От х:

Днес в x:

26 зимни дни сме дишали мръсен въздух в Хасково

26 дни сме дишали мръсен въздух в Хасково през зимните месеци. Това показват данните на Регионалната инспекция по околна среда и водите в областния град /РИОСВ/, откъдето замерват запрашеността на въздуха.

26-те превишения са отчетени през януари и февруари тази година. Те обаче не превишават драстично ограничението на средноденонощната норма на фини прахови частици от 50 микрограма на кубичен метър.

Превишенията обаче са нормални за зимния период, когато голяма част от хората се отопляват на твърдо гориво, което е сред водещите причини за замърсеност на въздуха. Замърсявания се получават от автотрафика, както и температурните инверсии през зимата. Справката на РИОСВ обаче показва лек спад на запрашеността на въздуха през последните 3 г.

В Димитровград пък е имало 17 превишения на запрашеността на въздуха от началото на годината до 4 април, а в Кърджали за същия период - 24 дни.

Според замервания в страната при отоплителния сезон от 160 дни сред най-замърсяваните през зимата градове са Благоевград с 98 дни, Пловдив - 86 дни, София – 70 дни и Варна – 30 дни.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Ед
    Едновременни случайности
    9 -1
    12:34, 9 апр 2018
    Нека статиите за мръсен въздух да излязат СЕГА!
  • 2
    Bелко
    14 -1
    14:02, 9 апр 2018
    В Орфей всяка зима вечерно време е ужасна смрад на въглища и пластмаса, Република замърсява въздуха на целия град, колите са нищо в сравнене с кюмбетата.
    • Чи
      Читател
      1 0
      11:43, 10 апр 2018
      Махнете печките с дърва и преминете на екологично отопление,сложете си филтри на комините, купете си нови автомобили и мийте всеки ден улиците и ще дишаме чист въздух! това е реалната истината,другото е всяка зима едно и също и догодина пак. На мен темата ми стана банална,на вас не знам.
  • 3
    Ке
    Кенанския Маймун
    3 -3
    15:18, 9 апр 2018
    Да ви открехна - Рака на белите дробове е от колите и замърсения градски въздух :))
    А те ви лъжат с тютюнопушенето понеже големите компании си правят парите от коли и петрол :))
Последни новини