От х:

Днес в x:

Промениха обвинението срещу кмета Иванов, за да не го хване амнистията

Обвинението срещу кмета Георги Иванов по случая с БИЛЛА за безстопанственост бе променено днес от престъпление по непредпазливост в умишлено. Това обяви на брифинг в общината адвокатът му Розалина Апостолова. Квалификацията на деянието се съдържа в две различни алинеи на един и същи член от наказателния кодекс. Но при първото се предвижда наказание лишаване от свобода до 3 години (Апостолова каза "до пет години", но справката в НК показва друго), а второто – до 8 г. По този начин се избягва действието на закона за амнистията, обясни Апостолова.

По думите й от повдигането на първото обвинение на 16 март досега не са настъпили никакви промени в разследването – няма нови данни, не са разпитани нови свидетели. Това показва,че аргументите на прокурора да промени обвинението не почиват на правото, а на нещо друго. Става дума за това, че прокуратурата изпълнява поръчка, обясни адвокатката. Впрочем при представянето си пред медиите Апостолова обясни, че е бивш окръжен прокурор на София област.

Прокуратурата в България не работи,не защото има престъпления, а защото има поръчки – политически, икономически и други, допълни тя.
Според нея поредно доказателство за това бе и опитът да бъде отстранен кметът от поста си чрез отнемане на достъпа му до класифицирана информация. След като това не мина, се търсят други начини, обясни Апостолова.

Обвинението срещу кмета Георги Иванов е за нанесени на общината щети от 113 000 лева – толкова са лихвите по сумата от 330 000 лева, която БИЛЛА е превела първоначално на общината, а после си поиска обратно. Градоначалникът обясни тогавашната ситуация - "ако бях върнал парите на БИЛЛА щяха да ме обвинят, че съм ги върнал. Аз предпочетох да защитя интересите на общината и да не ги върна, за което сега ме обвиняват. Както и да бях постъпил, щяха да ме обвинят и в двата случая".

Сигналът по случая БИЛЛА е бил подаден през март 2008 година и е подписан от лидера на ГЕРБ в областта Иван Петров, стана ясно на брифинга днес.

Тодор Кръшков
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини