От х:

Днес в x:

Днес ви питаме: Знаете ли къде има бомбоубежище? (допълнена)

Легендите за тунели под градовете и бомбоубежища от времето на соца сега възкръсват с нова сила. Те са се възраждали неведнъж през годините, когато наши политици са правили войнолюбиви изказвания. Въпросите, които досега отават без отговор: колко хора могат да поберат, къде са, как да ги намерим.

Днес "24 часа" пусна ексклузивна информация, че Бойко Борисов разпоредил проверка на бомбоубежищата в София и плана за военно време.

После излезе и съобщение от правителствената пресслужба, че Министерският съвет не е разпореждал проверка на бомбоубежища. В съобщението се уточнява, че тече рутинна проверка по документи на три администрации - на Софийска област, на община Самоков и община Ботевград. С нея се проверяват плановете за отбранително-мобилизационна подготовка, дежурството за оповестяване и осъществяването на контрол върху разходването на бюджетните средства по отбранително-мобилизационната подготовка. Такива проверки са част от задълженията на правителството. Те се извършват периодично по утвърден план от Междуведомствения съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките към Министерския съвет. Планът за 2018 г. е утвърден на 28 февруари, се казва в съобщението.

В стари материали от онлайн издания могат да се прочетат интересни обяснения във връзка с уведомяването и скривалищата. "Уведомяването щяло да става по радиото и телевизията. Броят и местата на скривалищата го има във военновременните планове на държавата и в този смисъл явно не е нужно разгласяването им. Гласът продължава да обяснява, че не е задължително да съм си вкъщи по време на бомбардировка. Можело и да бъда в центъра, примерно, където имало стотици скривалища. Можело и да се намирам по кварталните улици, където "задължително ще има табелки, които да Ви ориентират къде да се скриете". Ясно. Засипват ме с всякаква информация, но не и къде ми е кварталното скривалище.", това пише през 2003 год. Ивайло Минчев в "Сега" Той се обадил на Гражданска защита", материалът е със заглавие  ""Гражданска защита" ви информира: Когато дойдат бомбите, ще ви кажем къде ви е скривалището". Под него четем "За 300 000 души няма място в столичните бомбоубежища".

В Пловдив пък през 2012 година "Под тепето" постигнали някои конкретни отговори. "На територията на областта има разположени 36 бр. скривалища и скривалища, които са публична държавна собственост и се стопанисват от пожарната. От тях 34 бр. са разположени в община Пловдив, а 2 бр. са в община “Родопи”. в подножието на хълмовете се намират най-големите и атрактивни съоръжения в града.

На територията на община Пловдив има също 20 бр. обектови колективни бомбоубежища. Същите са собственост на частни фирми, община Пловдив и държавни ведомства и са предназначени за укриване на работещите в съответните фирми.

В общините извън Пловдив има над 25 бр. бункера."

Техният материал е озаглавен "Драгите ни бомбоубежища и прахта по тях"

Легенди за тунели под Варна има много, говори се за тунели и под Хасково.

Ние тук решихме да ви попитаме просто знаете ли за бомбоубежище в Хасково.

Знаете ли къде има бомбоубежище в Хасково

Знаете ли къде има бомбоубежище в Хасково

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (8)

  • 1
    Кр
    Кръпка до кръпка
    6 0
    14:48, 29 мар 2018
    Тия убежища явно са толкова тайни, че никой в държавата е знае къде са и дали го има:)
  • 2
    Ср
    СР
    14 0
    15:04, 29 мар 2018
    Под Ямача - входовете се откъм улиците "Арда", ''Лозенград'', ''Есперанто'' и ''Ал.Константинов'', повечето са в лошо състояние - обрасли с дива растителност или затрупани с отпадъци...
  • 3
    00
    001
    10 0
    16:27, 29 мар 2018
    Едно време от училище ни водеха и ни показваха бомбоубежищата!!!!!!!Под ямача са!!!!!!Нима има хора които не занаят????????
  • 4
    Ев
    ЕВРОАТЛАНТИК
    9 -2
    17:02, 29 мар 2018
    Аз днам къде са но интересно защо батета бойка --бащата на нацията сега се е сетил за бомбоубежищата вероятно го е страх от БОМБАРДИРОВКИот руски самолети бойкооооооо бойко докато се изпърдим и руснаците ще ни изтрият от картата Не ти увря главата че винаги трябва да се държим за полите на русия иначе сме загинали като народ и държава Цар борис -3 винаги казвал Винаги с германия но никога против русия -- но кой да чете и мисли
    • Di
      Dimo
      2 -10
      19:30, 29 мар 2018
      Ми дръж се за полите на когото си искаш и не ни на... Виж коментара
  • 5
    На
    НАБОРА
    0 0
    20:57, 29 мар 2018
    Имам питане-Знае ли някой историята на тунелите под Ямача - кога са строени и кой инженер ги е проектирал и строил?
  • 6
    Fi
    fireadr
    1 -2
    07:05, 30 мар 2018
    Предполагам, че от 24, до 48 часа НАСА и др. обсерватории, ще могат да предвидят горе-долу къде ще паднат неизгорелите части от китайската космическа станция. България е част от потенциално опасните места. Възможно е според мен, да се получи информация за заповед : Крийте се от толко до толко часа ! Където има бомбоубежища. Според мен, в този случай биха могли да се използуват и мазетата на панелките!
    • 00
      001
      2 -1
      08:29, 30 мар 2018
      Споко няма потенциална опасност да те удари част от китайската станция по главата!!!!!!!! Това е плод на твоята фантазия!!!!!!!!
Последни новини