От х:

Днес в x:

16 °C

Кърлежите атакуват! 20 със съмнение за лаймска болест в Хасковско

20 са случаите на съмнение за лаймска болест в Хасковски регион от началото на годината досега. От тях 4 са лабораторно потвърдени, има и 4 случая на марсилска треска, като два 2 са лабораторно потвърден и 2 са вероятни, сочат данните, които обобщи по искане на на Haskovo.net Регионалната здравна инспекция в Хасково.

Статистиката показва, че през 2017г. има регистриран и болен с Кримска-Конго хеморагична треска. Девет са били болните от лаймска болест.

Има регистрирани и 28 са случая на марсилска треска, като от тях 4 са лабораторно потвърдени и 24 са вероятни.

В момента е и най-опасният период през годината за развитието на кърлежите, което може да нарасне до епидемиологична степен, казват специалистите. Затова здравните инспектори припомнят отново основните правила за превенция, както и как да реагираме, ако все пак, станем жертва на кръвопийците.

Основната стъпка за предпазване е след разходка или работа в градината да се проверяваме за впити кърлежи себе си и домашните любимци. Ако открием гадина по себе си, трябва да потърсим максимално бързо вариант за отстраняването му, по възможност от медицинско лице.

5-10 дни до месец след ухапването от кърлежа може да се появи зачервяване с диаметър поне 4-5 см , затова трябва да се наблюдава. Това място нараства бързо и няма сърбеж. Възможна е обаче появата на температура до 38 градуса, увеличени лимфни възли в областта на ухапването и общи грипоподобни оплаквания. Това са симптомите на ранна Лаймска болест, предупреждават здравните власти. През миналата година в Хасковска област девет души са били болните от лаймска болест.

Антибиотична профилактика след ухапване от кърлежи не се препоръчва като средство за предотвратяване на Марсилска треска. Вместо това, хората след ухапване от кърлеж трябва да следят за развитие на симптомите и при нужда да се консултират с личния си лекар.

Антибиотик се два само за Лаймска болест за възрастни и деца над 12 години, но само ако сваленият кърлеж е идентифициран надеждно като нимфа или възрастен, ако е стоял забит в тялото в продължение най-малко на 24 часа.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

 • 1
  По
  Потърпевш Валери Филипов
  4 -3
  13:10, 12 юни 2018
  Всяко удоволствие се заплаща. Съжителството с "домашните любимци" - тоже! Честито и приятно пиене на антибиотици! И не 5-7 дни, а 30 дни! Последното, ако не сте добре информирани. Също така се информирайте какво струва на човешкият организъм, подлагането на 30-дневна терапия с антибиотик!
 • 2
  Тр
  Тракиец
  9 -6
  13:15, 12 юни 2018
  Тоя загубен кмет е виновен, напълни града ни с бездомни заразени помияри !!!
 • 3
  Дя
  Дядо Щукар -зоодоброволец
  4 -7
  14:56, 12 юни 2018
  Аааааа не само кмета е виновен знаеш ли колко граждани помиари отглеждат кучета в домовете си Не обръщат толкова внимание на децата и внуците си колкото на КУЧЕТО Ето това са ГРАЖДАНИТЕ ПОМИЯРИ
 • 4
  Р.
  Р.О.
  3 -2
  15:35, 12 юни 2018
  Наближават пак изборите... Не е нужно да Ви казвам да гласувате отново за ГЕРБ! Ще намалят такса смет, данък на автомобила, всичко ще намалят + годините Ви живот... Айде със здраве!
 • 5
  За
  Заместника
  1 0
  17:19, 12 юни 2018
  Кмете казвай им да пръскат , мамицата ни разкатахте от вашето безразличие . Омръзна ми от тази политическа диктатура .

Хороскоп за 16.05.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Ако действията ви не влизат в конфликт със законността, то денят е решаващ за професионалното ви израстване. Идеите ви ще бъдат оценени. Нуждаете се от финансова подкрепа, която най-вероятно ще получите. Не надценявайте конкурентите си, с нищо не ви превъзхождат - както в работата, така и в любовта. Запазете дистанция по отношение на спор, в който ще бъдете въвлечени не по ваша воля.
16 май 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Ще се чувствате далеч по-добре, ако се постараете да изчистите недоразуменията, които има между вас и близките ви, задълбочаването им ще създаде повече проблеми. Не се изкушавайте да пренебрегвате въпроси, чието решение е належащо. Ще имате послания, стига да можете да вниквате в тях и да ги разчитате.
16 май 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Вие сте щастливци, защото можете спокойно да се облегнете на сигурно рамо. Партньорът ви е до вас. Ще останете доволни от развитието на ваш проект. Не пестете усилията си и скоро ще се радвате на добри резултати. Личните ви емоции засягат само вас и не е нужно да ги правите публични.
16 май 2021

Хороскоп за Рак

Рак
В подготовка за изпити и усъвършенстване на способностите ви ще премине деня за много от вас. По-добри доходи и качество на живот, такива са амбициите ви и предвид реалностите около вас, сте обнадеждени. Измежду добрите развития около вас са новости, свързани с участието ви в чуждестранни проекти. Пътуванията ще са успешни.
16 май 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ако на работното място зависите от някого, не се показвайте агресивни, както и не предприемайте действия през главата на началника си. Изпитвате желание за изява, но трябва повече да обмисляте действията си, за да не си навлечете нечии гняв, независимо от това какво мнение имате за себе си.
16 май 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Благоприятни развития ще ви помогнат да напредне-те в планираните задачи. Обстоятелствата ще се нареждат във ваша полза, стига да сте съобразителни и прагматич-ни. Някои от вас ще пътуват в подкрепа на бизнеса си или във връзка с други нужди. Позабравено познанство с някого ще възкръсне, за да ви направи и двама ви доволни.
16 май 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Днес ще сте доста заети и най-вероятно непрекъснато в движение. Работата ви ще изисква да се срещата с различни хора и да се съобразявате с желанията им. Едва ли има по-добри дипломати от вас, така че бъдете сигурни в успеха си. Очарователното ви присъствие ще бъде оценено от личност, с която бихте могли да имате емоционална връзка.
16 май 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Започнатото в последно време ще го приключите днес, или с днешния ден ще поставите началото на нещо ново. Всичко ще зависи от вас и в този смисъл е добре да се приведете в подходящата форма. Ако вече сте на почивка ще имате спокоен ден, но не прекалявайте с претенциите си към околните.
16 май 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Вземете инициативата в свои ръце, не се поддавайте на течението. Ще срещнете нов човек, който коренно ще промени живота ви. Помислете и за работата си, днес е подходящ ден за бизнес контакти. Съумеете ли да се възползвате от изгодна за вас ситуация ще спечелите стратегическо предимство. Не пропускайте този шанс.
16 май 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
С много енергия и желание за работа ще подхождате към всеки възникнал проблем. С лекота ще отхвърлите всички стари за-дължения. Възползвайте се максимално от жизнеността и отличната си форма. У дома с радост ще се оставите да ви поглезят, но и вие пригответе изненада за близките си. Взаимните и споделени чувства ще ви сплотят и направят истински щастливи.
16 май 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Развитието на делата ви подхранва увереността и надеждите ви. Новостите ще ви привличат и ще се посветите на смело начинание, обещаващо добра възвращаемост. В личен план е време да си дадете ясна сметка на къде са ориентирани предпочитанията ви и да не пречите на другите, ако не ви е интересно.
16 май 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Вариантите са повече, от вас зависи какво ще предпочетете. Порицанието, на което се подлагате не е начин да избегнете отговорностите си. Волята ви е силна. Дайте предпочитания на истинските и стойностни неща за вас и ще намерите по-бързо отговора на онова, което ви вълнува.
16 май 2021
Последни новини