях е от специалната разработка на великотърновската фирма.

    “Добивът на мед е с около 30 процента повече. В дървените кошери има много влага, която е истински убиец за пчелите. В керамичния няма влага и рамките са запълнени изцяло с мед, а не както при обикновените кошери – само в средата, а по краищата няма нищо”, обясни пчеларят.

    “Изумих се като чух, че от пчелите в керамичния кошер се изкарва с 30 на сто повече мед от обикновения”, признава Лепкова. Тя обясни, че търсенията на екипа са били в посока спасяването на пчелните семейства, не толкова за добива.

    “Най-големият враг на пчелите са отровните препарати, използвани в земеделието. Роякът, разбира се, няма как да бъде предпазен от тях, но майката стои в кошера и възпроизвежда семейството. Освен това пчелите от този кошер не боледуват като останалите. Това отново се дължи на липсата на влага, от която се развиват различни бактерии и гъбички”, обяснява пчеларят.

    Стените на керамичния кошер са със стандартна дебелина, но са кухи. “Това осигурява допълнителна изолация”, допълва го Лепкова. Тя разказва, че глиненият кошер няма нужда да се боядисва, защото пчелите го разпознават. “При облъчването с инфрачервена светлина установихме, че кошерът излъчва някакво бяло сияние и ориентира рояка”, разказва тя. “Стандартните дървени кошери обикновено се боядисват в синьо или жълто, точно за да ориентират пчелите”, обяснява Юсеин.

    Той е много доволен от 5-годишния си експеримент с глинения кошер. “Те са на практика вечни. Дървените кошери издържат 5-6 години, максимум 8, и то ако полагаш системни грижи – редовно боядисване и обгаряне. От горелката обаче дървеният кошер обгаря и се поврежда. На глинения му няма нищо”, разказва той.

    Другият голям враг на пчелите са излъчванията от ретранслаторите. “Керамиката обаче предпазва пчелното семейство в кошера от тези вредни лъчения”, твърди Тодорка Лепкова.

    Тя е патентовала изобретението и възнамерява да кандидатства за финансиране по европейска програма за иновации. “Ние всъщност произвеждаме машините, даваме технологията, а със самото производство ще се занимават тухларните фабрики като алтернатива на строителните материали”, обяснява Лепкова.

    “Цената на керамичния кошер е 140 лева. За сравнение стандартният дървен е около 120 лева. А предимствата му са големи”, признава Юсеин Мехмед. Лепкова пък го допълва, че тази цена е за експериментален модел и при серийно производство със сигурност ще намалее.

    Фирмата на Тодорка Лепкова е произвела 18 експериментални керамични кошера от този модел, които са в различни части на страната.

    Тодор Кръшков

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (12)

    • 1
      Бр
      БРАВО
      38 -14
      13:35, 29 авг 2018
      Добра реклама поздравления!
      • 00
        001
        27 -14
        14:46, 29 авг 2018
        Явно не си пчелар и не можеш да оцениш новите кошери!!!!Само глупости мислиш -елементарни хора елементарно мислене!!!!!!
    • 2
      Ст
      стойчо-ПИМ
      19 -5
      13:58, 29 авг 2018
      от къде мога да си купя от тея кошери.
      • То
        Тодорка Лепкова
        15 -6
        14:33, 29 авг 2018
        Моля пишете на електронната поща на фирмата : rosbul@abv.bg
    • 3
      Бр
      Браво
      31 -8
      15:37, 29 авг 2018
      До 001,да не съм пчелар ,елементарен съм и първичен дори в милсленето си но нямам намерение нито пък желание господин 001 да влизам в полемика и спорове с вас оценявам това че някои прави и мисли иновативни неща не зависимо в коя област от живота дали ще е икономика ,животновътство,пчеларство и други.и също така мисля че няма нищо лошо в това някои да прави реклама на нещо иновативно и ново. За това господин 001 съм отбелязъл,че е добра реклама и съм поздравил сайта понеже съм елементарен човек и не можах да измисля нещо по сложно за вас че като го прочете да можете да разберете какво всъщност съм изкал да изразя с написания по горе от мен пост.Това е което искам да ви кажа само господин 001 и повече няма да ви отговарям понеже съм елементарен човек а вие сте добре сложен.поздрав
      • Ва
        Василев
        5 -2
        22:25, 29 авг 2018
        " не зависимо " или независимо г- н Браво?Нищо против коментара, не разбирам от тази наука.Да пчеларството си е своего рода наука.
    • 4
      Пч
      пчелар
      8 -11
      22:05, 29 авг 2018
      некачествени кошери,които въпросната госпожа ,се опитва да наложи повече от 10 години,неуспешно.а обясненията относно качествата им са смехотворни
      • То
        Тодорка Лепкова
        12 -3
        23:50, 29 авг 2018
        Патентът за керамичния кошер е от 2014 година, а за да изказвате мнение за точно този модел, следва и да сте го ползвали и изпитали. Практиката вече доказва това, което пише тук! През 2024 г. , на 10 годишния юбилей лично ви каня да присъствате!
    • 5
      Н.
      Н. Узунов
      2 0
      14:24, 30 авг 2018
      Пчеларите са бетер всички останали българи по отношение на личното мнение! Затова само БЗНС-тата са повече от пчеларските съюзи и организации. В този смисъл, ако няма достатъчно убедителни доказателства за по-добрите качества на този тип кошери ще има безброй тъпи коментари. Съветът ми е, ако ще има и други подобни статии в бъдеще... освен твърдения относно качествата на кошера, да има и доказателства.
    • 6
      Бо
      БОГОМИЛ АВРАМОВ
      8 0
      19:53, 30 авг 2018
      Искрени поздравления!?! В старинни времена медът се е съхранявал именно в глинени делви.
    • 7
      Ба
      Бай Ганьо
      5 -2
      23:24, 30 авг 2018
      Ми то в старинни времена освен глинени други делви нямаше. Даже пластмасови делви нямаше, и мобифони нямаше. Искренни поздравления.
    • 8
      То
      Тодорка Лепкова
      2 -1
      22:52, 31 авг 2018
      Затова днес произвеждаме керамичните кошери с механизирано оборудване и автоматизирани машини ....
    Последни новини