От х:

Днес в x:

Деян Янев: Парите за младежки дейности в бюджета да се разпределят от младите

    Средствата от бюджета на Хасково, определени за младежки инициативи в размер на 25 000 лева за тази година, да бъдат разпределени от младите хора в града. Това ще бъде предложено на сесията на местния парламент през април. Идеята съобщи на учениците от 9-ти до 12-ти клас от Езиковата гимназия, които се включиха днес в Състезанието по социални иновации в развитие, директорът на елитното училище, който е и общински съветник - Деян Янев.

    „Вие - младите хора, трябва да имате главна роля за одобряването на инициативите, които ви засягат и при разпределянето на средствата, защото сте креативни и най-добре може да прецените нуждите си“, обоснова идеята си Деян Янев. Той призова младите хора да търсят правата си, да бъдат активни и в управлението, и в начина, по който се организира младежкия живот в общината.

    Деян Янев предлага органът, който да разпределя средствата за младежки дейности, да е Младежкия консултативен съвет към община Хасково. Той де юре съществува с решение на Общинския съвет от 2016 година, пак по негово предложение. Идеята е при конструирането на съвета в него да влязат младите хора на Хасково -ученици и младежи до 32- годишна възраст от училищата и различни неправителствени организации и формални и неформални групи от млади хора. За да сработи обаче този Съвет е необходимо изработването на правила за функционирането му, както и механизъм за разпределяне на средствата, за разписването на които Янев ще търси подкрепата и на останалите си колеги от местния парламент.

    „Много е жалко, че именно поради липсата на такъв механизъм парите за младежки дейности миналата година останаха неусвоени“, посочи Янев мотива си сега да се захване с разработването на правилата.Според него с парите могат да се финансират различни инициативи - хепънинги, социални каузи концерти.

    „Моето лично мнение е, че основната тежест при вземането на решенията за разпределянето на тези 25 000 лева за младежки дейности, трябва да бъде гласът на този Консултативен съвет, поне на 90 %. Абсолютно съм убеден, че младите хора имат капацитета да преценят най-добре какво искат да им се случва в Хасково. Те са много по-креативни от нас, още повече, че не са обременени от проблемите, които съпътстват възрастните в ежедневието. Тази тяхна креативност ние трябва не само да я използваме, но и да й дадем път “, смята Деян Янев. Според него ако следващият месец Общинскиът съвет приеме идеята му, то през август, септември вече може да има реално финансиране за идеите на младежите.

    В състезанието днес, което започна с обещание за подкрепа към идеите на младите, учениците от Езиковата гимназия решаваха именно казус, в който трябваше да предложат идеите си, свързани с развитието на интелигентните градове. Шестте отбора получиха задачи в различни сфери-екология, образование, здравеопазване, услуги, транспорта и строителството. Състезанието е в рамките на Иновационен лагер, който е третият модул от проекта, спечелен от Хасковската езикова гимназия по програмата "Знание за успех" на Фондация " Работилница за граждански инициативи" спомощта на SAP Labs България

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (9)

    • 1
      Хс
      Хс
      25 -8
      16:54, 22 мар 2018
      Добре .... но каква полза като ги възпитавате за ЕМИГРАНТИ ???
    • 2
      Бс
      БСПар
      14 -14
      17:39, 22 мар 2018
      До там се стига когато крадеш идеята, а не я създаваш и развиваш. Идеята беше на младежите ни(МО в БСП Хасково), и само те могат да ви кажат каква е била целта им
    • 3
      To
      Toй така обича
      22 -6
      19:14, 22 мар 2018
      Да използва други идеи и да ги облича в празни приказки.'' Те са много по-креативни от нас,''
      Като беше зам. директор на Младежкия център, така ли децата решаваха или ги харчехте за каквото ви скимнеше със зам. кмета.
      • Не
        Незапознат
        10 -5
        22:42, 22 мар 2018
        Това че плагиатства идеи не ме изненадва.Той е харесван мазньо и никой не обръща внимание на това.В по горен коментар се казва че до този етап се стига след като не можеш да създадеш своя.По лошото би било да я развиеш в грешна посока.Не знам дали разпределянето на средствата трябва да се извършва от ''креативните''млади хора.При нас проблемите с парите за нещо са от получаването им до разпределянето.Веднъж получени креативноста независимо дали си стар или млад стига до там как така да ги усвоиш че повече да останат за джоба.Не знам някой обърна ли внимание на начина на манипулативният му подход който си е чисто самохвалство.„...Много е жалко, че именно поради липсата на такъв механизъм парите за младежки дейности миналата година останаха неусвоени“.Как може механизъм който е да речем лична идея която нито е реализирана и доказана че е ефективна да се използва в основата на твърдение с което да се твърди че ако я е имало нещата нямало да са такива?
    • 4
      To
      Toй така обича
      6 -3
      19:19, 22 мар 2018
      Много си пораснала. Не можах да те позная. А този можеш да го носиш под мишница ако...................!
    • 5
      Чи
      Читател
      11 -4
      23:05, 22 мар 2018
      Мен едно ме учудва в тази статия: Ако събирането на ученици в залата на Младежки център-Хасково е "Иновационен лагер", то тогава ходенето на училище трябва да се определя като екскурзия сигурно :)))
    • 6
      Се
      СЕЛЕНЖЕР
      2 -2
      09:58, 23 мар 2018
      Тва толкова много пари да вземат да ги внесат за лихви....ха ха
    • 7
      Леле колко злобни хора.. "Иновационен лагер" предполагам означава събиране, в което се обсъждат и предприемат нови инициативи и идеи.. Точно това, което са правили на въпросното събиране. "залата на Младежки център-Хасково", ами вие къде искате да се проведе това събитие в Дубай ли? Точно за това е предназначена както залата, така и самия Младежки център! Поздравления за Деян Янев, чудесен човек сте и чудесно се справяте! Страхотно е, че изслушвате младите и реално ги заангажирате с това какво ТЕ харесват и как ТЕ искат да станат нещата, а не отбивате номер само за пред камерата и после по стария маниер да се продължава както си се знае ;) Успех и продължавайте в същия дух!
    • 8
      Ку
      кумчо вълчо
      3 -1
      12:14, 23 мар 2018
      БСП-то хич да не се меси! Видяхме какви ги свършиха 45 години, а сега ще дават акъл.МО какво значи - Министерство на отбраната, или младежка организация?
    Последни новини