От х:

Днес в x:

Спасиха 13 бедстващи деца в Гложене

Пожарникари са спасили 13 деца, бедстващи във вила в Гложене заради проливните дъждове в страната. В Община Тетевен, област Ловеч, обявеното бедствено положение остава в сила.

"Имаше 13 бедстващи деца, които бяха в една вила в село Гложене. С помощта на екипите на пожарната тези деца са извадени от вилата и са в безопасност", посочи пред NOVA кметът на Тетевен.

По думите на кмета в Гложене също така е залята пречиствателната станция заради придошлата река.

В село Градежница, където положението беше определено като най-тежко, са отводнени всички къщи, които бяха залети. "Днес продължаваме с работата с тежка техника за отклоняване на водата в руслото на реката, за да може тези улици да бъдат отводнени напълно", каза още Младена Бояджиева.

Кметицата информира и за проблеми в три махали в село Глогово, които бяха откъснати от селото заради скъсването на два моста. "Там може да се стигне само с коне и пеша. Днес ще предприемем спешни мерки за възстановяването на тези мостове", добави още кметът на Тетевен.

Стана ясно и че Комисия ще оцени щетите, причинени от наводнението.

При проливните валежи от 23 и 24 юли в тетевенските села Градежница и Глогово се изсипаха 100 литра на квадратен метър дъжд. В цялата община Тетевен беше обявено бедствено положение. Мъж загина при инцидент под връх Червен край Тетевен. Десетки къщи бяха наводнени.

Най-пострадалото от наводненията населено място е село Градежница, където една от улиците - улица "Люляк", буквално е приличала на река.

Министерството на околната среда и водите предупреди, че се очаква повишение на речните нива във връзка с прогнозата на НИМХ - БАН.

Очакват се интензивни валежи с количества 20-40 л/кв.м, на места до 60-80 л/кв.м., гръмотевични бури и локални градушки. Въведено е предупреждение за опасни метеорологични явления в 25 области от страната - за 24 юли и през следващите 3 дни.

"Цяла нощ не спря да вали. Проблемите тази нощ бяха основно в село Черни вит, където имаше временно затваряне на пътя. Достъпът до село Черни вит беше спрян поради излизане на реката върху пътя. Освен това има и едно голямо свлачище. Екипите се бориха цяла нощ. Пътят в момента е отворен, но работата там ще продължи. Друг проблем, който имаше беше излизане на реката в квартал "Платена" в Тетевен, където с временни диги от чували с пясък, както и от инертен материал реката беше спряна", заяви още кметицата на Тетевен.

Жител на село Градежница заяви, че подобни наводнения далеч не се случват за първи път. По думите му реката залива къщата му за трети път от 2000 г. насам.

Източник: novanews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини