От х:

Днес в x:

Четене без граници в ОУ „Христо Смирненски“

    Ученици от хасковското училище „Христо Смирненски“ участваха в надпревара за най-много прочетени книги. Дейността е по проект „Четене без граници“ на програма Еразъм+ на Европейската комисия. Училището е автор и координатор на проекта, в който участват девет държави. Партньори са училища от Гърция, Ирландия, Италия, Португалия, Полша, Латвия, Румъния и Турция.

    В продължение на четири месеца учениците от начален етап представяха прочетените книги, като отчитаха и броя на страниците. Победители сред най-малките са Павел Павлов от 1-ви А клас, който е прочел 52 книжки и Ивон Георгиева от същия клас - с 2300 прочетени страници. Първи сред второкласниците са 2-ри А клас с 99 прочетени книги за този период и 11379 страници. Сред четвъртокласниците първенци в надпреварата са Михаела Чобанова, Даниела и Ивайла Георгиеви. Днес бяха връчени грамоти и награди на победителите. Всички деца от начален етап участваха в забавна игра „Познай кой се крие зад книжката“.

    Учениците от горен етап изработиха презентации за любими български автори и книги. Тереза Желязкова и Тома Николов от 5-ти А клас участваха в международна среща в Уестпорт, Ирландия /6-11 май/, където имаха възможността да се срещнат с деца от партньорските държави. Виктория Георгиева от 7-ми А клас и Габриела Данева от 6-ти Г се включиха в международен маратон по четене в Португалия.

    Участието на ученици в международни обучителни дейности е традиция за ОУ „Христо Смирненски“. Над 100 ученици са имали възможността да пътуват в чужбина, като финансирането е изцяло за сметка на Център за развитие на човешките ресурси. Участието им в тези срещи е голямо предизвикателство, налага се да се справят в напълно непознати ситуации, да ползват английски език, излизайки от комфорта на класната стая.

    Работата по Европейски проекти датира от 2007 година, когато училището първо в областта се включва в програма „Коменски“.

    Настоящият проект „Четене без граници“ е със срок 2 години и продължава до август 2019. Предстоят обучителни дейности в Италия и Турция. Автор и координатор на проекта е учителят по английски език г-жа Радка Матанова.

    Проектът има за цел да повиши мотивацията за четене на книги сред децата, да популяризира българската и европейска литература, както и насърчаване на трансграничното сътрудничество между училищата.

    Предстои надпревара за най-много прочетени книги през лятната ваканция, в която са поканени да се включат деца от СУ „Св.Паисий Хилендарски“, ОУ „Св. Климент Охридски“ и СУ „Васил Левски“. Организаторите са убедени, че децата, които четат през лятната ваканция се справят по-успешно през учебна година.

     

    Ключова дейност 2 – „Сътрудничество за иновации и обмен на добри практики“ – дейност „Стратегически партньорства“, сектор „Училищно образование“, проекти само между училища - КА219

    Проект: „READING WITHOUT BORDERS“

    № 2017-01-BG01-KA219-036237

    Одобрено финансиране: 169 990 евро

    Срок: две години 2017-2019

    Партньори по проекта: България, Гърция, Италия, Ирландия, Латвия, Полша, Португалия, Румъния и Турция.

    Координатор: ОУ „Христо Смирненски“, Хасково, България

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Последни новини