От х:

Днес в x:

Дедесарите свиха 16 милиарда лева. Защо медиите мълчат?

Близо 16 милиарда лева от ДДС не е успяла да събере държавата в периода 2001 – 2017 година. Това показват данните на Националната агенция по приходите, предоставени по закона за достъп до обществена информация на сдружение “Боец”. Посочените средства са от влезли в сила ревизионни актове. От тези пари близо 5 милиарда са по схеми с прехвърляне на фирми-длъжници и са на практика несъбираеми. Рекорд по несъбраните такива суми държи 2011 година, когато те са близо милиард лева.

Парите не са били събрани, защото задължените лица нямат собственост, която да бъде запорирана. В обръщение до сдружението шефът на НАП Галя Димитрова заявява, че вероятността дългът на тези лица да бъде погасен е “минимален”.

Тази информация обаче не бе огласена от големите медии, което предизвика гнева на мнозина. Слави Трифонов изнесе гневна тирада по този повод, Сашо Диков също се възмути от мълчанието на медиите.

Защо журналистите мълчат при такава фрапираща информация?

Ето пример защо.

През юли 2015 година пишещият тези редове публикува разследване под заглавие “Обръчите на Хасково: Как се източва бизнес”. Можете да го видите тук. В материала се описва схема за източване на ДДС, в която участва известният хасковски бизнесмен Георги Ривов. Според влезли в сила съдебни актове точно през посочената по-горе “рекордна” 2011 година неговата фирма “Ривов Електроникс” ЕООД е осъществила фиктивни сделки с карти за предплатени разговори за мобилни телефони. ДДС-то за тези сделки е 196 202, 88 лв. Фирмата на Ривов представя в Данъчното фактури за закупената стока, а продавачи във веригата са няколко фирми. От проверките на данъчните се доказва по несъмнен начин, че сделките са били фиктивни. Складът, който една от фирмите посочва, се оказва апартамент в София, обитаван от наемател, който пък хабер си няма, че в хола му има “стока” за близо милион.

С други думи участниците в схемата са лъгали данъчните. “Ривов Електроникс” твърди, че е продала въпросните предплатени карти на офшорна фирма “Оптима Корпорация” ООД, регистрирана в Кипър и иска приспадане на дължимата сума от ДДС.

Ето цитат от решение на Върховния административен съд, който потвърждава ревизионния акт на НАП.

“Ривов Електроникс“ ЕООД е лице, което е знаело или е било невъзможно да не знае, че като получател на доставки от „Манели“ ЕООД и „Будо Център“ ЕООД участва в привидна доставка и е поел риска от това.”

10 дни след решението на ВАС, което е окончателно, Георги Ривов прехвърля фирмата “Ривов електроникс” на Сергей Колев, неграмотен ром от Орешец, който дори не познава парите. Това показа разследването на Haskovo.net. Последва нов материал по темата със заглавие “Неграмотен ром от Орешец стана шеф на IT компания в Хасково”.

Няколко месеца след публикуването на това разследване, авторът бе обвинен от Георги Ривов в клевета и приписване на престъпление и се оказа подсъдим.

Обвинението се крепеше на адвокатските алабализми, че са цитирани съдебни решения от гражданско производство, а източването на ДДС е престъпление от Наказателиня кодекс. Адвокатката на Георги Ривов – Маргарита Раева, посочи в съда, че авторът е дългогодишен съдебен репортер и добре познава правната терминология. Използвайки думите “източване на ДДС” и “съучастник”, той е приписал на горкия господин Ривов престъпление. Горкият господин Ривов поиска обезщетение от 10 000 лева за душевните страдания, които е претърпял.

Районият съд в Хасково обаче обяви автора за невинен и го оправда.

Същото стори и тричленен състав на Окръжния съд, след като Георги Ривов обжалва оправдателната присъда.

Това обаче костваше на автора на разследването близо година нерви и многократно явяване на подсъдимата скамейка. Накрая нервите му не издържаха и в Окръжния съд той се обърна към уважаваната адвокатка Маргарита Раева:

“Госпожо Раева, вярно е, че от дълги години следя и отразявам съдебни процеси. Затова ви призовавам да отворите Наказателния кодекс и ако успеете да намерите там формулировката “източване на ДДС", съм готов на стари години да завърша право, за да мога след това да си скъсам дипломата”.

Истината е, че в Наказателния кодекс няма такава формулировка “Източване на ДДС”. Когато обаче някой дедесар иска да ви отрови живота в съда, може да ви обвини в минаване на червено, в обида на Божията майка, в каквото се сетите. А те имат достатъчно пари, адвокати също се намират, така че могат да ви тровят живота дълги години. Колегата от вестник “Марица” Христо Христов например няколко години обикаляше съдебните зали като подсъдим, защото бе нарекъл Будимир Куйович “наркотрафикант”. Колежката от БНР Дора Атанасова почти десетилетие си трови нервите в съдилищата заради Ганка Кольовска, източила хасковската Търговско-промишлена палата.

Ето защо журналистите често премълчават тези неща.

Само още няколко реда.

Преди години английски журналисти записаха със скрита камера как Иван Славков си иска рушвет в столичен хотел. След излъчването на материала на Острова нашата прокуратура образува дело срещу журналистите и дори поиска от Лондон да ги изпрати в София, за да ги изправи пред съда.

Помните ли какво отговори началникът на лондонската полиция тогава? Отговорът гласеше: “По-скоро прасетата ще литнат”.

А в България прасетата не само летят.

Те управляват държавата.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (16)

  • 1
    Ва
    ВАЙ-ВАЙ
    43 -9
    10:48, 22 мар 2018
    Ами сега, г-н Кръшков, дайте го Вие под съд. За уронване авторитета на българската журналистика. И наемете Раева, за Ваш адвокат. Ако нямате нужните средства ,Трифонов и Диков със удоволствие ще застанат зад Вас.
    Познавам г-н Ривов, беше скромно и възпитано момче -спортист и спортсмен. Но, както всички знаем - парите развалят и най-добрият човек.
    Жалко !
    • Ба
      Бай Драган
      18 -2
      13:53, 22 мар 2018
      Ко речи? ... "беше скромно и възпитано момче -спортист и спортсмен." Брей!
      Горканчо, парите го развалили... тея пусти пари! Да, жалко... ама, много жалко!
      Те и Тракора са развалили... а, бе направо половината държава развалена!
  • 2
    Ян
    янко митев
    38 -16
    11:11, 22 мар 2018
    Бреии много смел журналист! Ама интересно защо не пише за далаверите дето ги правят сега управляващите?Щото яслата си е яслааа!Пък то и заглавието яко.ЗАЩО МЕДИИТЕ МЪЛЧАТ?
    • До
      до Янко
      24 -10
      11:20, 22 мар 2018

      Занеси им документите за далаверите и ако не искат да ги публикуват тогава говори.Щото иначе само си говориш.

    • Ха
      ха
      14 -14
      13:43, 22 мар 2018
      Ма тоя Митев всичко знае бе, особено далаверите на старото управление. Там е най-вещ. Тия дето са най-нагли най-много се вихрят по форумите и си мислят, че те като са в играта значи и другите са като тях!
  • 3
    Пи
    питащ
    37 0
    11:31, 22 мар 2018
    За всички е ясно,че подобна мащабна далавера не би могла да се случи без политически чадър.Пита се Кой държи чадъра?
  • 4
    Хм
    Хм
    36 0
    11:39, 22 мар 2018
    Интересен завършек- "прасетата управляват държавата..." Верно?
  • 5
    Ba
    bai spiro
    41 -13
    11:56, 22 мар 2018
    Кръшков и ти обслужваш определени интереси. Помним слагачеството ти към пп герб. както се казва- който плаща, той поръчва музиката. журналистиката я наричат четвъртата власт, ама тя отдавна се е сраснала с останалите три. пий си винцето и недей се впряга толкова.
  • 6
    Чи
    читател
    34 -8
    12:28, 22 мар 2018
    Господин Кръшков,Вие и вашите колеги не веднъж сте използвали обидни и подсъдни епитети ,класификации уронващи името на съгражданите си.Вашия и на колегите Ви стил на поднасяне на новини понякога е на безкрайно ниско ниво по скоро махленско .Поднасяте новините в едностранчив вид удобен само на Вас или на кликата която обслужвате, не зачитате нито полиция ,нито съд,нито прокуратура. Важното е да има крещяща новина ,обидна,едностранчива и близко до художествена измислица новина. А морала Ви ,човешки,журналистически къде е...
    Сега се чуствате ощетен и обиден,сигурно е така. На Ваша страна сме ,но Ви молим когато пишете не се доверявайте само на инстинкта си.
  • 7
    Сх
    сх
    28 0
    12:59, 22 мар 2018
    Г-н Кръшков, в случая сте прави. НО нека да си припомним и това:
    ________________________________________6
    ________________________________________
    1883 г., тост на гл. редактор на New York Times – John Swinton:
    «Към днешна дата понятието «независима преса» в Америка не съществува. Не съществува и в цялата световна история. Вие го знаете и аз го зная. Между нас няма никой, който да посмее да изкаже личното си мнение в печата и дори ако би посмял, той ще знае предварително, че мнението му никога няма да бъде публикувано. Всяка седмица на мен ми плащат, за да държа личното си мнение за себе си. И на вас ви плащат за същото. А ако някой от вас е толкова глупав, че да публикува личното си мнение във вестника, за който работи, още на следващия ден той ще се окаже на улицата и ще бъде принуден да си търси нова работа. Или, което е напълно възможно, просто ще бъде убит. Работата на журналиста се състои в скриването на истината, в откровената лъжа, в изопачаването на фактите, в очернянето на когото трябва и във възхваляването на чудовището, за да продаде страната си с цел да го храни. Вие го знаете и аз го зная. Тогава каква е тази глупост да вдигаме тостове за независимата преса? Ние сме инструменти и васали на богаташите зад кулисите. Ние сме марионетки: те дърпат конците и ние играем. Нашите таланти, нашите възможности и нашият живот са чужда собственост. Ние сме интелектуални проститутки, курви. Нищо повече!»
  • 8
    Не
    Не разбрах
    21 -12
    13:37, 22 мар 2018
    Искате Кръшков да мълчи ли?По добре ли ще се чувствате ако журналистите изобщо не говорят, не питат?Аз пък го поздравявам, да си жив и здрав Тодоре казвай каквото ти е на душата, само така.Ние сме едно обществооо .... крием се, не смеем да гъкнем ... как ще заживеем по друг начин. Няма да има оправия, трябват протести и искания за да се коригират управляващите. Малко ли примери има около нас. Какъв народ сме бре ...
  • 9
    Jo
    John
    18 -3
    13:37, 22 мар 2018
    По-страшното, че Прокуратурата е Мафия, която прави сделки* със 3-4 мафиотски партии**, прави съюзи и ги руши, според обстановката, а г-н Кръшков е сербез днес, защото е на върха на вълната, внимавайте с кого дружите г-н Кръшков, днес сте приятел с Мафията, утре ще Ви пуснат с парче бетон в някой язовир, а може и с асфалт, че това е оборотно днес!

    * - кои мафиотски кланове откраднаха КТБ?
    ** - всичките са в Парламента
  • 10
    Ro
    Robin Hud
    14 -13
    14:11, 22 мар 2018
    Кръшков не е с мафията.А по горния коментар ми прилича на заплаха.Пазете журналистите, те са необходими.Друго спасение нямаме.Те трябва да пишат защото иначе управляващите ще си помислят че народа е съвсем заспал.Трябва да знаят че сме будни и можем дори да се организираме.
  • 11
    Ха
    Хаха
    15 -11
    16:29, 22 мар 2018
    Познавам Ривов - пълна шматка ама на фона на 16 милиарда неговото ддс от 200к ми изглежда като на платена статия ... кръшков пък е още по-голяма мишка и от ривов
  • 12
    Ар
    *******
    18 -2
    17:20, 22 мар 2018
    Ривов не те ли е срам ??? Преди година даваха по БТВ за твоята фирма с милиони задължения към държавата,а ти си я прехвърлил на безработно момче от ромски произход и то е психично болно.Даваха семейството бяха към дестина деца,а бабата изобщо не знаеше какво се е случило.И ти си служиш с големи измами.Незная какъв дебил трябва да си за да натресеш така това болно ц*****.А ако във времето живота натресе децата ти тогава как ще се почувстваш? Но закона го позволява и ти си чист.
  • 13
    Cl
    CL 500
    8 -8
    21:28, 22 мар 2018
    Кръшков, внимавай българската мафия не прощава. Да не те видим скоро провиснат на някое дърво до сивата вода... Тук искам да нахраня всички български журналисти до един. Вие сте едни платени кукли на конци, който плаща той поръчва музиката.
Последни новини