От х:

Днес в x:

Бедните мъже в Хасковско по-бедни от бедните жени

Хасковска област е сред седемте в страната, за които Националният статистически институт отчита по-висок дял с два процента на бедните мъже от този при жените. Проучването е част от статистическия скенер за нивото на доходите и условията на живот нас, който НСИ ежегодно прави.

През 2017 г. линията на бедност общо за страната e 351.08 лв. средномесечно на лице от домакинство. При този размер на линията под прага на бедност са били 1 665.3 хил. лица, или 23.4% от населението на страната. В сравнение с предходната година бедното население в България се увеличава с 0.5 процентни пункта.

Относителният дял на бедните е най-висок сред безработните лица, като рискът от бедност при безработните мъже е с 8.2 процентни пункта по-висок в сравнение с безработните жени за цялата страна.

През 2017 г. най-ниската линия на бедност се наблюдава в областите Видин и Пазарджик 234 лв., което ще рече че в тези региони са най-бедните хора в страната. На другия край с най-високата линия на бедност е София столица- , където тя е определена на 511 лева. Най-бедните в Хасковски регион живеят с доходи под 262 лева, колкото е линията на бедността за региона.

Образователното равнище оказва съществено влияние върху риска от бедност при заетите лица. Най-висок е относителният дял на работещите бедни с начално и без образование – 65.6%.

Проучването дава ясна картина за това, че с нарастване на образователното равнище, относителният дял на бедните сред работещите намалява приблизително 2 пъти за лицата с основно образование и над 7 пъти за лицата със средно образование. Делът на работещите бедни с висше образование обаче е 1.8%.Оценките на бедността в зависимост от типа на домакинството показват, че най-висок е относителният дял на бедните сред едночленните домакинства с лице на възраст над 65 години, самотните родители с деца, както и домакинствата с три и повече деца. През 2017 г. относителният дял на децата с материални лишения е 45.6 %.

 Haskovo.net

Видеа по темата

Коментари в сайта (3)

  • 1
    By
    bydlo
    8 -4
    18:52, 30 апр 2018
    ...бедните мъже...като не могат да лапат така ще е.
  • 2
    Ба
    бате Ж
    10 -1
    20:00, 30 апр 2018
    Кви пари,бе!!!Я марш да гласувате за Деляна Ку.вата и да строите магистрали!!!
    Ааа,пари търсите!!!
    С ГЕРБ НАПРЕД!!!
  • 3
    Ке
    Кенанския Маимун
    13 0
    00:36, 1 май 2018
    В България най-богати са третополовите и дву-религиозните от ГЕРБ - хем се любят със Ердоган , хем целуват Библията :))
Последни новини