От х:

Днес в x:

40 кучета избити и пъхнати в контейнер, двама австрийски еколози в полицията

40 трупа на убити кучета, някои от които вече разложени, извадиха от контейнер за боклук в хасковския зоопарк представители на австрийска природозащитна организация. Потресените европейци се свързали с д-р Светлана Петрова, отговорник на кучешкия изолатор в Димитровград, която пристигна на място,за да се увери с очите си в думите на австрийците.



Сред труповете на животните има и на няколкомесечни кутрета. Животните са били убити с евтаназин и Т61 – изключително силна отрова, подобна на кураре, обясни д-р Петрова (на горната снимка). Полупразните флакони с препаратите също бяха изхвърлени в контейнера. Според нея кучетата са били умъртвявани в продължение на десетина дни, съдийки по степента на разложение на някои от телата.

Междувременно шефът на зоопарка д-р Ясен Стайков се обадил в полицията, че австрийците са счупили стъкла на помещението с маймуните. Отвътре се дочуваше кучешки лай, увери се репортер на Haskovo.net. Двама от европейците бяха отведени в хасковското районно управление и задържани, казаха сънародниците им.



Тук се вършат ужасни престъпления, потресени бяха австрийците. Те допълниха, че очевидно няма смисъл да се обаждат в полицията, която също върши престъпления. Но добавиха, че ще направят достояние на целия цивилизован свят варварството, което са видели в Хасково.



Само преди месец Общинския съвет в Хасково прие стратегия за ограничаване на популацията на бездомните кучета. В нея на думи се изпълняват императивите на Закона за защита на животните, който категорично забранява убийството на кучета, с изключение на доказано агресивни животни.

По думите на д-р Петрова варварското умъртвяване на кучетата се прави за пари. Тя обясни, че за изолатора в Димитровград месечно общината отделя около 1800 лева за храна, препарати и лекарства на животните и предположи, че сумата за Хасково е в пъти по-голяма. Избивайки кучатата, някой прибира парите, категорична бе д-р Петрова.
Б. а. След публикуването на този материал се обади говорителката на МВР Хасково Нина Николова и уточни, че двамата австрийци не са били задържани. Те наистина били отведени в РПУ-то, но представителят на районна прокуратура отказал да одобри задържането им. Двамата чужденци писали жалба срещу безчовечното отношение към животните и по-късно били освободени.
Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини