От х:

Днес в x:

Осветиха първото грозде в Хасковските църкви на Преображениe

Изображение 1 от 5
    Първото грозде беше осветено по традиция днес на Преображениe Господне в Хасковските храмове. В църквите  „Успение на Св. Богородица и  „Св.Арх.Михаил“ миряните донесоха сутринта зрелите салкъми, които бяха осветени след литургията. Традицията повелява именно на този ден да се откъсне първото узряло грозде, което се носи в църквата, за да бъде осветено. Гроздето е плодът, от който се прави виното, символизиращо кръвта на Христос.
    Преображение Господне е един от дванайсетте големи, които тържествено се отбелязват още от първите векове на християнската Църква.  
    За вярващите християни на 6-ти август е едно от знаменателните евангелски събития от земния път на Спасителя - явяването Му в небесната слава пред неговите ученици Петър, Йоан и Яков. Преображение носи божествена промяна, надежда, възраждане на духа.
    Според народните традиции, с идването на празника небето се отваря и откликва на съкровените стремежи на хората. Смята се, че на този ден природата, която досега е била подвластна на лятото, се преобразява и се обръща към зимата, затова старите хора казвали: На Преображение Слънцето обръща гръб на лятото. Оттук насетне нощите ще стават студени, а водите на изворите и реките започват да  изстиват, щъркелите започват да се събират на ята за пътя си на юг.
    В някои части от страната магическата сила на този ден се използва за изпълнението на различни  лечебно-обредни практики, в които основна роля играят слънцето и неговият земен имитатор – слънчогледът.
    В района на Берковица нощта срещу празника се използва за правене на любовни магии, като влюбеният трябва три пъти да обиколи стъблото на  слънчогледа, като нарича избраникът му  да не може без него. 
    После, спазвайки пълно мълчание и без да се обръща назад, трябва да се облече и да се прибере у дома, като си легне веднага. На сутринта, преди изгрева на слънцето, ритуалът продължава с преливането на вода през дупката на пробита слънчогледова пита.
    Не случайно в много краища на страната именно на Преображение в миналото момите и ергените са уговаряли годежи и женитби.
     
     Haskovo.net

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини