От х:

Днес в x:

Внимавайте с празничните намаления, дебнат ни измами

Внимавайте с празничните намаления, защото в много случаи някои от тях се оказват капан за потребителя. За това предупреждава председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов, съобщават от КЗП. Макар на пръв поглед да изглежда парадоксално, именно офертите с промоции и намаления могат вместо да спестят средства да натоварят потребителите с допълнителни разходи.

„Обикновено заблудата се крие зад гръмките надписи и големите числа, защото се оказва или че една пренебрежимо малка част от стоките в съответния магазин са с точно такъв голям процент отстъпка, или че стоката не е продавана на старата цена поне 30 дни преди това намаление”, коментира Маргаритов. „Има капани, особено когато става дума за предпразничната еуфория, за моменти, в които човек е в по-приповдигнато настроение и от една страна желае да задоволи собствени потребности, за които си е мечтал през цялата година, от друга – потребителите са склонни да заделят немалко средства за подаръци за своите близки. Тук влизаме в спиралата на голямото пазаруване. Когато има по-голямо присъствие на потребителите в търговската мрежа, изкушенията пред търговците да адресират към тях елементи на некоректно поведение се увеличават. Така е и с витрините, така е и с агресивните реклами, които нахлуват в нашия свят по всички възможни виртуални канали, опитват се да ни инжектират повече потребителски адреналин, за да можем да предприемем едно или друго действие. Когато потребителите са облъчени с оферта от рода на „крайно ограничено количество”, „супер изгодна цена”, са склонни дори да си купят нещо, което не им трябва или да не преценят, че тази оферта крие некоректно послание”, добави председателят на КЗП.

„Един или два пъти в годината избираме почивка. Би трябвало да отделим малко повече време, за да сме сигурни, че тя ще протече нормално. Винаги да преговаряме с регистриран туроператор, което до голяма степен е гаранция, че притежава застраховка „професионална отговорност”, тъй като тя механизмът за обезщетяване на вреди, когато почивката въобще не се е случила или се е състояла, но не е отговаряла на предварително обявеното”, разясни Маргаритов по отношение планирането на Коледните и Новогодишни празници. Той подчерта, че Комисията ще следи за качеството при предоставянето на тези услуги както превантивно, така и през целия зимен сезон, но е важно и туристите да бъдат бдителни и да реагират при опити за нарушаване на правата им. „Едва ли всеки би могъл да знае наизуст „каталога от потребителски права”, затова и институциите са призвани да помагат, когато хората се почувстват объркани, макар че има някои базови постановки, които всеки гражданин с активно поведение е добре да знае”, завърши Маргаритов.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    По
    Подведен
    3 0
    19:07, 23 ное 2017
    Черният Петък в България и като еднометровият сняг в Африка...
    Лъжа и измама типично в стил БГ вместо да го направят истински както в Европа!
Последни новини