От х:

Днес в x:

Деян Янев: Парите за младежки дейности в бюджета да се разпределят от младите

  Средствата от бюджета на Хасково, определени за младежки инициативи в размер на 25 000 лева за тази година, да бъдат разпределени от младите хора в града. Това ще бъде предложено на сесията на местния парламент през април. Идеята съобщи на учениците от 9-ти до 12-ти клас от Езиковата гимназия, които се включиха днес в Състезанието по социални иновации в развитие, директорът на елитното училище, който е и общински съветник - Деян Янев.

  „Вие - младите хора, трябва да имате главна роля за одобряването на инициативите, които ви засягат и при разпределянето на средствата, защото сте креативни и най-добре може да прецените нуждите си“, обоснова идеята си Деян Янев. Той призова младите хора да търсят правата си, да бъдат активни и в управлението, и в начина, по който се организира младежкия живот в общината.

  Деян Янев предлага органът, който да разпределя средствата за младежки дейности, да е Младежкия консултативен съвет към община Хасково. Той де юре съществува с решение на Общинския съвет от 2016 година, пак по негово предложение. Идеята е при конструирането на съвета в него да влязат младите хора на Хасково -ученици и младежи до 32- годишна възраст от училищата и различни неправителствени организации и формални и неформални групи от млади хора. За да сработи обаче този Съвет е необходимо изработването на правила за функционирането му, както и механизъм за разпределяне на средствата, за разписването на които Янев ще търси подкрепата и на останалите си колеги от местния парламент.

  „Много е жалко, че именно поради липсата на такъв механизъм парите за младежки дейности миналата година останаха неусвоени“, посочи Янев мотива си сега да се захване с разработването на правилата.Според него с парите могат да се финансират различни инициативи - хепънинги, социални каузи концерти.

  „Моето лично мнение е, че основната тежест при вземането на решенията за разпределянето на тези 25 000 лева за младежки дейности, трябва да бъде гласът на този Консултативен съвет, поне на 90 %. Абсолютно съм убеден, че младите хора имат капацитета да преценят най-добре какво искат да им се случва в Хасково. Те са много по-креативни от нас, още повече, че не са обременени от проблемите, които съпътстват възрастните в ежедневието. Тази тяхна креативност ние трябва не само да я използваме, но и да й дадем път “, смята Деян Янев. Според него ако следващият месец Общинскиът съвет приеме идеята му, то през август, септември вече може да има реално финансиране за идеите на младежите.

  В състезанието днес, което започна с обещание за подкрепа към идеите на младите, учениците от Езиковата гимназия решаваха именно казус, в който трябваше да предложат идеите си, свързани с развитието на интелигентните градове. Шестте отбора получиха задачи в различни сфери-екология, образование, здравеопазване, услуги, транспорта и строителството. Състезанието е в рамките на Иновационен лагер, който е третият модул от проекта, спечелен от Хасковската езикова гимназия по програмата "Знание за успех" на Фондация " Работилница за граждански инициативи" спомощта на SAP Labs България

  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (9)

  • 1
   Хс
   Хс
   25 -8
   16:54, 22 мар 2018
   Добре .... но каква полза като ги възпитавате за ЕМИГРАНТИ ???
  • 2
   Бс
   БСПар
   14 -14
   17:39, 22 мар 2018
   До там се стига когато крадеш идеята, а не я създаваш и развиваш. Идеята беше на младежите ни(МО в БСП Хасково), и само те могат да ви кажат каква е била целта им
  • 3
   To
   Toй така обича
   22 -6
   19:14, 22 мар 2018
   Да използва други идеи и да ги облича в празни приказки.'' Те са много по-креативни от нас,''
   Като беше зам. директор на Младежкия център, така ли децата решаваха или ги харчехте за каквото ви скимнеше със зам. кмета.
   • Не
    Незапознат
    10 -5
    22:42, 22 мар 2018
    Това че плагиатства идеи не ме изненадва.Той е харесван мазньо и никой не обръща внимание на това.В по горен коментар се казва че до този етап се стига след като не можеш да създадеш своя.По лошото би било да я развиеш в грешна посока.Не знам дали разпределянето на средствата трябва да се извършва от ''креативните''млади хора.При нас проблемите с парите за нещо са от получаването им до разпределянето.Веднъж получени креативноста независимо дали си стар или млад стига до там как така да ги усвоиш че повече да останат за джоба.Не знам някой обърна ли внимание на начина на манипулативният му подход който си е чисто самохвалство.„...Много е жалко, че именно поради липсата на такъв механизъм парите за младежки дейности миналата година останаха неусвоени“.Как може механизъм който е да речем лична идея която нито е реализирана и доказана че е ефективна да се използва в основата на твърдение с което да се твърди че ако я е имало нещата нямало да са такива?
  • 4
   To
   Toй така обича
   6 -3
   19:19, 22 мар 2018
   Много си пораснала. Не можах да те позная. А този можеш да го носиш под мишница ако...................!
  • 5
   Чи
   Читател
   11 -4
   23:05, 22 мар 2018
   Мен едно ме учудва в тази статия: Ако събирането на ученици в залата на Младежки център-Хасково е "Иновационен лагер", то тогава ходенето на училище трябва да се определя като екскурзия сигурно :)))
  • 6
   Се
   СЕЛЕНЖЕР
   2 -2
   09:58, 23 мар 2018
   Тва толкова много пари да вземат да ги внесат за лихви....ха ха
  • 7
   Леле колко злобни хора.. "Иновационен лагер" предполагам означава събиране, в което се обсъждат и предприемат нови инициативи и идеи.. Точно това, което са правили на въпросното събиране. "залата на Младежки център-Хасково", ами вие къде искате да се проведе това събитие в Дубай ли? Точно за това е предназначена както залата, така и самия Младежки център! Поздравления за Деян Янев, чудесен човек сте и чудесно се справяте! Страхотно е, че изслушвате младите и реално ги заангажирате с това какво ТЕ харесват и как ТЕ искат да станат нещата, а не отбивате номер само за пред камерата и после по стария маниер да се продължава както си се знае ;) Успех и продължавайте в същия дух!
  • 8
   Ку
   кумчо вълчо
   3 -1
   12:14, 23 мар 2018
   БСП-то хич да не се меси! Видяхме какви ги свършиха 45 години, а сега ще дават акъл.МО какво значи - Министерство на отбраната, или младежка организация?

  Хороскоп за 07.04.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Не се разпилявайте в странични занимания, само ще отнемат от времето ви и ще разпилеят енергията, без да свършите своите задачи. Бъдете отговорни към себе си и бизнеса си, имате ангажименти, които не търпят отлагане. Здравето ви също не търпи пренебрегване, възможни са изненади, които могат да ви изведат от кондиция и да ви навредят.
  07 апр 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Възможно е някои от вас да се отдадат на делови ангажименти, имате възможност да свършите наистина добра работа. Не се отказвайте и от предложение за приятно прекарване на втората част от деня. Очаква ви интересно откритие в личен план. Отворете се повече към възможностите, които ви се предлагат.
  07 апр 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Имате доста работа днес, затова не се разсейвате с неща, които могат да ви отдалечат от работата ви, а предпочитате да се съсредоточите и да изпълните всичко в желания срок. Въпреки това обаче е възможно да ви убягнат важни въпроси днес, на които ще се наложи да обърнете внимание по-късно. Научавате добра новина, свързан с ваш делови проект.
  07 апр 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Работата ви днес ще ви носи повече удоволствие, отколкото сте очаквали. Това е така, защото най-после виждате реалните резултати от упоритата си работа напоследък. Приятна среща с човек от вашата професионална сфера ще разнообрази деня ви. Подходете по-дипломатично към личен въпрос, който вълнува и ваш близък и се постарайте заедно да се справите.
  07 апр 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Ще срещнете недоброжелателни към вас хора, затова бъдете предпазливи и не отстъпвайте от собствените си интереси. Не се главозамайвайте и мислете трезво върху плановете си. Също така не си поставяйте неизпълними задачи. Близките ви подкрепят и това ви дава допълнителни сили.
  07 апр 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Имате чудесната възможност да осъществите намеренията си. Ще се радвате на късмет във всяко едно отношение. Ще успеете да се възползвате от ситуацията на работното място и то по начин, който да ви гарантира добри позиции и за в бъдеще. В личен план ви предстоят промени, към които се стремите от доста време насам.
  07 апр 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Ще се почувствате много добре ако опитате да не налагате на всяка цена мнението си, особено що се отнася до въпроси от служебен характер. Успеете ли да видите позитивното в предложенията на хората около вас ще спечелите много не само в материален план. Отношението към вас също ще се подобри и може би това е по-важното в случая, тъй като ще се създадат условия за бъдеща ползотворна работа.
  07 апр 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Твърдо решени сте да промените нещата, които ви пречат да живеете пълноценно и спокойно. На първо време ще се заемете със себе си, давайки отговор на това, какво и от кого го искате. Има какво да направите, за да изчистите съзнанието си от натоварващите, а защо не и от отрицателни мисли.
  07 апр 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Денят ви предлага много изкушения и мнозина от вас едва ли ще устоят, пък и не е нужно. Интимните ви похождения ще се увенчават с успех, а опитите ви да укрепите финансовото си състояние също няма да са напразни. Все пак въздържайте се от прекалено смели покупки.
  07 апр 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Очаквате нещо днес, на което възлагате наистина големи надежди. Не пестите усилията си, за да останете доволни, дори околните ще се опитат да ви бъдат от полза. Постигате своя близка цел, свързана с човек, от когото сте силно привлечени. Разбирате се добра с човек от обкръжението си по въпрос, който сте считали че може да се окаже спорен.
  07 апр 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Днешният ден ще е успешен за вас, тъй като подготвяте почвата за бъдещите си делови начинания. Свойството ви да действате постъпателно и да не избързвате ще ви бъде от особена полза на този етап. Акцентирайте върху възможностите си за развитие. Възможно е да се замислите по-сериозно върху предложение, което получавате днес.
  07 апр 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Още един напрегнат и наситен с предизвикателства ден. Бъдете достатъчно концентрирани и максимално прецизни в работата си, за да си спестите от неприятности времето. Ако може да си го позволите е препоръчително да сведете излизанията си от вкъщи до минимум, като потърсите защитата на домашния уют. Това ще ви предпази и от излишно харчене.
  07 апр 2020
  Последни новини