От х:

Днес в x:

222 законни кучета в Хасково

222 домашни кучета са регистрирани в Хасково от 2005 година досега, показа справка на Haskovo.net в общинската администрация. От началото на 2009 г. до днес такса са платили едва 15 собственици на домашни любимци. Тя е 10 лева годишно. Срещу сумата от общината дават метална пластина с номер, която се закачва за нашийника на кучето.

Според новата Програма за овладяване на популацията на безстопанствените кучета в общината, финансирането на тази дейност – кастриране, обезпаразитяване и ваксиниране на псетата, както и евтанацията (умъртвяването) на агресивните и неизлечимо болните, ще става от бюджета на общината и от приходите от такси.

Простата сметка показва, че от 2005 година, когато ОбС - Хасково задължи собствениците да регистрират домашните кучета и да платят такса, досега са събрани 2220 лева. С тези пари е смешно да се говори за издръжка на изолатора в Кенана, за закупуване на ваксини и препарати, за храна на животните.

От друга страна никой в общинската администрация не следи дали тези, които са регистрирали кучето си през 2005 година да речем, през 2008-а са платили годишната такса. Такава статистика не се води. В същото време никой не знае и колко са в действителност домашните кучета в града, за селата да не говорим. Както и дали собствениците спазват общинската наредба да разхождат любимците си задължително с намордник, да не ги пускат свободно в тревните площи, паркове, градинки и детски площадки. По наредба за това са предвидени глоби, но никой не следи за тези нарушения.

Ако се създаде система за контрол над регистрациите на домашните кучета, за спазване на наредбите и за плащане на таксата, както и може би за актуализирането й, вероятно ежегодно в общинската хазна ще се събират достатъчно средства за издръжка и цивилизоването на кучешкия приют в Кенана, заради който Хасково си извоюва името на безсърдечен град.

Тодор Кръшков

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини