От х:

Днес в x:

Издирват бивша съдийка, обвинена в пране на 1,4 млн. евро

Бившата съдийка от Софийския градски съд (СГС) Мария Иванова е обявена за издирване. Тя е обвинена в пране на 1,4 млн. евро и в началото на юли беше арестувана заедно с приятеля ѝ Владимир Бронфенбренер.

След това съдия Стефан Милев от Софийския градски съд пусна и двамата от ареста, но апелативните магистрати наредиха Иванова отново да бъде задържана. Разследващите обаче не са я открили на адреса ѝ и тя е обявена за издирване, съобщи "Капитал".

Иванова е обвинена, че с Бронфенбренер са прали пари от извършени измами във Франция. Схемата включвала регистрация на "кухи" фирми на нискообразовани граждани, по чиито сметки идвали парите от Франция, а след това сумите били прехвърляни или теглени на каса и предавани на Иванова.

Градският съд пусна Иванова срещу най-леката мярка за неотклонение - "попдписка", след като прецени, че доказателствата срещу бившата съдийка са оскъдни и в "пределно ниска степен" обосновават предположението, че е извършила престъплението. Апелативният съд обаче отмени определението и сподели напълно аргументите на прокуратурата, че при първоначалното задържане, водещ мотив е обществената опасност на деянието. Според САС тази опасност е налице, защото схемата е действала повече от година, била е усложнена, а Иванова участвала упорито и последователно, използвайки професионалните си умения на юрист.

Според апелативните съдии Иванова със сигурност поне е подозирала, че постъпващите по сметките пари са от престъпна дейност. Градският съд обаче беше приел, че щом няма повече информация за воденото във Франция разследване за измама, нямало как да се твърди, че Иванова е знаела за престъпния произход на парите.

В определението на САС се казваше още, че има опасност бившата съдийка да се укрие, ако е на свобода. По делото има данни, че свидетел е теглил крупни суми от сметките на една от фирмите, които след това предал на Иванова. Затова САС прие, че тя може да използва парите, за да се укрие.

На свобода без мярка за неотклонение остана и приятелят на Иванова. Според обвинението, израелският гражданин Владимир Бронфенбренер помагал на бившата съдийка, но и двете съдебни инстанции не видяха достатъчно доказателства за това.

Мария Иванова беше окончателно уволнена от СГС през март, но съдебната сага се проточи 7 години. До уволнението ѝ се стигна след проверка на Инспектората към ВСС, който констатира множество нарушения в работата ѝ.

Източник: capital

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    24
    24160
    0 0
    11:42, 25 сеп 2018
    Да бяхте и сложили една снимка на тая , като се издирва.
Последни новини