От х:

Днес в x:

САЩ планират кандидатстването за виза да включва данни за активността в социалните мрежи

Федералните власти в САЩ предлагат за кандидатите за американска виза да започне да се събира информация за профилите и активността им в социалните мрежи.

Към документите за кандидатстване може се добави още един формуляр,в който кандидатите да посочват профилите си във всички мрежи, в които са регистрирани. Освен това кандидатите ще посочват използваните през последните пет години от тях телефонни номера и имейли.

Мярката ще бъде прилагана за имигрантските визи и визите за временни посетители. Тя ще засяга около 14.7 млн. души годишно.

От кандидатите ще бъде искана и информация за пътуванията им в чужбина, били ли са депортирани или експулсирани от дадена страна, както и дали техни роднини са участвали в терористична дейност, обяви Държавният департамент.

Преди мярката да бъде приета, има 60-дневен срок за обществено обсъждане. След това тя трябва да бъде одобрена или отхвърлена от Административно-бюджетното управление към Белия дом.

След като през май 2017 г. бяха въведени текущите правила, служителите в консулските служби събират данни за самоличноств социалните мрежи само по преценка - за да се потвърди самоличността, или с цел по-щателна проверка от гледна точка на националната сигурност, пояснява "Ройтерс".

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини