От х:

Днес в x:

Ели Пилитова от Хасково представя България на Международен форум по риторика на английски

    Ученичката от „Езиковата гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“ в Хасково Елияна Пилитова ще представи България на на Международния финал по публична реч в Лондон през месец май. Езиковият форум, на който хасковското момиче заминава, е с още по-голяма тежест през 2018 година, защото е посветен на отбелязването на 100-годишнината от създаването на организаторите му – Съюза на говорещите английски език на Британската общност (The English-Speaking Union of the Commonwealth).

    Елияна стига до мястото в Лондон след три изпитания. Първото и най-важното за нея е да се изправи пред страха си да говори пред голяма публика. Другите две са чисто технически-да премине през вътрешния училищен кръг и после да покаже в конкуренция с още 19 претенденти от 16 до 21-годишна възраст от цялата страна, че е най-достойният претендент, като представител на България.

    Езиковата гимназия в Хасково изпраща на Националното състезание свои ученици от седем години. Предложението да се включи в надпреварата по риторика през 2018 година идва към Ели от преподавателката ѝ по английски Гергана Гочева. Макар момичето да е започнало изучаването на английски език от нулата, едва когато влиза в Езиковата гимназия, Гочева е убедена, че Ели е достигнала до ниво в езиковото си обучение, което ще ѝ даде възможност да се пребори за място на Националния кръг. Проблемът, който обаче Ели среща първоначално, е своята неувереност да постави тезата си и да убеди в нея на английски език слушателите. Това е и най-голямото предизвикателство пред момичето. В крайна сметка обаче единадесетокласничката решава да го приеме и да участва, като залага на своята креативност.

    След вътрешния училищен кръг заедно с още двама нейни съученици Елияна се класира за 25-тото издание на Националния. Преди да се яви на него полага сериозни усилия по подготовката си – за структурирането на речта, репетиции за позицията на тялото, за жестовете. Подготовка за преодоляване на себе си, както самата Ели казва. В този процес ѝ помага учителката ѝ Гергана Гочева.

    На 24 март в Новата конферентна зала на Софийския университет наред с най-добрите млади оратори на английски език, представители на езикови гимназии от цялата страна, Елияна получава и своята 5-минутка по регламент, за да развие поставената тема „Най-добрият начин да се предвиди бъдещето е като се съчини“. В подхода за изграждането на речта си тя оборва поставената теза. Дава пример от своя личен живот, залага на това да бъде себе си, дава път на своята емоционалност. Вероятно и заради това е най-високо оценена от елитното жури, сред които и д-р Сава Драгунчев,  председател на Дружеството на говорещите английски език в България. Той ще помага и в подготовката на Елияна Пилитова за Лондон и ще я придружи на самото състезание.

     Международният финал по публична реч в Лондон ще е в рамките на седмицата на международен културен обмен на най-добрите оратори от цял свят. Организацията на конкурса е под патронажа на Нейно Величество Елизабет II. За това голямо събитие Ели започва подготовката си още през следващата седмица. Състезанието ще мине в три кръга, като темата на речта в първия е вече обявена и тя е: „Великите творци нямат държава“. Във втори кръг участниците ще имат 15 минути, за да изградят теза върху тема, която ще им бъде поставена на момента.

    Към това ново предизвикателство Елияна от Хасково тръгва с увереност, с идеята за нови запознанства и с мисълта, че всичко е постижимо, стига да повярваш в себе си.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (8)

    • 1
      Браво Ели! Хасковлии са горди с теб ! Успех и поздрави на кака Елизабет II :) .
    • 2
      Д
      Д
      37 0
      14:06, 27 мар 2018
      Браво Ели !!! Успех в Англия !!!
    • 3
      Ле
      Леля Мария от Бъкингам
      29 0
      15:14, 27 мар 2018
      Голяма гордост е, когато талантливо и интелигентно дете представя България и Хасково зад граница! Успех в Лондон!
    • 4
      Ха
      Хасковлия от квартал "Куба"
      27 0
      15:25, 27 мар 2018
      Поздравления, Елияна! Успех! Поздравления и за прекрасните родители Пламена и Недялко! Бъдете здрави!
    • 5
      Ло
      Лорд
      20 -1
      16:41, 27 мар 2018
      Браво! Успех желаем!
    • 6
      Ва
      Васко Димов
      11 0
      21:37, 27 мар 2018
      Нищо даром не идва. Поздравления Ели! Кураж и само напред! Ех, малко съм ти сърдит и ти знаеш защо, но това не толкова важно сега.! Хубавите хора са търсени навсякъде. И аз се гордея с теб!
    • 7
      Ке
      Кенанския Маймун
      3 0
      09:54, 28 мар 2018
      Ели да им дръпне една реч :
      "Деградацията на Човека до Маймуна при Мутрокрацията "
    • 8
      Бг
      бг
      5 0
      12:44, 28 мар 2018
      Браво на момичето! Браво и на г-жа Гочева!
    Последни новини